Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ødegaards eventyrlige år: Fra Godset-debut til Real Madrid på elleve måneder

Og dette er bare starten.

FØRSTE MÅL: 16. mai, mot Sarpsborg, scoret Martin Ødegaard sitt første Tippeliga-mål. Dermed ble han tidenes yngste målscorer i eliteserien. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FØRSTE MÅL: 16. mai, mot Sarpsborg, scoret Martin Ødegaard sitt første Tippeliga-mål. Dermed ble han tidenes yngste målscorer i eliteserien. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det har vært et travelt og innholdsrikt år for Martin Ødegaard.

På et og samme år debuterte han for Strømsgodset, fikk Tippeliga-debuten sin, landslagsdebut og ikke minst dro han rundt på prøvespill hos de største klubbene i Europa, før det i natt ble klart at han fra nå av er Real Madrid-spiller.

20. februar fikk Martin Ødegaard sin første kamp fra start for Strømsgodset. Etter å ha imponert trener Ronny Deila i flere treningskamper på vinteren, fant han plass til 15-åringen fra start mot ungarske Videoton.

- Martin har vært god på trening og gjort gode innhopp i vinter. Han har gjort seg fortjent til å starte, sa Godset-trener Ronny Deila til Drammens Tidende om valget.

Samme avis beskriver hvordan den unge spilleren framstår mer og mer som en juvel.

24. mars entret landslagssjef Per-Mathias Høgmo podiet under den årlige mediesamlingen i forbindelse med tippeligastart. Før Martin Ødegaard hadde spilt et eneste minutt offisiell seniorfotball, trakk Høgmo fram 15-åringen da han skulle snakke varmt om den norske landslagsframtida.

13. april fikk 15-åringen sin debut i Tippeligaen i det 72. minutt, i 2-0-seieren over Aalesund.

- Dette var utrolig gøy. Det nesten litt surrealistisk å stå her nå, sa Ødegaard da han møtte pressen etter kampen.

«Unggutten, som er født i desember 1998, så derimot mer ut som en rutinert ringrev på kunstgresset i Drammen. Han ville ha ballen hele tida, og vartet opp med finter, driblinger og en aldri så liten tunnel.», skrev Dagbladet om 15-åringens debut i april.

Ronny Deila valgte ikke akkurat de små ord for å beskrive 15-åringen, da han erklærte at Martin Ødegaard kan bli best i verden.

5. mai bekreftet Jostein Flo at Martin Ødegaard hadde skrevet under proffkontrakt med Strømsgodset, som knytter han til klubben ut 2015. Kontrakten ble underskrevet av pappa Hans Erik, som i samme sak fortalte at de allerede hadde avvist en rekke agenter som ønsket å hente stortalentet til utlandet.

- Vi har sagt det er for tidlig å dra ut nå. Han er jo ikke ferdig med ungdomsskolen ennå. Han har uansett ikke lov til å gå til utlandet før han er 16 år, og det er han ikke før året er omme, svarte pappa Ødegaard på spørsmål om det var aktuelt for den unge spilleren å dra utenlands.

EM-KVALIK: 13. oktober ble Martin Ødegaard historisk da han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalik. Her med Stefan Johansen etter Bulgaria-kampen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
EM-KVALIK: 13. oktober ble Martin Ødegaard historisk da han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalik. Her med Stefan Johansen etter Bulgaria-kampen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Samme måned blir Godset-spilleren tildelt Statoils Talentpris for april.

«Tidenes yngste Tippeligadebutant har ikke bare ballen som en naturlig forlengelse av sin egen kropp, han velger også hva han skal gjøre med den på en imponerende måte alder og erfaring tatt i betraktning.», het det i juryens begrunnelse for tildelingen av prisen til Ødegaard. 

16. mai er en fin dato å score sitt første Tippeliga-mål på, og nettopp det gjorde Martin Ødegaard denne dagen.

«Martin (15) sendte Drammen til himmels», het Dagbladet-tittelen som omhandlet Martin Ødegaards første scoring.
Foran 6427 tilskuere, satte Ødegaard inn Godsets fjerde mål for kvelden - 40 sekunder på overtid.

