Norge U21 tok tre poeng mot Irland

Ødegaard-magi da Norge rundspilte Irland

Martin Ødegaard og Iver Fossum utgjorde forskjellen for U21-gutta.

SCORING: Martin Ødegaard har rundet keeper og setter ballen i nettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SCORING: Martin Ødegaard har rundet keeper og setter ballen i nettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge U21 - Irland U21 2-1 (1-1)

DRAMMEN: (Dagbladet): I et snødekt og hvitt Drammen var Marienlyst stadion en kunstgressgrønn oase tirsdag kveld, da Norge U21 tok imot Irland U21.

Med en temperatur under frysepunktet, sørget de norske ungguttene for å varme opp de 876 fremmøtte, og allerede fra start viste Norge lovende takter.

Drammensguttene Martin Ødegaard og Iver Fossum ble til slutt tungen på vektskålen i en kamp Norge dominerte totalt.

- Jeg synes det er en fortjent seier totalt sett. Vi starter bra, og får betalt etter å ha mørnet de. Vi er det forørende laget gjennom kampen. Irland kom som ubeseiret, de er et tøft og godt organisert lag, men vi får uttelling til slutt, mener landslagstrener, Leif Gunnar Smerud.

Nær tidlig ledelse

Norge tok føringen og etter vel ti minutter kom den første store sjansen. Martin Ødegaard, som skulle dominere omgangen, fant Birk Risa på venstrekanten med en fin langpasning.

Fra Risas venstrefot fant ballen veien til bakerste stolpe, der Henrik Bjørdal headet kraftfullt mot bakerste stolpe. En god redning hindret imidlertid en tidlig ledelse.

Sju minutter senere kom kampens første scoring.

Ødegaard-magi

Henrik Bjørdal ble spilt gjennom, men ble fulgt av en irsk forsvarsspiller. Sammen stormet de mot dødlinja, før spissen vendte opp og fikk spilt ballen 45 grader ut. Der fant han Martin Ødegaard, som kom på et løp.

MÅL: Ødegaard sender Norge i ledelsen 1-0. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅL: Ødegaard sender Norge i ledelsen 1-0. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I et øyeblikk der de fleste ville skutt på direkten, valgte 18-åringen å ta et touch. Manchester United-keeper Kieran O’Hara kom stormende ut, men Ødegaard rundet sisteskansen på lekkert vis og satt ballen inn i et tomt nett.

- Det er noe Martin gjør bedre enn veldig mange andre. Også tenker jeg at vi begynner bli bra til å utnytte han og han til å unytte medspillerne, forteller Smerud.

Utlikning

Da halvtimen var spilt, klarte gjestene fra Irland å utligne. Riktignok mot spillets gang.

Bjørdal mistet ballen på midten av banen, og irene fikk spilt frem Jake Mulraney. Angriperen satte fart og stormet forbi Ulrik Yttergård Jensen. I møte med keeper per Bråtveit var han sikker og banket ballen i hjørnet.

Når Ødegaard har ballen i beina blir det ofte farlig, og ti minutter før pause viste Heerenveen-spilleren nok en gang frem hva som bor i han. Ødegaard kombinerte fint fremover i banen før han fant Morten Thorsby med en utsøkt pasning. Ødegaard løftet ballen presist over Irlands forsvar der Thorsby hadde gått på løp. Alene med keeper klarte imidlertid ikke lagkmaeraten fra Nederland å følge opp. Angriperens avslutning snek seg få centimeter utenfor stolpen.

Stort press

Etter en frisk irsk start på 2. omgang tok Norge igjen føringen i kampen.

Spesielt Henrik Bjørdal markerte seg som en farlig mann, og kom til flere sjanser. Sju minutter etter pause snek spissens heading seg like utenfor stanga, og noen minutter etter banket han ballen i nettet. Men på feil side av stanga.

Ødegaard fortsatte å vise seg frem, og fikk testet frisparkfoten for andre gang i kampen, I første omgang gikk den i muren, men denne gangen hadde han stilt inn siktet. Ballen suste over muren og mot hjørnet, men en keeper i full strekk fikk hindret scoring.

Norge holdt fram med å presse på for scoring resten av omgangen, og til slutt kom den forløsende scoringen. Iver Fossum mottok ballen i returrommet på overtid og banket til på halv volley. Den suste inn i nettet og de norske spillerne jublet hemningsløst.

Nedturen

I sommer, før gruppespillet startet, snakket U21-landslaget om å bli gruppevinner foran Tyskland, og forrige måned vant Norge overbevisende 3-1 over fotballstormakten.

Gruppespillet må likevel kunne betegnes som en nedtur så langt. Ja, Norge slo det antatt beste laget, men har likevel sviktet mot svakere motstand.

Veien mot EM startet med en overbevisende 5-0 seier over Kosovo, men fordi Norge benyttet ikke-spilleberettigede Kristoffer Ajer, ble seieren strøket. I stedet ble Kosovo tildelt en 3-0 seier.

Når det bitre tapet skulle revansjeres sviktet U21-guttene.

Nytt håp

I det motsatte oppgjøret mot Kosovo rotet Norge bort en 2-0 ledelse, og tapte til slutt 3-2.

Før den store oppturen mot Tyskland, spilte U21-landslaget 0-0 mot både Israel og Irland.

Dermed har veien til et avansement til mesterskapet i Italia og San Marino blitt lang. Etter 2-1 over Irland er et nytt håp tent i den norske leiren. Nå er Norge kun to poeng bak Irland og fire bak Tyskland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer