Erna Solberg Norge VM-kvalik fotball

Ødelagt av skaden

Uten Erling Braut Haaland i innspurten ble dette for tungt. Men fotballgutta har gjennomført en VM-kvalik som vekker internasjonal oppsikt.

NÅDELØS: Melina Pambou Sundfør og Henrik Ljosland oppsummerer Norges skjebnekamp mot Nederland. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TIL slutt ble det Erling Braut Haalands skade som ødela VM-kvaliken for Norge. Poengtapene mot Tyrkia og Latvia uten verdensstjernen, ga oss et for vanskelig utgangspunkt til denne avsluttende kampen mot Nederland:

  • I hvert fall med enda et skadeforfall fra Haaland.

Slike forfall hører sporten til. Et lag som ikke klarer seg uten en enkelt stjerne, er heller ikke bra nok.

På den bakgrunn er nok en spolert kvalik lite å sutre over. Men superscorerens lange avbrekk kunne ikke kommet på et verre tidspunkt for et norsk landslag i klar utvikling.

Nærmere suksess i en kvalik har Norge ikke vært på lenge.

Live-published photos and videos via Shootitlive

DENNE fine, underliggende framgangen var det mulig å se også i en bortekamp der Norge nesten aldri klarte noe annet enn å forsvare seg, Riktignok ble dette en taktisk kamp der begge lag avpasset det offensive spillet etter resultat, men Ståle Solbakkens utvalgte forsvarte seg uansett godt helt til gamblingen startet i sluttminuttene.

Det er bare noen måneder siden Norge tilsynelatende manglet bra nok spillere til å sette sammen en stabil forsvarsrekke. Stefan Strandbergs gode comeback på og utenfor banen kombinert med de unge sidebackenes utvikling, har løst dette store problemet.

Samtidig er den defensive hjelpen bakerst på midten blitt bedre, mens Martin Ødegaards drivende pressing løfter landslagets defensive nivå. Det lave antallet baklengsmål i høst speiler denne framgangen.

HER har Ståle Solbakken skaffet seg et fundament til å ta neste steg. Med et stadig mer ballsikkert lag kan Norge nå lettere også føre kampene.

Akkurat det steget var tilnærmet usynlig i går mot Nederland. Hjemmelaget var såpass klart bedre at det ble med noen minutter med norsk press tidlig i andreomgangen.

Men samtidig ville dette kampbildet vært ganske annerledes med Erling Braut Haaland på banen. Når han er tilbake på topp, har Norge et unikt angrepsvåpen som kommer til å løfte hele laget til et nytt nivå.

Altså slik vi så det i hjemmekampen i september mot det samme nederlandske mannskapet.

DERFOR koblet den nederlandske treneren Louis Van Gaal gjestenes svake angrepsspill i går direkte til fraværet av Haaland:

  • Norge med og uten en spiss i verdensklasse, er to forskjellige lag. Det hadde de fleste fotballnasjoner også vært.

At dette ganske unge landslaget likevel har hatt et par gode kamper i den samme perioden, forteller igjen om norsk framgang.

RENT sportslig er det derfor liten grunn til å deppe etter denne VM-kvaliken. Etter en humpete start med en viktig hjemmekamp lagt til Spania på grunn av pandemien, har Ståle Solbakken klart å skape optimisme rundt prosjektet sitt.

Det har skjedd mens denne nye landslagstreneren er blitt frontfiguren for en annerledes tenkning på toppfotballens verdier:

  • Ingen har klarere enn ham vist hva som betyr noe for å gjøre idretten troverdig for de fleste av oss.

Fotballguttas tydelige politiske markeringer om det verdensmesterskapet de akkurat har mistet, har på kort tid gjort dette laget viktig både for oss og ute i verden.

Det er bra jobbet av et fortsatt ganske middels landslag. Og det har altså skjedd mens Norge rent sportslig har vært i god utvikling.

EN slik endring av toppidrett skjer sjelden ubemerket. Før Latvia-kampen på Ullevaal forleden ba den sindige eks-statsminister Erna Solberg overraskende det norske fotballfolket skille idrett og sitt politiske engasjement for å bedre menneskerettighetene hos VM-arrangør Qatar:

- Jeg mener det er på tide å legge vekk den debatten og heller bruke tid til å heie på guttene, sa hun til VG som om det er noen motsetning mellom en drøm om Norge i fotball-VM og avsky for regimet i Qatar.

Erna Solberg understreket samtidig at de norske spillernes markeringer hadde vært både riktige og viktige:

- Jeg er stolt av landslaget vårt, sa hun, og det er det all grunn til.

Men akkurat den stoltheten er verdimessig tett knyttet til det faktum at dette er et fotballandslag som aldri har lagt vekk den vanskelige boikottdebatten.

Altså at de har gjort det stikk motsatte av det eks-statsminister Solberg anbefalte.

DERFOR blir fotballgutta uansett dette tapet, stående igjen som vinnere i en kamp der Erna Solberg hadde tatt nederlaget på forhånd:

- Vi er vel alle enige om at de aldri burde valgt Qatar. Men det er nå en gang gjort og vi er fem på tolv. Og da bør vi konsentrere om å se på det sportslige og å heie frem laget, oppfordret hun sist lørdag.

Nå har klokka passert tolv, og Norge er slått ut av nok en internasjonal fotballkvalik. Det vil bli minst 24 år siden sist A-landslaget for herrer var med i et mesterskap. Men denne gangen vil vi i beste fall prege VM mer enn vi har gjort noen gang før.

Fordi Ståle Solbakkens mannskap aldri skilte mellom fotball og muligheten til å bruke sin sportslige plattform til å jobbe for menneskerettighetene.

LA gå at det er en liten mulighet. De siste Amnesty-rapportene fra Qatar er nedslående. Lovendringene som skulle dempe det slavelignende systemet med en ekstremt omfattende importert arbeidskraft, fungerer ikke. Om et drøyt år lukkes muligheten for å bruke VM til å endre fremmedarbeidernes rettigheter i dette brutalt klassedelte samfunnet. Men det har vært vår mulighet.

Da landslaget startet sine aksjoner i mars, vakte det internasjonal oppsikt. Fotballgutta stoppet ikke der. De har vært konsekvente i sine markeringer. Derfor trekkes nå Norge fram som et eksempel til etterfølgelse for de lagene som blir med i VM-sluttspillet:

- Vi skal bruke tida til å samle kunnskap. Om det er utfordringer vi kan belyse eller hjelpe til med, har vi alltid forsøkt å gjøre akkurat det, sa Englands trener Gareth Southgate etter lagets siste kvalikkamp mandag kveld.

NETTOPP hans lag var det sentrale i markeringene mot rasisme under sommerens EM. De aksjonene var et gjennombrudd for et tydelig sosialt standpunkt på fotballbanen, og førte til at sjefene for den internasjonale olympiske komite (IOC) noen uker seinere åpnet for kneling under konkurranse i Tolyo-OL.

Her havnet norsk idrett hodeløst på feil side. Toppledelsen og utøverkomiteen i norsk idrett kjempet mot disse markeringene, men er seinere blitt stemt ned av idrettsdemokratiet.

På det ekstraordinære idrettstinget for en måned siden ble det vedtatt at norske utøvere heretter fritt skal få markere hvilket sosialpolitisk standpunkt de vil også på de internasjonale arenaene.

NESTE sjanse blir vinter-OL i Kina. Ironisk nok er dette lekene som Erna Solberg for noen år siden dyttet tett til norsk idrett for å rette på det brutte forholdet til supermakten. Siden dengang har utviklingen for menneskerettigheter i Kina tatt en enda mer dyster vending.

Sånt er til å snakke fritt om for bevisste toppidrettsutøvere. Akkurat det har fotballgutta nettopp vist.

Og vunnet mye mer for norsk idrett enn en tapt kvalik for et skandaløst verdensmesterskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer