Ødegaard vil spille andre steder enn der Høgmo brukte ham sist

Supertalentet på Malta.

VALLETTA (Dagbladet): Da Martin Ødegaard (15) debuterte for landslaget mot Emiratene i august, startet han sentralt på Per-Mathias Høgmos midtbane. Ikke alle mente det var et riktig valg av landslagssjefen:

Ødegaards manglende fysikk ble mye mer synlig i en tett befolket midtbane enn den ble da han flyttet seg ut på kanten underveis i førsteomgangen - som følge av at Høgmo måtte rokkere etter skaden på Yann-Erik de Lanlay i Stavanger.

Ødegaard innrømmer at han føler seg langt mer tilpass i andre roller enn den sentrale.

- Hvis jeg får spille, så foretrekker jeg enten hengerollen (i rommet bak Norges spiss) eller ute på kanten, sa Ødegaard da han møtte pressen i Valletta torsdag.

- Men om jeg får spille, vet jeg ikke noe om nå. Og det er ikke noe jeg tenker på heller.

Stor forskjell fra Emiratene Norge tapte hjemme for gruppas topprangerte lag (Italia) i kvalifiseringspremieren. I morgen er det klart for kamp nummer to i EM-kvalifiseringen - borte mot gruppas bunnseedede nasjon. Ekspertene er delte i sine vurderinger rundt Ødegaards rolle mot Malta. Men alle er enig om at det er nå - etter å ha møtt fem solide nasjoner i Tsjekkia, Frankrike, Russland, England og Italia - vi skal få se om Høgmo har lyktes med å skape et landslag i stand til å spille ut svakere motstandere.

- Jeg tror vi kommer til å ha ballen en del, og føre kampen på den måten, sier Martin Ødegaard.

Men selv om Norge møter et av Europas svakeste landslag, er Ødegaard klar på at det blir et steg opp fra det han er vant til.

- Det er stor forskjell fra det å spille i Tippeligaen, eller mot Emiratene i privatkamp, til å spille i en EM-kvalifisering. Det blir et helt annet trykk, forklarer han.

Ord for året: «Lærerikt» De mange spørsmålene om den velkjente og langvarige interessen fra europeiske storklubber parerte 15-åringen med rutinerte svar som «det tenker jeg ikke på / jeg vet ikke / jeg spiller i Strømsgodset nå.»

Til slutt fikk pressen beskjed, av internasjonal rådgiver Jan Åge Fjørtoft, om å dempe overgangssnakket en smule...

- Hvis du skal beskrive 2014 med ett ord, hva blir det da?

- Lærerikt, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Det er vel nøkkelordet. Det har gått veldig fort, og jeg har lært utrolig mye. Og jeg føler jeg er blitt en bedre spiller, både på og utenfor banen.
 
- Hvis noen hadde sagt til deg 1. januar at du skulle være med til Malta for å spille kvalifiseringskamp, hadde du trodd det da?

- Nei, det hadde jeg ikke trodd. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle så mange tippeligakamper som jeg har gjort heller. Det har gått veldig fort - fortere enn jeg hadde trodd.

- Hva har vært høydepunktet på disse månedene?

- Det å få spille på landslaget er høydepunktet.

- Og hvis du får spille her mot Malta?

- Det kommer nok hakket over der igjen, ja, sier 15-åringen til Dagbladet.

OVERRASKET SELV: Martin Ødegaards ene ord når han skal beskrive 2014: Lærerikt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
OVERRASKET SELV: Martin Ødegaards ene ord når han skal beskrive 2014: Lærerikt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer