Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ødegaards første årslønn hvis han velger Liverpool: 63 500 kroner

Engelske regler.

SJONGLERER TILBUDENE: 
Real Madrid leder an i jakta om Martin Ødegaard. Spanjolene har også gunstigere kontraktsregler for 16-åringer enn hva tilfellet er i England. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SJONGLERER TILBUDENE: Real Madrid leder an i jakta om Martin Ødegaard. Spanjolene har også gunstigere kontraktsregler for 16-åringer enn hva tilfellet er i England. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) De siste månedene har han sust rundt på Europas flotteste fotballbaner som om han var en Champions League-matchball. Nå nærmer det seg en løsning på Martin Ødegaards beilerturné, og de siste dagene har det meste tydet på at den løsningen heter Real Madrid.

Et nytt hint kom på fredag, da Real-manager Carlo Ancelotti holdt pressekonferanse. Samme mann ble spurt om Martin Ødegaard i november. Da sa han:

- Jeg snakker ikke om spillere jeg ikke har i stallen min.

Men etter at 16-åringen denne uka besøkte den spanske hovedstadsklubben på ny, var Ancelotti mer åpen:

- Han er ung, han har talent og han er en spiller med en stor framtid. Men vi har ikke tatt noen beslutning ennå.

Nektes engelsk proffkontrakt Den spanske avisa Marca hevder å vite at Bayern München har gitt Martin Ødegaard et økonomisk tilbud Real Madrid ikke klarer å konkurrere med. Tyskernes tilbud gir 16-åringen en første årslønn på i underkant av 14 millioner kroner, ifølge avisa, før den stiger opp mot 23 millioner i det femte året av kontrakten.

Men det finnes andre siklende beundrere som er lenger unna disse summene enn Real Madrid, i alle fall hvis vi ser på hva de kan tilby Ødegaard i 2015: I England er reglene slik at utenlandske spillere ikke får skrive proffkontrakt før de er 17 år. Skulle Martin Ødegaard bestemme seg for å gå til sin nedarvede favorittklubb Liverpool, som han også besøkte før jul, må han nøye seg med å skrive under på en akademikontrakt.

63 500 i årslønn Det samme gjelder om han lar seg friste av andre engelske tilbydere som Manchester City, Manchester United eller Arsenal. For i Premier League-landet er betingelsene klare: En utlending under 17 år får lov til å spille og trene med førstelaget, men kontrakten hans inneholder et lønnstak på usle 105 pund i uka.

Med dagens pundkurs vil det si drøyt 1200 kroner i ukelønn. Eller 63 500 kroner i året.

Denne avtalen vil Ødegaard måtte forholde seg til helt til han blir 17 år. Det blir han 17. desember 2015. Da kan han skrive sin første profesjonelle kontrakt med en engelsk klubb, og plutselig kan han doble den lønna og hekte på et par nuller.

Kan få forsikringer Det er ikke uvanlig at spillere mottar muntlige forsikringer om at de kommer til å få profesjonell kontrakt i det øyeblikket de fyller 17, og at de sånn sett vet at store summer venter om ikke altfor lenge.

Men det første året blir det ikke mange pundsedler å telle - da må de nøye seg med å spille fotball og trene.

Akkurat det Martin Ødegaard kan best. Enten det skjer i Drammen, Madrid, München eller Liverpool.