SLITER: Selv om Martin Ødegaard og Morten Thorsby storspiller i nederlandsk fotball, blir de ikke vurdert som gode nok for det norske A-landslaget. En del av grunnen er at Eredivisie ikke er så god som ryktet tilsier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SLITER: Selv om Martin Ødegaard og Morten Thorsby storspiller i nederlandsk fotball, blir de ikke vurdert som gode nok for det norske A-landslaget. En del av grunnen er at Eredivisie ikke er så god som ryktet tilsier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Nederlandsk fotball i fritt fall

Ødegaard og Thorsby herjer i Nederland, men rammes av fotballnasjonens store problem

Nederlandsk fotball sliter. Landslagsassistent Per Joar Hansen mener ligaen er noe overvurdert og at de åpne kampene i Eredivisie gir rom som Martin Ødegaard og Morten Thorsby ikke får i samme grad på A-landslaget.

(Dagbladet): Nederland har i en årrekke vært en av verdens ledende fotballnasjoner, med et av verdens beste landslag over mange år og Ajax som en verdensener på klubbnivå i gullårgangene.

Hvert år får de fram nye store talenter av ypperste klasse. Når norske unggutter som Martin Ødegaard og Morten Thorsby nå markerer seg som to av de mest framtredende spillerne i nederlandsk klubbfotball, er det mange som reagerer på at de ikke er med på det norske A-landslaget.

Forrige uke var så vel André Bergdølmo som Lars Tjærnås tydelige på at de mener Ødegaard er mer enn god nok, mens landslagsassistent Per Joar Hansen fortalte til Dagbladet at duoen nærmet seg en plass i A-landstroppen.

Likevel ble begge vraket av A-landslaget enda en gang i går.

- Jeg vil så klart ta steget opp på A-landslaget, men har fokus på å utvikle meg. Når det gjelder Martin, tenker han likt som meg. Han er en utrolig god spiller med unike kvaliteter. Martin kommer til å få muligheten før eller siden igjen, sier Morten Thorsby til Dagbladet.

I FORM: Martin Ødegaard har trolig aldri vært bedre enn han er nå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I FORM: Martin Ødegaard har trolig aldri vært bedre enn han er nå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nederlands problemer

En del av årsaken til at storspill i Nederland ikke har blitt vurdert som godt nok, er at Eredivisie - hvor Heerenveen innehar en knallsterk 2. plass rett bak PSV Eindhoven og foran Ajax og Feyenoord - ikke lenge er så bra som ryktet tilsier.

Nederland er per dags dato ikke blant verdens beste fotballnasjoner. Etter at treskolandet leverte topp prestasjoner i mesterskap på rekke og rad og var oppe på 2. plass på FIFA-rankingen i 2011, har det bare gått nedover.

5.-plassen på rankingen i 2014 var en opptur, etter at gullgenerasjonen med Arjen Robben, Robin van Persie og Wesley Sneijder i spissen sørget for bronse i Brasil-VM, men nå har nederlenderne falt helt ned til 29. plass på FIFA-rankingen. Blant annet gikk EM i 2016 uten fotballgiganten.

Ligarankingen er heller ikke noe gledelig syn. Den nederlandske ligaen er nå bare rangert som nr. 11 i Europa, med Belgia, Ukraina og Tyrkia på plassene foran seg.

Like bak på nesten like mange poeng følger Hellas, Østerrike, Tsjekkia, Sveits, Kroatia og Danmark.

FALL: Det var andre tider da Nederland herjet i forrige storhetsperiode med Arjen Robben og Robin van Persie i spissen. Foto: NTB Scanpix
FALL: Det var andre tider da Nederland herjet i forrige storhetsperiode med Arjen Robben og Robin van Persie i spissen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Inne i en bølgedal

Dette er for all del gode fotballnasjoner - beviselig langt bedre enn Norges 27. plass på ligarankingen - men at alle disse har samlet nesten like mange koeffisientpoeng som nederlenderne de siste fem årene, er ikke noe nasjonen vil være bekjent av.

Det er ikke forenlig med eget selvbilde.

- Nederlandsk fotball er inne i en bølgedal med både klubb- og landslag, men jeg er sikker på at de kommer tilbake. Det er ikke første gang det skjer. Nederland har ofte vært lengst framme i utviklingen, men det er de ikke nå, sier Hallvar Thoresen til Dagbladet.

Han er den største norske fotballegenden i Nederland etter sine vanvittige 152 mål i den nederlandske ligaen for PSV Eindhoven og Twente.

- Landslaget går gjennom et generasjonsskifte hvor mange stjerner har vært på vei ned samtidig. Nabo Belgia er på sin side inne i en storhetsperiode, uten at jeg tror det er negativt for Nederland, tvert imot. De følger jo den nederlandske fotballmodellen og bidrar til å skjerpe Nederland, mener Thoresen.

Tenker annerledes

Morten Thorsby, som i dag gjør stor suksess i Heerenveen, mener den nederlanske tankegangen både har positive og negative sider.

FOR TIDLIG: Landslagsassistent Per Joar Hansen og hovedtrener Lars Lagerback liker utviklingen til Martin Ødegaard og Morten Thorsby, men mener det fortsatt er for tidlig for A-landslagsspill. Foto: Andreas Lekang
FOR TIDLIG: Landslagsassistent Per Joar Hansen og hovedtrener Lars Lagerback liker utviklingen til Martin Ødegaard og Morten Thorsby, men mener det fortsatt er for tidlig for A-landslagsspill. Foto: Andreas Lekang Vis mer

- Nederland har en unik og annerledes tankegang, hvor utvikling av talenter er i fokus. Det sitter i hele nasjonalfølelsen. Den har jeg fått implementert og kjenner veldig godt. Det er fordeler og svakheter med den nederlandske modellen, sier Thorsby til Dagbladet

- Som hva da?

