DEBUTANTER: Jonathan Parr (t.h.) og Ruben Yttergård Jensen  gjør begge sin landslagsdebut fra start mot Montenegro i morgen.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DEBUTANTER: Jonathan Parr (t.h.) og Ruben Yttergård Jensen gjør begge sin landslagsdebut fra start mot Montenegro i morgen.Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Offensiv debutantduo vil angripe mot Montenegro

- Vil skape noe i stedet for å spille på det trygge.

||| HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Med brødrene Riise opptatt med yngstemann Bjørn Helges bryllup, åpner det seg en mulighet for to debutanter i landslagssjef Egil «Drillo» Olsens førsteellever til morgendagens treningskamp mot Montenegro på Ullevaal.

Både Aalesunds Jonathan Parr (21) og Tromsøs Ruben Yttergård Jenssen (22) blir belønnet for god tippeligaform med deres første opptredener med flagget på brystet. Det var mer enn duoen hadde tort å håpe på da navnene deres ble lest opp da Drillo presenterte uttaket til kampene mot Montenegro og Ukraina tidligere i mai.

- Nå er jeg veldig glad. Jeg hadde et lite håp om å få starte da jeg først ble tatt med, men i utgangspunktet var målet å få litt spilletid. Når jeg nå har fått sjansen, skal jeg selvfølgelig forsøke å gripe den, sier Parr til Dagbladet.

- Det var både overraskende og artig. Dette blir en fin utfordring, konstaterer Yttergård Jenssen til Dagbladet.

Offensive
Men selv om startplassen kom overraskende på dem begge, er det to offensive unggutter som i morgen gjør sin debut på A-landslaget.

- Jeg har fått beskjed om å utføre rollen min på samme måte som jeg spiller i Tromsø. Man må nesten holde på det man kan best. Jeg skal iallfall prøve å by på meg selv og forsøke å skape noe i stedet for bare å spille på det trygge, understreker Yttergård Jenssen.

Omskolert
Parr, som ble omskolert til back av AaFK-trener Kjetil Rekdal i vinterens treningskamper, håper også å få muligheten til å utfolde seg framover på banen.

- Jeg håper jeg får lov til å bli med en del offensivt. Det kommer selvfølgelig til å avhenge kampbildet, men jeg liker å bidra framover på banen, sier Parr.

AaFK-unggutten med fortid i osloklubbene Holmlia, KFUM og Lyn er relativt fersk i backrollen, men ser nå på se seg selv som forsvarsspiller etter først og fremst å ha vært kantspiller tidligere i karrieren.

- Ja, jeg er nok litt «stuck» på backen nå. Det er derfor jeg har kommet med landslaget, så da ville det være feil å si noe annet, selv om jeg egentlig ikke hadde trodd at jeg skulle ende opp som back da jeg var yngre, og gjerne spiller høyere opp i banen også, sier en humrende Parr.

Motiverte
Kampene mot Montenegro og Ukraina er en velkommen mulighet til å prøve ut nye alternativer foran høstens forestående kvalifiseringskamper. Selv om det ikke står så mye annet enn Drillos stolte Ullevaal-statistikk på spill i landslagssjefen 100. kamp som sjef (uten tap siden 1991), trenger verken Parr eller Yttergård Jenssen noe incentiv til å gi alt.

- Jeg er bare takknemlig for å få sjansen. I mine øyne er dette en ekstremt viktig kamp, sier Yttergård Jenssen.

-  Som debutant er det ikke noe problem å motivere seg, og vi går uansett alltid ut for å vinne, sier Parr, som kommer inn i en veletablert forsvarsfirer med Tom Høgli, Kjetil Wæhler og Brede Hangeland.

- Det er helt klart en fordel for meg å komme inn i en godt etablert forsvarsfirer. Det kunne ikke vært bedre, poengterer Parr.

Ingen undervurdering
Han er spesielt glad for å ha landslagskaptein Brede Hangeland ved siden av seg. Det gir en ekstra trygghet for debutanten som trolig får jobben med å passe på giftige Simon Vukcevic, som til daglig spiller i Sporting Lisboa.

- Jeg vet ikke så mye om Montenegro, men de har en bra spiss i Vucinic, og de har en bra venstrebeint høyrekant (Vucksevic), som jeg får bryne meg på. Han kommer nok til å trekke seg mye innover i banen for å avslutte, sier Parr til Dagbladet.

Montenegro er en fersk fotballnasjon, men Norge har allerede fått erfare at de er langt bedre enn det plasseringen på Fifa-rankingen skulle tilsi. For to år siden fikk landslaget stryk med 1-3 i Podgorica. Det er en felle de ikke har tenkt til å gå i igjen.

- Montenegro er et undervurdert landslag. De er fortsatt en ung nasjon i fotballsammenheng, og har ennå ikke samlet så mange poeng på Fifa-rankingen. De har flere spillere i europeiske topplag, og selv om vi nok er favoritter, er vi nødt til å ta fighten om vi skal vinne, minner Yttergård Jenssen om.