- Fansen er helt syk, når de synger navnet mitt, det er stort, sa hovedpersonen etter kampen.

De aller fleste vil si at Martin Ødegaard allerede på dette tidspunktet hadde hatt et år langt over hva man kan drømme om som en 15 år gammel fotballspiller.

27. august viste landslagssjef Per-Mathias Høgmo at han har stor tro på Ødegaard. 15 år, åtte måneder og ti dager, så spilte han sin første landskamp mot De forente arabiske emirater - og det fra start.

- Jeg fikk litt sjokk egentlig. Det kom litt overraskende på. Men jeg ble så klart veldig glad, sa Ødegaard da han fikk vite om uttaket.

Unggutten spilte hele kampen, og var heller ikke langt unna å score, i en kamp som endte 0-0.

«Det ryktes at klubber som Liverpool, Manchester United, Barcelona, Bayern München og Real Madrid følger nordmannen tett», skrev Drammens Tidende i sin sak om 15-åringen og hans landslagsdebut.

4. september, bare åtte dager etter A-landslagsdebuten, debuterte 15-åringen på U21-landslaget mot Portugal. På hjemmebane i Drammen, imponerte den unge spilleren, men greide ikke å hindre Portugal i å vinne.

13. oktober kom kanskje høsten store høydepunkt for Godset-spilleren. Norge slo Bulgaria 2-1 hjemme i EM-kvalifiseringskampen. Men det er ikke det den kampen vil bli husket for i ettertid. Det vil heller bli husket som kampen da Ødegaard, 15 år, ni måneder og 26 dager gammel, ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalikkamp.

ÅRETS TALENT: 21. november fikk Ødegaard beviset på at det norske folk mente at han var årets talent i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ÅRETS TALENT: 21. november fikk Ødegaard beviset på at det norske folk mente at han var årets talent i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

3. november startet Martin Ødegaard og pappa Hans Erik Ødegaard på det som må være Europas mest omtalte rundtur denne vinteren. Første stopp på leitinga etter en ny klubb for juvelen var et besøk hos Real Madrid. Her tittet Ødegaard junior og senior på fasilitetene, og sluttet samtidig å svare på overgangsrykter.

21. november, i pausa i cupfinalen mellom Molde og Odd, trasket den 15 år gamle Godset-spilleren ut på Ullevaal-matta. Denne gangen var det for å hente hjem prisen for «årets talent» - en pris som var stemt fram av det norske folk.

4. og 5. desember var det Liverpool sin tur til å få besøk av nordmannen. En måned etter å ha besøkt Spania, trente 15-åringen med Premier League-klubbens A-lag i to dager.

Men unge Ødegaard lå ikke på latsida og ventet på at juleribba skulle bli servert. 12. desember, før julestrida satte inn for alvor, trente han med Bayern München - klubben som har vært mest ivrige i media på å fortelle hvor mye de ønsker Godset-spilleren.

Tyskerne var ikke alene blant frierne. På nettet tok det helt av. TV-kanalen CNN hadde et fast segment i sportssendingen sin kalt «Ødegaard watch».

10. januar var Martin - ikke overraskende - nominert til «Årets gjennombrudd» til Idrettsgallaen, og i bilen på vei til Hamar fikk unggutten beskjed av faren om å skrive ned noen ord - i tilfelle han skulle vinne.

Takketalen rørte hele Idretts-Norge. Ydmykt takket han for støtten han har fått av lagkameratene i Strømsgodset, tidligere trener Ronny Deila og venner og familie.

- Jeg var nervøs, det må jeg innrømme. Jeg er veldig stolt over å vinne, så det var veldig gøy, sa Martin til Dagbladet etter utdelingen.

Nå må han bli vant til å opptre foran store folkemengder.

22. januar like etter midnatt ble det nemlig klart at 16-åringen fra nå av skal trekke på seg den hvite drakta til Real Madrid i tiden framover.

Drammenseren blir dermed den første nordmannen som spiller for Real Madrid.