Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ødegaard-tall vekker oppsikt

Martin Ødegaard hadde en kamp helt utenom det vanlige mot Alavés på torsdag.

HERJET IGJEN: Martin Ødegaard hadde en strålende kamp mot Alavés. Foto: AP Photo / Alvaro Barrientos / NTB Scanpix
HERJET IGJEN: Martin Ødegaard hadde en strålende kamp mot Alavés. Foto: AP Photo / Alvaro Barrientos / NTB Scanpix Vis mer

Martin Ødegaard (20) har i mange år vært på nordmenns lepper siden han slo gjennom for Strømsgodset som 15-åring. Etter overgangen til Real Madrid i 2015 ble han ikke akkurat mindre omtalt, og nordmannen hadde presentert seg i Spania allerede som 16-åring.

Nå, nesten fem år etter overgangen til Real Madrid, ser vi at han begynner å slå til i Europa for alvor.

Han har levert meget godt i alle sine kamper for Real Sociedad, kanskje med unntak av tapet mot Athletic Club, og kampen mot Alavés i går var ikke et unntak.

Strålende tall

Ødegaard hadde gode flere gode involveringer gjennom torsdagens kamp, men det som umiddelbart vekket oppsikt i går, var hans fantastiske assist til sin lagkamerat Mikel Oyarzabal.

Nordmannen tok først en sylfrekk tunnel på en motstander, for så å slå en pasning som veldig få andre spillere gjør.

Her er 20-åringen sin pasning mot Alavés:

Viasports fotballekspert Petter Veland lot seg imponere over Ødegaards prestasjon i går.

- Han var solid, som alltid. Den gode starten bare fortsetter, og det er gledelig å se at de gode pasningene hans blir tellende for resultatet. Det var på tide at han fikk sin første målgivende, med tanke på alle de gode pasningene han har levert i sesongstarten, sier Veland til Dagbladet.

Og statistikkene viser også at Ødegaard hadde en strålende kamp i går. Ifølge statistikkbyrået Sqawka hadde han ti vellykkede nøkkelpasninger i går. Det er visstnok første gang at en spiller har hatt så mange i løpet av en kamp siden 2016/2017-sesongen, altså tre sesonger tilbake.

Tredje best i La Liga

Veland gjør oppmerksom på at selv om statistikken er meget sterk, så er det ikke bare reine pasninger som er med i tellingen.

- Dødballer og frispark blir også tatt med i regningen. Men det er også en god grunn til at tallet likevel er så høyt. De fleste dødballene hans er gode. Mange av dødballene hans ender med at keeper må ut og plukke, eller at det blir en duell mellom to spillere, der ballen treffer et område som sannsynligvis er innøvd fra før, sier Viasport-eksperten.

I tillegg til alle disse nøkkelpasningene, så er han spilleren i La Liga som er tredje best rangert hos WhoScored, som er et anerkjent statistikkbyrå.

Det er bare Real Madrids Karim Benzema og Gerard Moreno som har bedre rating enn Ødegaard i skrivende stund. Nordmannens gjennomsnittlige rangering i løpet av sine La Liga-kamper er på 7.75, der 10 er høyest mulig tall.

- Det er aldri negativt å være i toppen av slike statistikker. Man får bekreftet prestasjonene hans gjennom tall som viser noe av det samme som vi ser selv. Nå har ikke jeg inngående kunnskap om WhoScoreds kriterier, men det er ikke subjektive vurderinger, og det blir plottet inn med objektive øyne. Dermed er det samme hvilket utgangspunkt en spiller har, hvilken alder han har eller hvilke forventninger det er, poengterer Veland.

Sammenlikningene med andre store spillere begynner å komme, og det er gjerne én mann som nevnes oftere enn andre. Det er Ødegaards potensielle rival i framtida Lionel Messi.

De spiller begge i en ganske så lik posisjon, med utgangspunkt på høyrekanten. Dessuten er begge venstrebeinte, med en meget god pasningsfot.

Stemt fram som beste i ligaen

Nevnte WhoScored ramser også opp mange likheter mellom nordmannen og Messi, uten at man skal sammenlikne deres totale nivå helt ennå.

- Det er litt interessant å se. Allerede i 2015 begynte slike vage sammenlikninger med Messi å komme. Uten sammenlikning for øvrig, så minnet han litt om Messi, sier Veland.

- Jeg husker da jeg kommenterte Martin da han spilte i Strømsgodset og de møtte Sandnes Ulf. Da hadde han en flott målgivende, og jeg nevnte Messi, fordi han gjorde noe av det samme, bare på et høyere nivå. Også den gangen kokte Twitter etterpå, der det blant annet ble sagt at Messi har «copyright» på den typen pasninger, fortsetter han.

I dag la den spanske avisa Marca ut en avstemning, der man kunne stemme på den beste spilleren i La Liga så langt. I selskapet finner man spillere som Ødegaard, Karim Benzema, Casemiro og Barcelonas stortalent Ansu Fati. Ødegaard har i skrivende stund flest stemmer av leserne med en andel på 39 prosent.

Real Sociedad har på sin side også imponert stort i sesongstarten. De ligger over lag som Barcelona på tabellen, og er foreløpig plassert på andreplass - bare ett poeng bak Real Madrid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling