<strong>ROSES:</strong> Martin Ødegaard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ROSES: Martin Ødegaard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ødegaards forsakelse: - På tannkjøttet

Martin Ødegaard ofret seg for å hjelpe Real Sociedad til Europa - og ble elsket av klubben for det. Men forsakelsen kan han fort få lide for i sesongoppkjøringen med Real Madrid.

Publisert
Sist oppdatert

Mens Erling Braut Haaland (20) var i fyr og flamme med to mål og én assist i løpet av 45 minutter i treningskampen mot Altach onsdag ettermiddag, bekreftet Real Sociedad at Martin Ødegaard (21) returnerer til Real Madrid ett år før opprinnelig plan.

Norsk fotballs to mest omtalte fotballspillere internasjonalt, inntar den største globale fotballscenen i stadig større grad.

Det gleder den norske landslagsledelsen stort, ikke minst at det angivelig er Real Madrid-manager Zinédine Zidane selv som har initiert Ødegaards tidligere retur til den spanske gigantklubben. Det impliserer klare signaler om spilletid fra Zidane, som har fulgt nordmannen tett siden 2015.

- Vi hadde en mistanke om at det kunne skje. Martin eies av Real Madrid. Når arbeidsgiver ringer, har han ikke noe annet valg enn å pakke bagen og dra. Når manageren ringer, er det veldig positivt for Martin, sier landslagsassistent Per Joar «Perry» Hansen til Dagbladet.

- Jeg tror Real Madrid har hentet ham tilbake fordi de har en plan for det. Det blir et mer komprimert kampprogram enn vanlig. Det blir mat til alle sammen. Jeg tror Martin blir involvert i mange kamper. Det har Zidane sagt til ham. For oss er det viktigste å få jevnt med spilletid. Det tror jeg han får, når Zidane griper inn på denne måten, mener trønderen.

- På tannkjøttet

Ødegaard var strålende i høstsesongen for Real Sociedad og kjempet helt i toppen på spillerbørsene i spansk toppfotball. Siste del av sesongen var ikke like bra - selv om nordmannen likevel endte opp på flere utgaver av årets lag i La Liga til slutt.

TILBAKE: Real Sociedad bekrefter at Martin Ødegaards tid i klubben er et ferdigskrevet kapittel. I en video publisert av Real Sociedad takker Ødegaard klubben. Video: Real Sociedad / Strive Vis mer

Årsaken til den negativ formutviklingen gjennom sesongen var og er fortsatt Ødegaards kneskade «jumper's knee». Kneskaden plaget blant annet kompisen Mats Møller Dæhli i lang tid, hvorpå konsekvensen til slutt ble operasjon.

Landslagsledelsen har hatt jevnlig kontakt med Ødegaard vedrørende kneskaden og hvordan det eventuelt vil påvirke høstens landskamper, mot Østerrike 4. september og Nord-Irland 7. september.

- Det har ikke vært optimalt etter coronapausen for hans del. Martin har gått på tannkjøttet, på grunn av denne skaden. Det har satt ham tilbake, sier «Perry» til Dagbladet.

- Martin har likevel stilt opp for klubben for å hjelpe laget til europacupspill. Han har bitt tennene sammen og spilt. Det har vi visst om, at han ikke har vært 100 prosent, men likevel spilt.

<strong>GOD KOMMUNIKASJON:</strong> Martin Ødegaard og landslagsledelsen ved Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen snakker jevnlig sammen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD KOMMUNIKASJON: Martin Ødegaard og landslagsledelsen ved Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen snakker jevnlig sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Denne forsakelsen for klubben, har gjort Ødegaard til en enda større helt i Real Sociedad. Samtidig er kneskaden noe nordmannen må ta seg inn i sesongoppkjøringen med stjernegalleriet til Real Madrid.

- Selv med smerter ønsket har å bidra. Det sier mye om ham, har Real Sociedad-boss Imanol Alguacil tidligere sagt om Ødegaards oppofrelse.

