Ødelagt pulsåre førte til at hun døde

Pucken fra Espen «Shampo» Knutsen traff Brittanie Cecil så kraftig at hun døde av skadene hun fikk da hodet ble slengt bakover.

13 år gamle Brittanie døde mandag, to dager etter at faren hadde tatt henne med for å se ishockeykampen. Venner av familien forteller at det var ment som en tidlig bursdagspresent til Brittanie, som ville ha fylt 14 år i dag.

- Da hodet ble slengt bakover av pucken fikk hun skader på en blodåre som går fra ryggsøylen til hjernen. Skaden på pulsåren førte til komplikasjoner og hevelser i hjernen, sier Brad Lewis, som obduserte jenta.

- Pucken traff henne i panna, noe som førte til brudd og hevelser i hjernen i området. Men det var ikke det som førte til at hun døde. Det var at hodet ble kastet bakover og skaden på pulsåren som var dødsårsaeken, sier Lewis til nyhetsbyrået AP.

Han opplyser at han hadde snakket med en annen patolog om den spesielle skaden, og at han ikke kunne huske å ha sett en lignende skade føre til døden noen gang i sine 25 år som lege.

Åttendeklassingen fra Twin Valley ungdomsskole ved Dayton lå på Childres Hospital i Colombus i to døgn før hun døde mandag.

Brittanie Cecil var ved bevissthet helt fram til mandag morgen, opplyser Lewis.

Brittanie satt på rad 15 bak et av målene da pucken fra Espen Knutsen traff hockeykølla til en motstander og fløy over pleksiglasset og traff henne i panna.

Pucken, som kan få en fart på 160 kilometer i timen, skal ha sneiet borti to andre tilskuere før den traff 13 år gamle Brittany Cecil.

Shampo på isen igjen

Mens en sønderknust Espen Knutsen og hans lagkamerater var i St. Paul for å spille NHL-kamp, prøvde folk i Columbus å forstå tragedien som rammet 13-årige Brittanie Cecil.

Ungjenta fikk pucken i hodet etter nordmannens skuddforsøk i lørdagens NHL-kamp for Columbus Blue Jackets, og det kostet henne livet. Men ingen forstår hvordan det kunne ende så galt.

7.40 minutter inn i kampen mot Calgary Flames krysset Shampo blueline i stor fart og prøvde seg med et slagskudd idet han nådde sirkelen ved droppunktet på venstre side av banen. Calgary-backen Derek Morris holdt fram kølla for å hindre ham. Pucken endret retning på kølla, fløy over keeper Roman Tureks mål og fortsatte opp på tribunen.

Der sneiet den en tilskuer før den fortsatte til rad 19 i seksjon 121, i hjørnet av kortsiden, og traff Brittanie Cecil i venstre tinning.

Forsto ikke

Først virket ikke skaden særlig alvorlig. Verken spillerne, publikum eller presse forsto at de nettopp hadde vært vitne til en tragedie. Cecil fikk behandling på en førstehjelpsstasjon i hallen og ble sendt til Children's Hospital for å sys i et blødende sår.

- Hun virket først helt klar, men så ble hun litt «rotete», sa Larry Young til avisen Columbus Dispatch. Han fikk pucken i hodet etter at den traff Cecil, og fikk også behandling samme sted som henne.

- Hun var våken og mobil, og det virket som hun bare trengte kosmetisk legehjelp. Det var ingen nevrologiske symptomer som varslet om at det var noe alvorlig galt, sa dr. John Drstvensek til avisen. Han er leder for teamet som sørger for førstehjelp i Nationwide Arena.

Men snaut to døgn senere, klokka 17.15 lokal tid mandag, døde Brittanie Cecil på sykehuset.

DØDE: Brittanie Cecil.
SATT PÅ RAD 15: Her går Brittany Cecil ut etter å ha blitt truffet i panna. Hun var ved bevissthet helt til mandag morgen.
SKUDDET: Espen Knudsens skudd går via en av motstandernes spillere før den flyr over beskyttelsen bak målene og traff Brittany Cecil.