- Ødeleggende for friidretten

Norsk friidrettspresident ergrer seg over falske dopingrykter.

ALLE VAR REINE: I dag viser det seg at ryktene om positive dopingprøver i 100 meter-finalen var spredt allerede før prøvene var ferdigtestet. Foto: AP/Gero Breloer
ALLE VAR REINE: I dag viser det seg at ryktene om positive dopingprøver i 100 meter-finalen var spredt allerede før prøvene var ferdigtestet. Foto: AP/Gero BreloerVis mer

(Dagbladet.no): Spekulasjonene om doping spredde seg raskt etter 100 meter-finalen søndag kveld. Etter bare ett drøyt døgn kunne tysk presse fortelle at minst én utøver testet positivt, og i natt ble Daniel Bailey utpekt av svenske Aftonbladets kilder.

Så kom kontrabeskjeden, alle i rekordfinalen søndag kveld var dopingfrie.

- Slike rykter er veldig ødeleggende for friidretten, det er folk med masse forskjellige motiver involvert, sier friidrettsspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Folk snakker
Norges Fri-idrettsforbunds frontfigur hadde ikke hørt en lyd om mulig mistanke mot finalesprinterne før VM.

- Vanligvis hører vi om folk lenge på forhånd, folk snakker om så mye rart. Ofte er det ingen overraskelse, sier friidrettspresidenten.

Nå som dopingalarmen er avblåst ber Hansen media granske seg selv. Innad i friidrettsmiljøet legges det ikke stor vekt på rykter.

- For oss i sportslig avdeling i forbundet er det først en sak når IAAF går til sak mot utøvere. Dette har ikke vært noen sak i det hele tatt.

Det er ikke bare Hansen som stiller spørsmål ved ryktespredningen i Berlin.

Rykter før prøven var undersøkt
IAAF-generalsekretær Pierre Weiss sier til nyhetsbyrået APA at han ble reagerte med vantro over avisopplysningene om at en 100 meter-finalist skulle være dopet.

Ikke fordi det var utenkelig, men fordi at han visste at ingen prøver var ferdigtestet da påstandene først dukket opp seint mandag kveld.

- Prøvene ble sendt med bil til laboratoriet i Köln og kom ikke dit før mandag morgen. Og før det har gått 24 timer finnes det ikke noen resultater av dopingprøvene, sier Weiss.

Altså var ikke bare dopingrykter om 100 meter-finalen feilaktige, de var i tillegg umulige.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte ryktene i går morges, sier Weiss.

ØDELEGGENDE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen liker dårlig at VM blir svertet av dopingrykter som ikke stemmer. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ØDELEGGENDE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen liker dårlig at VM blir svertet av dopingrykter som ikke stemmer. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Først i dag ble resultatene fra prøvene på sprintfinalen offentliggjort av IAAF, og ingen av finaledeltakerne har testet positivt i en eneste test under hele VM.

Peter Hemmersbach, dopingjeger og seksjonssjef ved Hormonlabratoriet ved Aker universitetssykehus, sier at det er bare under OL og VM at laboratorier forplikter seg til å levere resultater på bare ett døgn.

- Ingen laboratorier vil forplikte seg til å ha testene klare på mindre enn 24 timer, sier Hemmersbach til Dagbladet.

SJOKKERT: IAAF-generalsekretør Pierre Weiss mener dopingryktene er oppspinn, og viser til at prøvene ikke var ferdige før tidligst tirsdag. Foto: AP/Michael Sohn)
SJOKKERT: IAAF-generalsekretør Pierre Weiss mener dopingryktene er oppspinn, og viser til at prøvene ikke var ferdige før tidligst tirsdag. Foto: AP/Michael Sohn) Vis mer