Ødela ryggen og geværet

Skiskytter Frode Andresen (32) er forfulgt av uhell. Kombinasjonen av glatte sko og glatt trapp gjorde at Andresen kvestet både geværet og ryggen.

-  Jeg føler meg som en 70-åring i ryggen, klager Frode Andresen.

Han er hjemme i Hønefoss på juleferie, etter et 10 dagers treningsopphold i OL-løypene i Torino. Da Andresen var på vei ut til trening tirsdag, skjedde uhellet:

-  Jeg gikk ned ei trapp med skisko på beina. Plutselig lå jeg i lufta og landet oppå geværet jeg hadde på ryggen. Det sprakk langs hele sida, forteller han til Dagbladet.

Spesialtilpasset

Klokka halv to natt til fredag fikk børsemaker Stein Erik Bredvold overlevert Andresens gevær. Nå krysser Frode fingrene for at Bredvold klarer å redde det.

-  Jeg har bare det geværet, og det er ganske kritisk hvis det ryker. Våpenet er skreddersydd for meg. Det er alle skiskyternes mareritt når geværet blir ødelagt.

Redder geværet

-  Hva med helsa?

VANT I HOCHFILZEN: Frode Andresen sikret seg en kjærkommen sprintseier 10. desember og var i knallform. Foto: Scanpix/Epa
VANT I HOCHFILZEN: Frode Andresen sikret seg en kjærkommen sprintseier 10. desember og var i knallform. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

-  Helsa er viktigere. En slik slagskade skal gjøres minst mulig med. Tabben jeg gjorde, var å fortsette å trene for fullt der nede. Det var en blunder, og ikke akkurat en god medisin for ryggen, sier Andresen, som fikk trent rundt 45 timer i løpet av de 10 dagene i Torino.

Trøsten får være at Andresen trolig slipper å skaffe seg nytt gevær. Børsemaker Bredvold jobbet med våpenet i hele går - og tror han klarer å redde det.

-  Det skal gå bra, det her. Jeg har holdt på med dette i 40 år, forsikrer han.

-  Men det har fått en veldig stygg skade. Det er sprukket langs hele skjeftet, og låskassen på geværet er smuldret opp. Nå har jeg brukt et sakteherdende lim i første omgang som skal få stå til julaften. 3. juledag skal det nok være klart, sier Bredvold.

Forfulgt av uhell

Få, om noen eliteutøvere, har vært rammet av flere uhell enn Frode Andresen. Bare siden september har han hatt over 65 dager med sykdom og vært rammet av det han kaller «fetteren» til kyssesyken.

-  Jeg føler min kvote med uflaks er brukt opp. Jeg håper 2006 blir et bedre år, sier han.

14. og 15. januar er det verdenscup i langrenn i Val di Fiemme. Andresen ønsker sterkt å gå 3-mila der, som kunne vært hans sjanse til å gå 5-mila i OL. Det kan han trolig bare glemme - om ikke noe helt spesielt skulle skje.

-  Jeg får neppe lov, selv om Val de Fiemme hadde vært et bra alternativ. Den fysiske grunnformen er i hvert fall vanvittig bra, sier Andresen til Dagbladet.