THRILLER: Norge og Tyskland barker sammen i U21-kvaliken i kveld. Kampen vises på TV 2 Sport fra klokka 20.00. Martin Ødegaard og lagkompisene har trent i Frankfurt de siste dagene. Foto: NTB scanpix
THRILLER: Norge og Tyskland barker sammen i U21-kvaliken i kveld. Kampen vises på TV 2 Sport fra klokka 20.00. Martin Ødegaard og lagkompisene har trent i Frankfurt de siste dagene. Foto: NTB scanpixVis mer

Tyskland U21 - Norge U21

Ødegaard-venn om skjebnedag: - Han er giret

Martin Ødegaard og U21-landslaget møter Tyskland i en helt avgjørende kamp i kveld. Det er vinn eller forsvinn i EM-kvaliken.

  • Tyskland U21 - Norge U21, kl. 20.00

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge må ta tre poeng i oppgjøret som spilles i Ingolstadt i Tyskland. Hvis ikke er alt håp om EM-sluttspill i 2019 ute.

På Thon Hotel Storo i Oslo kommer spillerne på A-landslaget til å benke seg ned. Selv forbereder de hjemmekampen mot Slovenia i Nations League lørdag.

En norsk bragd vil være en perfekt inngang på helga. Derfor er bønnen til Ødegaard og lagkompisene:

- Gå ut og ta Tyskland.

Gleder seg

Mats Møller Dæhli er en av Ødegaards beste venner i fotballmiljøet. Til Dagbladet sier han at han virkelig ser fram til kampen.

KOMPISER: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli (t.h.) kjenner hverandre godt fra fotballmiljøet. Her under en kamp mellom Vålerenga og Rosenborg i fjor. Foto: NTB scanpix
KOMPISER: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli (t.h.) kjenner hverandre godt fra fotballmiljøet. Her under en kamp mellom Vålerenga og Rosenborg i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg gleder meg. Forrige gang U21 spilte mot Tyskland presterte de fantastisk og fortjente å vinne. Men det blir knallhardt på bortebane, sier St. Pauli-spilleren.

- Martin gleder seg og har stor tro på at dette kan gå. Her er giret på å gjøre en god jobb, sier Hannover-spiller og barndomsvenn Iver Fossum.

Tyskland leder gruppa og har 19 poeng. På de neste plassene følger Norge og Irland med 14 poeng. To kamper gjenstår for Norge.

Dersom vi slår Tyskland og Aserbajdsjan - og Tyskland avgir poeng i siste kamp mot Irland - er Norge i EM-sluttspillet. Med uavgjort eller seier i kveld er Tyskland klare.

Tolv lag går til EM-sluttspillet i Italia og San Marino. Det som skal skje på Audi Sportpark i Ingolstadt er med andre ord ikke småtterier.

I en stor fotballnasjon som Tyskland har U21-landslaget høy status. Laget forteller mye om hva som er på gang inn mot A-laget.

- Jeg er veldig glad for at vi har satt oss i denne situasjonen. Det var ikke gitt for ett år siden, sier trener Leif Gunnar Smerud til Dagbladet.

U21-gutta har trent i Frankfurt-området de siste dagene. Kampens betydning var også et argument for at Ødegaard ikke ble tatt ut på A-landslaget denne gang. Men først og fremst vurderer Lars Lagerbäck ham til ikke å være god nok.

Profiler

Kampen starter klokka 20.00 og vises på TV 2 Sport. Hos Norge finner vi profiler som Erling Braut Haaland, Morten Thorsby og Martin Samuelsen.

Faktisk kunne Norge vært i en enda bedre posisjon. Dessverre for laget mistet det tre poeng etter 5-0-seieren over Kosovo 12. juni i fjor. Årsaken var bruken av Kristoffer Ajer, som skulle stått over på grunn av karantene fra en U19-kamp.

Tyskland er favoritter. Men i det omvendte oppgjøret i Drammen vant Norge 3-1.

- Jeg har snakket med flere av gutta. De gleder seg, slår Fossum fast.

Bayern-interesse

Da hysteriet rundt Ødegaard var på sitt verste i 2015, kunne han endt i Tyskland. Bayern München var blant de interesserte klubbene. Til slutt falt valget på Real Madrid.

Denne sesongen er han utlånt til Vitesse i Nederland. 17. desember fyller han 20 år. Da kommer kravene til å bli enda tøffere med tanke på å levere mål og målgivende pasninger.

- Jeg er overhodet ikke bekymret for Martin. Han hadde en målgivende pasning mot Heracles sist helg. Han er veldig god. Og han kommer til å bli bedre, mener Dæhli.

Satser hardt

AZ Alkmaar-spiller Fredrik Midtsjø sier Vitesse er en klubb som satser hardt.

- Jeg tror det er et godt valg av Martin. Han spilte også i Nederland i fjor og har kjennskap til ligaen.

Crystal Palace-spiss Alexander Sørloth understreker at Ødegaard bare er 19 år. Som Dæhli sier han:

- Martin er veldig god. Og han blir bedre.

- Hva med fast plass på A-laget til Real Madrid?

- Det har skjedd større mirakler tidligere. Men det er en fryktelig tøff vei å gå. De kan handle spillere på det høyeste nivået.

Skarp

U21-trener Smerud synes Ødegaard har sett skarp ut på trening de siste dagene.

- Hvordan ser du for deg kampbildet?

- Jeg blir ikke overrasket om Tyskland har ballen en del, sier han.

Men utgangspunktet er enkelt: Norge må score. Hvis ikke knuses EM-drømmen i Ingolstadt.