JUKSET: Den danske forfatteren Michael Qureshi ga ut en bok på det norske forlaget Publicom om Martin Ødegaard. Foto: Scanpix
JUKSET: Den danske forfatteren Michael Qureshi ga ut en bok på det norske forlaget Publicom om Martin Ødegaard. Foto: ScanpixVis mer

Ødegaard reagerte kraftig. Nå avsløres skandaleforfatteren

Danske diktet opp kilder.

(Dagbladet): Martin Ødegaard (17) reagerte kraftig da Michael Qureshi (39) ga ut bok om ham i fjor sommer. Et halvt år seinere ble den danske sportsjournalisten og forfatteren også sparket fra Ekstra Bladet på grunn av avsløringer om kildejuks.

- Nei, jeg synes det er litt merkelig, egentlig. I hvert fall når han ikke tar kontakt med hverken meg eller noen i familien min for å høre om det er greit. Eller høre om noe. Det synes jeg er litt merkelig. Men det er kanskje sånt man må regne med, jeg vet ikke, sa Ødegaard til VG.

Omfattende juks Qureshi har tatt kritikk for enkelte av sine arbeidsmetoder, men har i all hovedsak hevdet sin uskyld. Nå avslører imidlertid hans tidligere arbeidsgiver BT, hvor han jobbet fra 2001 til 2014, omfanget av skandalen.

De har også anmeldt Qureshi til politiet etter mistanke om svindel.

- BT har undersøkt 6500 artikler skrevet av reporteren Michael Qureshi. Ut fra 283 navngitte utenlandske kilder er det etiske problemer med minst 155. Flere av dem avviser å ha uttalt seg til Qureshi. Andre er oppdiktede, skriver sjefredaktør Olav Skaaning Andersen i et innlegg publisert i natt.

- Bransjens største svindler I en serie Twitter-meldinger beklaget Qureshi i desember i fjor at han hadde utøvd «dårlig dømmekraft». Samtidig nektet han for å ha drevet med utbredt juks. Blant annet holdt han fast ved at et intervju med Cristiano Ronaldo i boka om Ødegaard var ekte.

- Jeg har skrevet flere tusen artikler gjennom min karriere. Det er beklagelig at en liten prosentdel av kildebruk og dårlig dømmekraft nå får meg til å se ut som bransjens største svindler, skrev Qureshi.

- Jeg er midt i et mareritt. Jeg er fryktelig lei meg for det hele, og føler at jeg har sviktet mange gode mennesker, la han til.

BT-redaktøren har på sin side ingen sympati for 39-åringen. Skaaning Andersen mener Qureshi har lurt hele avisa.

- Michael Qureshi har systematisk ført både sine kolleger, sjefer og meg bak lyset og løyet om antallet av oppdiktede kilder. Han kan ha bedratt BTs moderselskab, Berlingske Media, for et femsifret beløp, men enda verre er hans uhørte svik overfor våre etiske regler og overfor dere, leserne.

Oppgitt norsk forlagssjef Kjetil Kristoffersen er sjef for det norske forlaget Publicom. Han har fått med seg BTs avsløringer og liker ikke det han leser.

- Den BT-saken ser enormt beklagelig ut. Når det er sagt, er det ingenting i boka som er avslørt som feil. Det vi har ettergått og spurt han direkte om, så sier han at det er én ting han har gjort som er på grensa, det er at han har brukt et pseudonym på en italiensk journalist. Han påstår at Ronaldo-intervjuet er fullstendig riktig, og jeg kan ikke akkurat ringe Ronaldo for å spørre om det stemmer.

På Puclicoms hjemmesider omtales Qureshi fremdeles som en anerkjent dansk journalist. Det vil Kristoffersen nå få endret.

- Huff, ja. Det er det naturlig for oss å gjøre, sier forlagssjefen oppgitt.

- Dette er jo en journalist som har bodd i Madrid i mange år, og gikk inn og ut av treningsanlegget deres. Han var en av Nordens mest respekterte sportsjournalister. Det var ingen som betvilte ham. Dette er ting som vi ikke kan noen ting for. Når stoff produseres er det alltid et tillitsforhold mellom journalist/forfatter og utgiver. Vi har selvfølgelig et ansvar som forlegger for stoffet som gis ut, men når det er sagt så er det umulig for alle forleggere og redaktører å ettergå alt hvis folk velger å lyve. I denne boka vil jeg også påpeke at det per dags dato er funnet veldig få feil, forteller Kristoffersen.