Svært populær

På Zubieta, treningsfeltet til Real Sociedad, skal nordmannen tidlig etter overgangen i fjor ha overrasket positivt og imponert stort med sin innstilling, dedikasjon og forsakelse for å bli en best mulig fotballspiller.

- Han er veldig moden mentalt, og på Zubieta har han overrasket med sin oppofrende og forsakende innstilling på daglig basis. Han er en av de første som ankommer treningsfeltet og er som regel den siste som drar. Hver eneste dag, sa AS-journalist Roberto Ramajo, som har fulgt Real Sociedad og Ødegaard tett.

- Etter treningen med laget tar han en ekstra økt på egen hånd. Han trener knallhardt i styrkerommet hver eneste dag, møter klubblegen og fysioterapeuten og er en toppidrettsutøver til fingerspissen med tanke på både trening, kosthold og restitusjon.

- Enorm kjærlighet

Totalpakken av innstillingen, forsakelsene og prestasjonene har gjort Ødegaard til en stor helt i løpet av én sesong for Real Sociedad. Det kom til syne i klubbens farvel med nordmannen onsdag ettermiddag.

- Ødegaard forlater oss for å komme tilbake til Real Madrid, men vi vil aldri glemme all gleden han har gitt oss. Han kvaliteter, karakter, innsats og ydmykhet gjør at Martin vil bli husket med en enorm kjærlighet, skrev Real Sociedad i pressemeldingen om 21-åringens farvel med klubben.

Nå er det Real Madrid, det norske landslaget og ikke minst å bli frisk som gjelder for Ødegaard.

- Hans fokus er å bli 100 prosent frisk og få kontroll på kneet. Det er en ekkel skade. Man blir ikke frisk på ei uke. Det er ikke en uvanlig fotballskade, men det kan ta litt tid. Han er heldigvis under veldig god behandling og har gode folk rundt seg, forsikrer Per Joar Hansen.

Siste hilsen

I en siste videohilsen - som du kan se over - takker Ødegaard klubben og fansen på klubbens egen YouTube-kanal.

- Jeg vil nå gi dere denne avskjedsbeskjeden, men framfor alt er jeg takknemlig, for et år som har vært uforglemmelig for meg. Jeg har hatt store øyeblikk i denne drakta, gjennom hvordan jeg ble presentert, mitt første mål, veien til cupfinalen og Europa League, sier Martin Ødegaard.

- All kjærligheten dere har vist meg både på og utenfor banen kommer jeg aldri til å glemme. Jeg vil takke klubben for for tilliten og alle lagkameratene min som har hjulpet meg til å bli bedre dag etter dag. Tiden er nå inne for å ta farvel. Heia Real Sociedad, sier nordmannen og legger til at han har fått et hjerte for klubben for evig framtid.

- Skal erstatte stjernespiller

Ifølge den spanske avisa AS skal Real Madrid-manager Zinédine Zidane ha ringt Martin Ødegaard etter Champions League-exiten for Manchester City.

Mundo Deportivo hevder Real Sociedad er i sjokk over beslutningen, men i pressemeldingen publisert i ettermiddag velger altså klubben å ytre forståelse og vise kjærlighet i budskapet som formidles eksternt.

Marca skriver at Real Madrids plan er at den norske ballmagikeren på sikt skal erstatte superstjerna Luka Modric (34), som angivelig skal fases ut gradvis for å skape rom for 21-åringen fra Drammen.

Ødegaard var av mange ansett som Real Sociedads beste spiller forrige sesong, I hvert fall i fjor høst, og ble belønnet med å bli tatt ut på flere utgaver av årets lag i La Liga. Nordmannen scoret fire mål og noterte seg for seks målgivende pasninger forrige sesong.

Real Madrid hentet Martin Ødegaard i 2015 og har leid ham ut de siste fire sesongene. Nordmannen ble tidenes yngste Real Madrid-spiller da han ble byttet inn for Cristiano Ronaldo i mai 2015.

Den spanske toppdivisjonen starter etter planen opp igjen 12. september. Norge møter Østerrike 4. september og Nord-Irland 7. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer