VALG: Martin Ødegaard må ta et viktig valg i august om hvor han skal spille fotball den kommende sesongen. Om han velger å dra på utlån, kan det bli lenge til neste mulighet i Real Madrid, om FIFA avviser storklubbens anke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VALG: Martin Ødegaard må ta et viktig valg i august om hvor han skal spille fotball den kommende sesongen. Om han velger å dra på utlån, kan det bli lenge til neste mulighet i Real Madrid, om FIFA avviser storklubbens anke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Ødegaard kan bli nektet spill for Real Madrid i 17 måneder: - Spesiell situasjon

Hvis Martin Ødegaard lånes ut og FIFA avslår Real Madrids anke, kan det bli lenge til nordmannen får spille i Spania igjen. Samtidig kan Ødegaard bli å se på Lerkendal i supercupfinalen.

(Dagbladet): I januar 2015 startet FIFAs etterforskning mot Real Madrid og Atlético Madrid for mistanke om brudd på regelverket for overganger i forbindelse med utenlandske spillere under 18 år.

Ett år senere besluttet FIFA at Madrid-klubbene ikke får registrere spillere de to neste overgangsvinduene - med mulige konsekvenser for Martin Ødegaard. Straffen ble imidlertid anket. Den har blitt behandlet siden mars, og et svar forventes å komme i løpet av to uker.

Om anken blir avvist, kan det få konsekvenser for Martin Ødegaards framtid. Den spanske storavisa Marca melder at Real Madrid ikke kan registrere spillere i de to neste overgangsvinduene, altså vintervinduet og sommervinduet 2017, om anken blir avvist.

Det betyr at hvis Ødegaard nå lånes ut til en annen klubb, slik rapportene tyder på, kan han ikke spille for Real Madrid før klubben igjen kan registrere nye spillere fra 1. januar 2018. Med andre ord får ikke den norske 17-åringen returnere til Real Madrid før om 17 måneder om han lånes ut nå.

Det kan potensielt skape utfordringer.

- Det er et semistort problem. Det er en spesiell og uvanlig situasjon, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til Dagbladet.

- Det er ikke alltid utlånet blir en suksess. Derfor vil Real Madrid trolig ha en klausul i kontrakten hvor Martin kan bli utlånt til en annen klubb, hvis det ikke går etter planen i den første klubben. På den måten får de helgardert seg om Martin ikke skulle finne seg til rette i klubben han lånes ut til, hvis han blir det.

SOLGT: Hamburg vurderte å låne Real Madrid Martin Ødegaard, men kjøpte i stedet Barcelonas vidunderbarn, Alen Halilovic. Bareclona har imidlertid sikret seg tilbakjøpsklausul og har ikke gitt opp stortalentet. Foto: Javorovic/PIXSELL URN:25907731
SOLGT: Hamburg vurderte å låne Real Madrid Martin Ødegaard, men kjøpte i stedet Barcelonas vidunderbarn, Alen Halilovic. Bareclona har imidlertid sikret seg tilbakjøpsklausul og har ikke gitt opp stortalentet. Foto: Javorovic/PIXSELL URN:25907731 Vis mer

«Barcelonas Ødegaard» solgt

Veland tror likevel at Ødegaard kan komme godt ut av en såpass lang utlånsperiode.

- Om jeg hadde blitt spurt da Martin signerte for Real Madrid om det var en god løsning å spille halvannet år i Castilla og så lånes ut i et halvannet år, ville jeg sagt ja. Det er vanlig praksis for talenter som storklubber henter tidlig, sier han.

Alen Halilovic (20), Barcelona og Kroatias svar på Martin Ødegaard, ble nylig solgt fra Barcelona til Hamburg, som Ødegaard tidligere har blitt koblet til. Overgangssummen var fem millioner euro, og Barcelona sikret seg en tilbakekjøpsklausul.

- Å selge stortalenter med tilbakekjøpsklausul blir mer og mer vanlig. Det betyr ikke at man har mistet troen på spilleren, men det er en måte å frigjøre midler på, samtidig som man har muligheten til å hente spilleren tilbake om utviklingen fortsetter, forteller Veland.

- Det blir stadig mer vanlig. Real Madrid hentet nylig Alvaro Morata tilbake fra Juventus på denne måten. Denis Suárez og Dani Carvajal er andre eksempler som er kjøpt med tilbakekjøpsklausul av henholdsvis Barcelona og Real Madrid.

Tror ikke Real Madrid vil selge Ødegaard

Han tror imidlertid ikke at Ødegaard blir solgt med tilbakekjøpsklausul slik som Barcelona gjorde med Halilovic.

- Nei, fordi Martin er så ung og har fortsatt mye å bevise. Det er fortsatt mye spenning rundt potensialet hans, og Real Madrid har fremdeles troa på ham. De vil heller ikke gi fra seg markedrettighetene til Martin, svarer Veland.

Jo lenger tid det tar å bestemme hvor Ødegaard skal spille neste sesong, jo vanskeligere vil det være å komme inn i gruppa og spillesystemet til seriestart.

TIL LERKENDAL: Martin Ødegaard har gode sjanser til å bli med Real Madrid til Lerkendal neste uke når supercupfinalen står på programmet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TIL LERKENDAL: Martin Ødegaard har gode sjanser til å bli med Real Madrid til Lerkendal neste uke når supercupfinalen står på programmet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Hvis Martin lånes ut, trenger han nok en tilvenningsfase før han kan spille kamper. Mot slutten av overgangsvinduet kommer det også et landslagsopphold som vil stykke opp sesongforberedelsene. Det kan derfor bli mye av og på i begynnelsen av et utlånsopphold for Martin.

Ødegaard til supercupfinalen?

9. august møtes Real Madrid og Sevilla i supercupfinalen på Lerkendal. Cristiano Ronaldo er én av stjernene som ikke rekker kampen etter skaden han pådro seg i EM-finalen mot Frankrike. Real Madrids forfall kan bane vei for et norsk spillerinnslag på Lerkendal.

- Real Madrids forfall gjør at Martin har gode muligheter til å bli med i 22-mannstroppen til Trondheim. Om han får være blant de sju som sitter på benken, avhenger nok om blant annet Karim Benzema rekker kampen, forteller Veland.

- Supercupen har ikke den største internasjonale statusen, men det er snakk om et trofé som Real Madrid gjerne vil vinne. Derfor kommer de til å stille sitt beste lag. Spanske medier har bygd opp mot denne kampen lenge.

- Har gjort få feil

Ødegaard har fått prøve seg med A-laget i treningskampene mot Chelsea og PSG, men veien til førstelaget - når alle er på plass - er fortsatt lang.

- Det er ikke sånn at Martin plutselig har blitt mye bedre og spiller med superstjerner. Når han har blitt byttet inn i treningskampene mot Chelsea og PSG, har det vært samtidig som mange av de andre ungguttene. Det har derfor vært et slags forsterket Castilla som har spilt, forteller Veland.

- Martin har gjort få feil, men har heller ikke utmerket seg veldig. Det er godt å se at lysten etter å ha ballen er stor. Samtidig slet han mot César Azpilicueta, men det har mange gjort før ham.