PÅ PLASS: Martin Ødegaard har gjennomført sine første treninger med Vitesse, men starter trolig søndagens kamp på benken. Foto: Bildbyrån
PÅ PLASS: Martin Ødegaard har gjennomført sine første treninger med Vitesse, men starter trolig søndagens kamp på benken. Foto: BildbyrånVis mer

Martin Ødegaard benkes trolig i Vitesse-debuten

- Ødegaards rykte i Nederland er forverret, men de glemmer én ting

Martin Ødegaard får ingen garantier om fast plass i Vitesse. Ifølge Vitesse-ekspert Lex Lammers foreligger det ingen klausul mellom Real Madrid og den nederlandske klubben.

Martin Ødegaard starter trolig på benken mot AZ Alkmaar - med Bjørn Maars Johnsen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson som nøkkelspillere - søndag ettermiddag.

Det er konklusjonen etter fredagens formasjonstrening hvor nordmannen ikke var blant Leonid Slutskijs elleve utvalgte, skriver Omroep Gelderland.

Akkurat det er ingen overraskelse for nyankomne Ødegaard, som har lite kamptrening i beina og bare har gjennomført et par treninger med sine nye lagkompiser.

Selv om han er tiltenkt 10-errollen i Vitesse på sikt, er det imidlertid ingen garantier for fast plass i elleveren, ifølge Vitesse-ekspert Lex Lammers.

- En myte

Til Dagbladet sier Lammers - sportsredaktør i De Gelderlander, lokalavisa i Arnhem - at det er ingen grunn til å tro at det foreligger noen klausul mellom Real Madrid og Vitesse som garanterer nordmannen spilletid i utlånsperioden.

- Nei, det er en myte. Ødegaard må prestere som alle andre. Slutskij lar seg ikke styre av politikk. Ikke Vitesse heller. De holder ikke på slik, sier Lammers til Dagbladet.

INGEN GARANTIER: Real Madrid har ikke lagt noen føringer som kan garantere Martin Ødegaard spilletid i Vitesse, ifølge ekspert. Foto: Bildbyrån
INGEN GARANTIER: Real Madrid har ikke lagt noen føringer som kan garantere Martin Ødegaard spilletid i Vitesse, ifølge ekspert. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Vitesse har ikke gjort det med utlånsspillere fra Chelsea. Flere av dem satt på benken, påpeker De Gelderlander-redaktøren.

- Hvordan er Slutskij som trener?

- Han er en veldig åpen trener. Han gir spillerne frihet, men krever gode prestasjoner på banen, forteller Lammers til Dagbladet.

- Tror du Slutskijs kvaliteter som trener og filosofi vil passe Ødegaard?

- Jeg tror heller vi må snu om på det. Ødegaard må tilpasse seg Slutskijs fotball og vise at han har ferdighetene som kreves. Vitesse liker en offensiv form for fotball. Ødegaard må vise at han kan bli en nøkkelbrikke i dette systemet.

Forverret rykte

Forventningene til Ødegaard er ikke så store i Nederland nå som det de en gang var.

- Hvordan er Martins rykte i Nederland nå?

- Ødegaards rykte i Nederland er forverret, men de glemmer én ting: Han er fortsatt en tenåring. Mange tenker at Ødegaard er mye eldre og mer etablert enn han er, fordi det har vært skrevet så mye om ham i fire år nå, minner Vitesse-eksperten om.

FRIHET: Vitesse-trener Leonid Slutskij gir spillerne frihet. Det bør passe Martin Ødegaard bra. Foto: Bildbyrån
FRIHET: Vitesse-trener Leonid Slutskij gir spillerne frihet. Det bør passe Martin Ødegaard bra. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Hvordan er forventningene til ham nå i Vitesse?

- For min del tenker jeg: Vent og se. Martin er fortsatt en veldig ung spiller. De tekniske ferdighetene hans er fantastiske, så vi kan håpe på gode leveranser. Han bør også levere mange mål og assist. Sluttproduktet må forbederes, sier Lammers.

- Er han blant de største talentene i nederlandsk fotball?

- Ja, definitivt! Det er de fleste enige om, svarer Vitesse-eksperten.

Ajax-duoen Matthijs de Ligt og Frenkie de Jong, samt PSVs Steven Bergwijn blir ansett som de tre største talentene av Lammers.

Tung målestokk

Sammenlikningene går umiddelbart til Vitesses playmaker forrige sesong, 19 år gamle Mason Mount, som nå er utlånt fra Chelsea til Derby i stedet.

Forrige sesong leverte Mason Mount hele 23 målpoeng i den nederlandske toppdivisjonen på 25 kamper fra start, samt sju innhopp.

- Kan Martin leve opp til det?

- Det blir veldig vanskelig. Mount hadde en fantastisk målpoengstatistikk. Jeg mener Mount har kommet litt lenger på utviklingsstigen enn Ødegaard foreløpig, sier Lammers til Dagbladet.

Flere var kritiske da Ødegaards valg til slutt falt på Vitesse, som ved første øyekast kunne framstå som et sideveis sprang sammenliknet med det forrige låneoppholdet i Heerenveen.

Ødegaards begrunnelse

FORTSATT UNG: Også mange nederlendere glemmer at Martin Ødegaard fortsatt er en tenåring. Foto: Bildbyrån
FORTSATT UNG: Også mange nederlendere glemmer at Martin Ødegaard fortsatt er en tenåring. Foto: Bildbyrån Vis mer

Ødegaard ser imidlertid ikke sånn på det.

Forrige sesong tapte Heerenveen 0-4 mot Vitesse.

- Jeg tenkte: «Jeg vil heller spille med enn mot dem», sier Ødegaard ifølge nederlandske avisa NOS.

- Spillestilen i Vitesse passer meg bedre, og det er et steg høyere her enn i Heerenveen, begrunner stortalentet fra Drammen.

Svarer på kritikken

Slutskij krever flere målpoeng fra Ødegaard, som Dagbladet skrev i går. Konfrontert med dette sier 19-åringen:

- I Heerenveen spilte jeg mest på kanten. Jeg trives best sentralt. Nei, jeg scoret ikke mye der, men alt handler om at laget gjør det bra og vinner. Min største styrker å sette opp kombinasjoner og servere andre. Jeg vil ha ballen i føttene, sier Ødegaard til Omroep Gelderland.

- Jeg vil hjelpe klubben og de vil hjelpe meg. Det er en god plan. Alt handler om utvikling. Nå er mitt fulle og hele fokus på Vitesse. Samtidig er det et bra tegn at jeg er under kontrakt med Real Madrid. De tar godt var på meg, sier han.

Vitesse-trene Leonid Slutskij lover fansen at Ødegaard vil få spilletid mot AZ Alkmaar på søndag.

- Men ikke i 90 minutter, fordi han har lite kamptrening. Martin er fit, men ikke fit nok, sier russeren.

Ifølge Omroep Gelderland ble denne elleveren drillet på formasjonstreningen fredag:

Eduardo - Karavaev, Van der Werff, Clarke-Slater, Büttner - Serero, Bero, Foor -Beerens, Matavz, Linssen.

Ødegaard kommer trolig inn fra benken i løpet av kampen.

Kampstart mot serieleder AZ Alkmaar sparkes i gang kl. 16.45.