Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lagerbäck-skolen

Ødegaard kalles inn på «skolebenken» til Lagerbäck. Valget applauderes

Lars Lagerbäck har en klar og tydelig plan med å inkludere en skadet Martin Ødegaard i A-landslagstroppen. Planen støttes av både spillere og eksperter.

SKADET, MEN UTTATT: Martin Ødegaard er en del av landslagstroppen, selv om han ikke kan spille og trene med de øvrige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKADET, MEN UTTATT: Martin Ødegaard er en del av landslagstroppen, selv om han ikke kan spille og trene med de øvrige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det var ikke den veldig store spenningen tilknyttet Norges landslagsuttak til kampene mot VM-klare Island og Panama.

Der privatlandskampene er viktige ledd i Island og Panamas VM-oppkjøring, tenker Lars Lagerbäck og Norge først og fremst ytterligere framover mot UEFA Nations League og den kommende EM-kvalifiseringen.

Forberedelsene er godt i gang, og det norske landslaget har allerede stålkontroll på motstanderne. Jan Halvor Halvorsen har fått hovedoppgaven med å studere Bulgaria, mens Rune Skarsfjord analyserer Kypros og Eirik Horneland ser på Slovenia.

– I tillegg så jeg selv Jordan – Kypros. Vi føler vi har god kontroll på motstanderne som venter, sier Per Joar Hansen.

Enda viktigere er det å ha kontroll på eget lag. Etter et variabelt 2017 for det norske landslaget, fikk Lagerbäcks gutter en solid opptur med 4–1 hjemme over Australia og 0–1 borte mot Albania i den historisk vanskelige mars-måneden.

FRAMTIDEN: Sander Berge er både nåtiden og framtiden for norsk A-landslagsfotball og med i troppen, til tross for en lang periode med skadetrøbbel. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FRAMTIDEN: Sander Berge er både nåtiden og framtiden for norsk A-landslagsfotball og med i troppen, til tross for en lang periode med skadetrøbbel. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ødegaard-valget

Da Lagerbäck tirsdag formiddag møtte pressen og presenterte sine utvalgte til de kommende privatlandskampene, snakket han om viktigheten av å skape en solid stamme og kontinuitet i spillergruppa.

– Det er veldig viktig. Med det islandske landslaget hadde vi spillere med mange flere landskamper enn i Norge. Der hadde vi en tydelig stamme. Det vil jeg dyrke fram her også inn mot det som venter, forteller den rutinerte svensken.

Det er derfor Martin Ødegaard er tatt med i denne landslagstroppen, selv om han er skadet og har tilbrakt de siste ukene på krykker. Jevngamle Sander Berge ble inkludert i landslagstroppen på samme måte sist gang og er med igjen nå, selv om skademarerittet akkurat er avsluttet.

– Martin Ødegaard er skadet, men er tatt med likevel. Siden han er aktuell for troppen på sikt, er det fint å ham med i miljøet og når vi går gjennom krav og hva som forventes av spillerne, begrunner Lagerbäck.

Til Dagbladet sier Jesper Mathisen, fotballekspert i TV 2, at han støtter 69-åringens tankegang og valg om å inkludere en skadet Ødegaard i troppen.

Til «skolebenken»

Formål: Teori og opplæring av Lagerbäck.

– Dette er kamper som ikke betyr noe for Norge. Da gjelder det å finne stammen og laget som skal ta oss til et sluttspill. Selv om Berge akkurat er tilbake og Ødegaard fortsatt er skadet, støtter jeg at de er med i denne troppen. De har kvaliteter som vi trenger å bygge landslaget rundt, sier Mathisen til Dagbladet.

– Det gjelder å gjøre spillerne kjent med mønsteret. Lagerbäck-prosjektet er fortsatt ganske nytt. Det er mye teori om hvordan man skal spille, som man kan lære selv om man er skadet. Lagerbäck viser at han tenker veldig langt fram.

– Og nå blir Ødegaard med i troppen for å få intensiv kursing fra skolebenken?

– Ja, alle mann må på skolebenken, selv om det var mye positivt sist. Lagerbäck er så opptatt av at de som skal spille under ham, må lære dette. Lagerbäck stiller krav til at spillerne kan teorien og har den «attityden» som også Erik Hamrén snakket mye om.

Framtida

Etter at svensken lot Ødegaard bli værende på U21-landslaget i 2017, flyttet Lagerbäck det norske stortalentet opp på A-landslaget igjen sist. Nå er Ødegaard kommet for å bli på det norske A-landslaget.

– Akkurat som med Sander er Martin en ung spiller som forhåpentligvis utgjør framtida for norsk landslagsfotball. Vi skal snakke mye om opplegget og hva som kreves. Martin hadde vært med i troppen uten skaden. Da synes jeg det er fint at han er med her selv om han ikke kan spille. Det er med på å styrke kontinuiteten i laget, opplyser Norges landslagssjef.

Alt er en del av en langsiktig plan av Lagerbäck for å bygge et landslag for framtida som skal prestere best mulig når det omsider skal spilles viktige kamper igjen.

Fossum applauderer

Med i A-landslagstroppen er også Iver Fossum, en av Martin Ødegaards beste venner. Til Dagbladet forteller løpsmaskinen – som har imponert for Hannover 96 i Bundesliga denne sesongen – at han liker Lagerbäcks tankegang.

– Det er positivt at det tenkes langsiktig og at kontinuitet prioriteres. Det gir trygghet i gruppa og styrker relasjonene. Martin er en landslagsspiller for framtida, så det er bare fint at han er med oss nå også, selv om han er skadet, sier Fossum til Dagbladet.

– Det er veldig bra at vi er så mange unge og gode på vei opp nå. Jeg tror dette skal bli et veldig bra A-landslag framover.

Han har selv tatt store steg i Bundesliga denne sesongen.

– Det er veldig høyt nivå, men jeg mener jeg har klart meg bra. Bundesliga er en stor liga med mange verdensklassespillere. Det er skyhøy klasse, spesielt på de jeg har møtt i Bayern München. Det utvikler meg som spiller. Det er i slike kamper man lærer mest, sier Fossum.

Lagerbäck fortalte tirsdag at han har 30 spillere han følger tett og vurderer nøye, men at han heller ikke har stengt døra for de øvrige.

– Han har funnet stammen sin nå. Vi får håpe framgangen fra kampene i mars fortsetter. Jeg har stor tro på Lagerbäcks prosjekt og de mange gode ungguttene som stadig tar steg, sier Mathisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media