Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ødegaard og Samuelsen snakker ikke med sjefene Zidane og Bilic. Slik skal de slå tilbake

Martin Ødegaard og Martin Samuelsen må etter en pangstart på karrieren ta en liten omvei på veien mot toppen. U21-landslagets nye spissduo vet hva de må gjøre for å få ut det skyhøye potensialet.

LIKHETER: Martin Samuelsen og Martin Ødegaard markerte seg tidlig som stortalenter internasjonalt og fikk A-landslagsdebuten like tidlig. Nå er de U21-landslagets nye spissduo og har en usikker framtid i møte.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LIKHETER: Martin Samuelsen og Martin Ødegaard markerte seg tidlig som stortalenter internasjonalt og fikk A-landslagsdebuten like tidlig. Nå er de U21-landslagets nye spissduo og har en usikker framtid i møte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): 1998-modellen Martin Ødegaard og 1997-modellen Martin Samuelsen har begge blitt trukket fram som supertalenter i Real Madrid og West Ham, blitt hyllet internasjonalt og ble tidlig inkludert på det norske A-landslaget.

Nå er de U21-landslagets nye spissduo og skal forsøke å skyte Norge til U21-EM i Italia, hvis de ikke blir flyttet opp på A-landslaget igjen. Likhetene stopper imidlertid ikke der for Norges to mest talentfulle fotball Martin-er; de har begge vært på utlån uten ubetinget suksess foreløpig.

Ødegaard har tidvis vært god for Heerenveen i nederlandsk fotball, men har lidd under at kollektivet har sviktet. Samuelsen fikk lite spilletid i løpet av utlånet i Blackburn og var heller ikke like dominerende som forventet i Peterborough etter at en ny manager endret forutsetningene i klubben.

Nå slutter Samuelsen seg til West Ham-stallen igjen, men han har foreløpig ikke pratet med manager Slaven Bilic om framtiden. Det har heller ikke Ødegaard gjort med Real Madrids suksessmanager Zinedine Zidane.

- Jeg snakker ikke noe med Zidane direkte, men jeg har mye kontakt med Real Madrid som klubb, forklarer Martin Ødegaard til Dagbladet.

- Bilic har hatt nok med å holde West Ham oppe, så vi har ikke fått snakket så mye om min situasjon. Men samtalen kommer til å bli tatt snart, varsler Martin Samuelsen.

HERJET: Martin Ødegaard viste at han fortsatt er en strålende fotballspiller hjemme mot Kosovo U21 mandag kveld. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
HERJET: Martin Ødegaard viste at han fortsatt er en strålende fotballspiller hjemme mot Kosovo U21 mandag kveld. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hyller Zidane

Ødegaard håper at en god sesongoppkjøring i Heerenveen vil gjøre at det løsner skikkelig for ham i nederlandsk fotball. På sikt håper han å gjenforenes med Zidane - mannen han hadde som trener i første periode i Castilla - på Real Madrids stjernespekkede mannskap.

- Det er bare å se på resultatene, så vet du hvor dyktig Zidane er som trener. Jeg har lært utrolig mye av Zidane, spesielt da jeg hadde ham som Castilla-trener. Jeg håper på gjenforening snart, forteller Ødegaard.

I U21-landskampen mot Kosovo fikk han vist hvilke steg han har tatt som fotballspiller, selv om enkelte kritikere mener han har stagnert.

Det benekter midtbanetalentet.

- Jeg har blitt en bedre allroundspiller. Jeg har blitt dyktigere til å gå av folk, har mer kraft i spillet, er sterkere og raskere. Jeg har også utviklet ferdighetene som førsteforsvarer ytterligere, mener Ødegaard.

- Nå vil jeg først og fremst ha en sesong hvor jeg spiller fast, etablerer meg i laget og får flere målpoeng, varsler han.

Samuelsen lukter på spissrolle

Det samme håper Samuelsen, som foreløpig ikke vet i hvilket land, i hvilken klubb eller i hvilken posisjon han skal spille kommende sesong. Mot Kosovo ble kantspilleren testet ut i en uvant spissrolle med Ødegaard hengende like bak.

- Spissrollen passer meg bra. Jeg kan ikke huske å ha tapt en hodeduell i kampen. Jeg har noen attributter som passer som spiss. Jeg er høy og har bra spenst. Det er bra å ha som spiss. Det er en fordel å kunne bekle flere posisjoner, sier Samuelsen.

NY ROLLE: Martin Samuelsen viste fram nye kvaliteter i hodespillet da han fikk sjansen som spiss for Norge U21 mot Kosovo. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
NY ROLLE: Martin Samuelsen viste fram nye kvaliteter i hodespillet da han fikk sjansen som spiss for Norge U21 mot Kosovo. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hvor havner du kommende sesong?

- Jeg har ikke bestemt meg hvor jeg vil spille ennå neste sesong. Ingenting er bestemt ennå. Jeg vil spille kamper. Jeg er rusten og får ikke gjort det jeg gjør på mitt beste, fordi jeg har for lite kamptrening. Jeg må spille jevnt og trutt kommende sesong. Det er det viktigste.

Usikker framtid

Foreløpig er det helt i det blå hvor Samuelsen, som altså ikke har snakket med Bilic om framtiden, skal spille kommende sesong.

- Det er vanskelig å finne rett klubb hvor jeg får spille hver uke. Det er kanskje spesielt vanskelig i England, siden nivået er veldig tight. Jeg utelukker ikke å prøve meg i et annet land, avslører rogalendingen.

- Jeg har vært god i perioder, men jeg må spille hver uke. Jeg tror jeg kommer til å forbedre og utvikle meg mye den dagen hvor jeg får spilletid kontinuerlig i rett klubb på riktig nivå.

Det er essensen for at både Samuelsen og Ødegaard skal ta de neste stegene som norsk fotball er avhengig av at de skal ta.

- Det har vært en turbulent sesong med mye opp og ned. Situasjonen endret seg i Peterborough fra mitt første låneopphold med ny trener og andre variabler. Man kan ikke kontrollere alt selv, foklarer Samuelsen.

- Jeg har fortsatt de samme kvalitetene som da det gikk veldig bra sesongen før. Det handler om å finne rett klubb, så er jeg sikker på at det løsner.

Hele Norges coronakart