- Svakheten er at man kan bli for bastant og at andre nasjoner dermed kan gå forbi. Jeg tror nederlendere har innsett nå at de har holdt for lenge på en filosofi, samtidig som at fotballen har utviklet seg videre. De må gjøre grep og endringer.

Bergdølmo: Ajax vil vinne Champions League

André Bergdølmo, som også gjorde en stor karriere i Nederland for Ajax, liker måten gamleklubben tenker på.

- Nederland er inne i et generasjonsskifte og kommer garantert tilbake. Ajax har to milliarder på bok etter alle talentene de har solgt. Men de kjøper ikke etablerte stjerner av den grunn, selv om fansen er litt misfornøyd. Men Ajax vil vinne Champions League med sin filosofi, hvor de utvikler egne talenter, slik som i 1995, sier Bergdølmo til Dagbladet

- Det er en rå filosofi. Ajax forbedrer styrkene og utvikler svakhetene til talentene. De setter konkrete utviklingsmål til spilleren og terper og terper. I Ajax er det 45 minutts pasningstrening hver trening, unten unntak. Fotball består jo av pasninger, og de terper og terper. Her har mange norske lag mye å lære, mener den tidligere landslagsbacken.

Perry: - En spesiell liga med mye rom

Landslagstrenerne Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har fulgt Ødegaard og Thorsby tett i Heerenveen denne høsten. De liker utviklingen til de norske talentene, men presiserer at Eredivisie er en spesiell liga, som kanskje ikke er så god som mange tror.

- Den hollandske ligaen er spesiell med veldig åpne kamper og mye rom. Jo mer du springer, jo bedre er det. Eredivisie er rangert som nr. 11 i Europa og har gått litt tilbake de siste årene. Ajax ble eksempelvis slått ut av Rosenborg og er ikke det stabile topplaget det var, sier landslagsassistent Per Joar «Perry» Hansen til Dagbladet.

- Er du enig med Moi Eloynoussi at f.eks. den sveitsiske ligaen er bedre enn den nederlandske?

- Det kan hende det stemmer. Ligaen i Sveits er mer spisset, og det er aldri enkle kamper. I Nederland er det mer utviklingsfokus med mange unge spillere og mer rom i kampene. Det er gammel vane å tenke at dette er en av de store ligaene.

- Er du og Lagerbäck enige om alle valgene i landslagstroppen?

- Vi er ikke enige om alt, men har en god diskusjon. Lars er flink til å lytte til argumenter og vi lar diskusjonen avgjøre. De beste argumentene vinner alltid. Lars har også en ekstrem arbeidskapasitet og ser kamper hele tiden. Det er ikke mange kamper i Eliteserien han ikke har fått med seg, og det samme gjelder med norske spillere i Europa. Det er ingen spillere som ikke blir sett.

Positiv til endret ligastruktur

Verken Nederland eller Norge er inne i sin beste periode i historien. En fellesnevner er at begge har beholdt modellen om mange lag i toppdivisjonen.

Samtidig ser man at ligaer i andre land som har kuttet antall lag, har hatt suksess med det.

- Hva forteller det deg?

- Jeg registrerer at de lagene som har kuttet og spisset ligaene, som blant annet Sveits og Kroatia, har hatt en positiv effekt av det. Samtidig er diskusjonen sammensatt. Norge har en spesiell demografi som gjør at en toppdivisjon på ti lag kan gjøre at vi får regioner uten toppfotball. Hva vil det gjøre med disse regionene? spør Perry.

I så måte er det trolig Nord-Norge og Sørlandet som risikerer å være uten toppfotball.

- Vi vet ikke hvordan det eventuelt spiller inn, om det er negativt eller positivt, men diskusjonen bør tas, sier landslagsassistenten.

Driblekonge

Forrige uke la Dagbladet fram tallene som viser Martin Ødegaards solide utvikling denne sesongen:

Sammenliknet med forrige sesong skyter Ødegaard dobbelt så mye denne sesongen. 18-åringen har gått fra et snitt på 1,2 til 2,4 skudd per kamp, ifølge tallmaterialet til statistikknettstedet whoscored.com. To tredjedeler av skuddene kommer fortsatt utenfor 16-meteren.

Unggutten som tidligere har blitt regnet som en playmaker og tilrettelegger, har utviklet repertoaret sitt på mange måter: 18-åringen har blitt bedre uten ball, dekker større rom, har utviklet skuddteknikken og har blitt en bedre og modigere dribler.

- Jeg føler jeg har blitt bedre på alt, sa Martin Ødegaard nylig i et intervju med Dagbladet.

Denne sesongen har han faktisk driblet over tre ganger så mye per kamp som han gjorde forrige sesong. Heerenveen-talentet har gått fra 2,3 til solide seks driblinger per opptreden.

- Norges beste fotballspiller

Det gjør Ødegaard til den spilleren som dribler nest mest i nederlandsk fotball etter Ajax-stjerna Amin Younes, som har fire landskamper og to mål for selveste Tyskland. Begge har lyktes med litt over 60 prosent av dribleforsøkene i høst, nærmere bestemt 63 prosent for Ødegaard og 67 prosent for Younes.

- Martin er i ferd med å bli en typisk nr. 10, en innoverkant og mellomromsspiller av høy internasjonal klasse, mener Bergdølmo.

- Det er et under at Martin ikke er på landslaget, og det er hårreisende at Norge ikke bygger landslaget rundt ham. Martin Ødegaard er Norges beste fotballspiller. Offensivt er han i en særklasse i landet vårt, sier den tidligere Ajax- og Borussia Dortmund-spilleren.

Foreløpig er ikke den norske landslagesledelsen enig i det.