Therese Johaug, 10 000 meter OL:

Ødelegger gleden

Det hadde vært gøy om Therese Johaug hadde dratt til OL. Men det feltet som venter i Tokyo, er ikke moro. Heller ikke for glimrende Karoline Bjerkeli Grøvdal.

SATTE PERSONLIG REKORD: Therese Johaug klarte ikke OL-kravet på 10.000 meter men satt personlig rekord med hele sju sekunder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

THERESE JOHAUG er ikke OL-klar. Bare veldig glad for en fin konkurranse på Bislett og sitt livs beste 10 000 meter løp:

- MISLYKKET, sto det øverst på fronten på Dagbladet.no noen minutter etter at OL-kravet glapp med sju sekunder, før også vi fikk summet oss og byttet tittelen til "Ny personlig rekord".

Det er vrient å få overskriftene presise med et par ord på nett. Selv trengte Therese bare tre for å sette sammen sin egen overskrift over denne solfylte idrettsdagen på Bislett:

- Motivasjon og hygge, sa hun.

Og det kom fra en 32 åring jente som har satt en ny standard både for det å tåle ekstrem trening og det å gå fort over distanse på ski.

HUN skulle fått Egebergs Ærespris enda en gang bare for den påminnelsen. Fordi Therese selv skjønte hva som egentlig skjedde i dag på selveste det internasjonale friidrettstempelet midt i hovedstaden. At det på Bislett var glede, grøss og nerver.

Altså alt det som gjør det verdt å drive med idrett. Både for dem som er veldig gode, og alle oss andre.

forhånd var både Karoline Bjerkeli Grøvdal og Therese Johaug i overkant nervøse i forhold til oppgaven. Karoline i kalasform måtte jo vite at hun greit ville fikse dette OL-kravet, mens Therese bare hadde satt sitt løpende lyssignal på en passe utfordrende fart. Skiløperen skulle jo aldri til Tokyo.

Men så var det konkurransen de to imellom. Norsk langdistanseløping har ikke opplevd noe sånt siden Grete Waitz og Ingrid Kristiansen på lang høyere nivå og intensitet løp mot hverandre på 1980-tallet.

Denne gangen hadde bare Karoline som den klart beste noe å tape, men duellen drev nok nervene opp et par hakk også hos Therese; hun som egentlig bare skulle ha noe grønne lys å strekke seg etter:

- Dette ble litt for mye hausset opp, sa Karoline til NRK etterpå, men jeg tror hun skal være glad for det.

For det er jo ingen tvil hvem som har noe sportslig å gjøre i OL.

LØP: Ingvild Flugstad Østberg kommer med en klar beskjed til Therese Johaug før Bislett. Foto/Reporter: Marte Nyløkken Helseth Dagbladet TV. Vis mer

FRIIDRETT kan Therese Johaug hygge seg med når langrennskarrieren er over. Hun elsker det å løpe, og kommer til å prestere flott nok i internasjonale mesterskap bare hun får satt av tid til teknikk og rett trening.

Sommer-OL i Paris 2024 er et flott mål for en sånn ekstra karriere. Ikke for å vinne noen medalje, men for å oppleve noe stort.

I mellomtida skal Therese være glad for at internasjonal kvinnelangrenn for tida ikke er så ødelagt som langdistanse friidrett. Det har selvsagt mye å gjøre med et lite antall skinasjoner i forhold til den store, utfordrende friidretten. I sporet vinner du på treningsgrunnlag og skikultur.

På banen er det mye mer usikkert hva som skjuler seg bak resultatene.

ALT dette vet Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun har slitt med disse suspekte feltene i årevis. Forskjellen er bare at hun nå plutselig er i en helt annen posisjon på resultatlista. Takket være en lang skadefri periode og riktig balansert trening, har hun skaffet seg naturlig fysisk kapasitet til å gjøre det helt store:

Akkurat det var tydelig på den avmålte reaksjonen etter elegant å ha satt ny personlig rekord på respektable 30.51,37. Løpet føltes grei, men ikke noe mer:

- Det gjør noe med ambisjonene, forklarte Karoline selv.

Og gjør at både hun og vi kan vente så mye mer når det gjelder.

OG da er vi over i debatten om den såkalte rettferdige toppidretten som er kommet med det meningsløse norske pratet om å skynde oss med manipulert høydeteknologi i en pandemitid der det er mangel på de samme oksygenflaskene til sykehusene i India.

Verden er ikke slik at vi skal sammenlikne alt, men det gjelder å ha oversikt over hva vi egentlig driver med i toppidretten. Kvinnenes finalefelt på 10 000 meter i OL kommer til å være preget av halvannet år med elendig dopingkontroll i de mest svindelutsatte områdene.

DET som skjedde på jentenes langdistanse i sist OL i Rio var forsiktig sagt suspekt. Både inne på banen og på maraton.

Sånn skal Karoline unne seg å konkurrere mest mot seg selv også der.

Det er mer enn bra nok inntil den troverdige dopingkontrollen også omfatter de tvilsomme treningsmiljøene i aller beste løpernasjonene.

De som ødelegger gleden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer