Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjernestatus, skattesnusk og moral

Ødegaards verdisyn vekker oppsikt i Spania: - En helt der Ronaldo og Messi er skurker

I Norge er historien helt normal. I Spania fremstilles Martin Ødegaards moralske historie som et vakkert eventyr. 

SUNNE VERDIER: Far  Hans Erik og sønn Martin Ødegaard hylles for moralen i Spania.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SUNNE VERDIER: Far Hans Erik og sønn Martin Ødegaard hylles for moralen i Spania. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av avsløringene om La Liga-stjernenes gjemte milliarder i skatteparadiser, med Cristiano Ronaldo i spissen, nærmest glorifiseres Martin Ødegaard i Spania. Unggutten blir trukket fram som kontrasten til fotballens skurker.

Den spanske avisen El Mundo hadde i går et stort oppslag på den «fantastiske» historien om den norske 17-åringen, som ble oppdratt til et så bra verdisyn at han og faren takket nei til å gjemme unna skattepenger. Den gode holdningen kontrasterer det en rekke fotballstjerner er anklaget, etterforsket og dømt for.

I Norge vil sikkert mange kalle det en god, men forventet handling av Ødegaard. I Spania hylles verdisynet.

- Ødegaard ble en helt da han sa nei. Midt i den verste tiden med skattesnusk, med Ronaldo og Messi i spissen, er historien om Ødegaard et vakkert symbol på riktig moral også hos de rike, forteller den spanske journalisten Martín Mucha til Dagbladet.

- Ødegaard er en helt der Ronaldo og Messi er øknomiske skurker. Dette er en av våre desidert mest leste saker, avslører El Mundo-journalisten.

TETTE BÅND: Hans Erik Ødegaard har betydd mye for Martins karriere. Her er de hjemme i Drammen i 2014 etter sistnevntes store gjennombrudd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TETTE BÅND: Hans Erik Ødegaard har betydd mye for Martins karriere. Her er de hjemme i Drammen i 2014 etter sistnevntes store gjennombrudd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Den vakre historien som fascinerer Spania, handler om Ødegaard-familiens moral og hvordan 17-åringen ble oppdratt i et møblert og kristent hjem. Troen og verdisynet betyr mye for Real Madrid-talentet.

El Mundo skriver om pappa Hans Eriks fotballkarriere, om da han satt på benken i cupfinaletapet mot Fredrikstad i 2006 og den forbilledlige måten han har lagt forholdene til rette for at Ødegaard kan utvikle seg som både fotballspiller og menneske med sunne verdier.

- Det er spesielt

Tyskland-proff og U21-landslagsspiller Iver Fossum ler litt når han hører om forherligelsen av kompisen i Real Madrid.

- Det er spesielt. Men Martin er en bra fyr med gode holdninger. Det har han vært helt siden jeg ble kjent med ham i barndommen, sier Hannover 96-spilleren til Dagbladet.

- Jeg har aldri fått noe tilbud om skatteundragelser. Jeg har ikke hørt om noen andre i Tyskland som har fått det heller, sier Fossum.

SKRYT: Martin Ødegaard og Iver Fossum har vært gode kompiser i mange år. Fossum skryter av Ødegaards væremåte. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKRYT: Martin Ødegaard og Iver Fossum har vært gode kompiser i mange år. Fossum skryter av Ødegaards væremåte. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

El Mundo har også lagt fram pappa Ødegaards inntekt og formue for å illustrere at de skattepengene de kunne ha sluppet unna, ville gjort underverker for familiens økonomi.

- Hans Erik Ødegaard tjente 100 378 euro og betalte 37 308 euro i skatt. Familiens formue lå på 266 175 euro, altså mye fattigere og veldig mye mindre enn sønnen ville få utbetalt i Real Madrid, skriver den spanske avisen.

Derfor vakte det oppsikt i Spania da de ikke ønsket å benytte seg av skatteparadiset hvor blant annet Ronaldo har gjemt unna 1,3 milliarder kroner, ifølge Der Spiegel. Far og sønn Ødegaard takket nei av moralske årsaker og et ønske om at de som sliter mer, skal få det de trenger.

Tore Pedersens svar

Tankegangen som hos de fleste nordmenn kanskje sees på som en selvfølge, skaper overskrifter i Spania. Det synes Martin Ødegaards agent er spesielt.

- Etter det jeg har erfart, vil jeg si at norske spillere forholder seg til lover og regler der de til enhver tid spiller, sier Tore Pedersen til Dagbladet.

- I Spania er det tydeligvis helt annerledes?

- Ifølge pressen i hvert fall, svarer Pedersen.

TRENER: Hans Erik og sønnen Martin Ødegaard har trent utallige økter sammen. Det sportslige har vært langt viktigere enn det økonomiske. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TRENER: Hans Erik og sønnen Martin Ødegaard har trent utallige økter sammen. Det sportslige har vært langt viktigere enn det økonomiske. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Tror du det stemmer?

- Jeg aner ikke.

Veland: - Toppen av isfjellet

Petter Veland følger spansk fotball tett. Han synes det er synd at Ødegaard-holdningen ikke er en selvfølge i Spania.

- Skattesnusk har vært i vinden den siste tiden med Cristiano Ronaldo i spissen, men også Angel Di Maria, Lionel Messi, Neymar og Iker Casillas har hatt sine saker. Ødegaard er den som skiller seg ut i etterforskningene til Der Spiegel og Fotball Leaks. Vanligvis er det det negative som lager overskrifter, men denne gang er det noe positivt, sier Veland til Dagbladet.

- Samtidig burde det være en selvfølge å si nei til skattesnusk, men det er dessverre ikke det blant fotballstjernene i Spania. Når så mange av de største stjernene blir tatt, tyder det på at dette bare er toppen av isfjellet. Fotballstjernene har høye inntekter og stor gevinst av å gjemme unna skattepenger.

- Hva forteller dette om kulturforskjellene i eksempelvis Norge og Spania?

- Det er helt klart en annen kultur der eksempelvis Ronaldo, Messi og Neymar kommer fra, uten at vi skal generalisere dem. Det finnes jo også nordmenn som driver med skattesnusk, så vi kan gi Ødegaard et lite pluss i boka for at han takket nei til å få mindre skatt, konkluderer Veland.

HYLLES: Martin Ødegaards moral vekker oppsikt i Spania. Her vier El Mundo stor plass til 17-åringens moralske historie. 
HYLLES: Martin Ødegaards moral vekker oppsikt i Spania. Her vier El Mundo stor plass til 17-åringens moralske historie.  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!