VRAKET: Martin Ødegaard er ikke med i Per-Mathias Høgmos siste landslagstropp: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VRAKET: Martin Ødegaard er ikke med i Per-Mathias Høgmos siste landslagstropp: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Landslagsuttak:

Ødegaard og Dæhli utelatt fra landslaget. Dette er Høgmos krav til Ødegaard

Skadeplagede Vegard Eggen Hedenstad, Tarik Elyounoussi og Pål André Helland er tilbake i landslagsvarmen til kampene mot Aserbajdsjan og San Marino.

ULLEVAAL (Dagbladet): Til landskampene mot Tyskland og Hviterussland for en måned siden ble Norges to mest omtalte fotballtalenter, Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli, vraket og satt ned på U21-landslaget. Det endte i fiasko for begge leirer.

Det norske seniorlandslaget tapte 0-1 mot Hviterussland og 0-3 mot Tyskland, mens unggutta slo Bosnia 1-0 borte, men ble ydmyket fullstendig med 1-6 borte mot England. I de påfølgende ukene har ekspertene rettet en unison slakt mot norsk fotball.

VRAKER SJU SPILLERE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo gjør endringer i uttaket til kampene mot Aserbajdsjan 8.oktober og San Marino 11.oktober.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VRAKER SJU SPILLERE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo gjør endringer i uttaket til kampene mot Aserbajdsjan 8.oktober og San Marino 11.oktober. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- At vi får kritikk når vi taper fotballkamper, hører med i dette gamet. Vi kam man mene mye om den kritikken, men det er som oftest konstruktivt og betimelig kritikk. Vi har en tydelig idé om hvordan vi vil ha det. Så siler vi ut den kritikken på en saklig måte internt, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Etter landslagets fiaskokamper sist eskalerte debatten om norsk fotball, hvor blant annet Ole Gunnar Solskjær slo alarm om kunstgressgenerasjonen som har medført færre forsvarsspillere og duellspillere i norsk fotball.

- Hvis vi skal komme opp på Tysklands nivå i framtiden, er ikke hele svaret at vi må bli bedre til å forsvare oss, men bedre til å angripe, mener Høgmo.

Høgmos krav til Ødegaard

I dag presenterte han sine utvalgte til VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan 8. oktober og San Marino 11. oktober, hvor Høgmo trenger to seirer. Høgmo har tatt ut 22 spillere og holder én plass åpen.

Ødegaard og Dæhli er utelatt fra A-landslaget nok en gang, mens en annen unggutt, Martin Samuelsen, får fornyet tillit. Vegard Eggen Hedenstad og Tarik Elyonoussi er tilbake i troppen etter lange fravær. Pål André Helland er også tilbake etter at han meldte forfall sist.

UTTATT: Vegar Eggen Hedenstad er med i Norges siste landslagstropp etter flere år med skadeplager. Foto: Annegret Hilse/dpa
UTTATT: Vegar Eggen Hedenstad er med i Norges siste landslagstropp etter flere år med skadeplager. Foto: Annegret Hilse/dpa Vis mer

På pressekonferansen forklarte Høgmo hva som skal til for at Ødegaard, som er tatt ut på U21-lansdslaget også denne gang, skal få sjansen på A-landslaget igjen.

- Vi hadde håpet at Martin ble utlånt i sommer. Hovedårsaken til at han ikke er med, er at hans kamparena kunne ha vært bedre. Vi håper at han i neste overgangsvindu finner en klubb som vil være bra for ham, forklarer Høgmo.

Av de som tapte mot Tyskland og Hviterussland for en måned siden, er sju spillere vraket. Veton Berisha er den eneste som spilte begge kampene som ikke er med denne gang. Også Magnus Wolff Eikrem Alexander Søderlund, Mohammed Abdeallaoue og Thomas Rogne er utelatt fra troppen.

Høgmo ser på oppgjøret med Aserbajdsjan som en utfordrende nøtt.

- Det er en vanskelig motstander. De ga oss hard kamp i to kamper sist og gjorde det samme mot Kroatia. Vi er forberedt på en hard kamp, sier Høgmo.

Disse 22 spillerne er tatt ut:

André Hansen

Rune Jarstein

Ørjan Nyland

Haitam Aleesami

Jo Inge Berget

Adama Diomande

Tarik Elyounoussi

Vegard Eggen Hedenstad

Pål André Helland

Markus Henriksen

Even Hovland

Ruben Yttergård Jenssen

Stefan Johansen

Joshua King

Håvard Nordtveit

Martin Samuelsen

Ole Kristian Selnæs

Per Ciljan Skjelbred

Stefan Strandberg

Jonas Svensson

Alexander Sørloth

Alexander Tettey