Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Offensivt er Høgmo og Drillo som dag og natt

På 90-tallet fortalte Drillo oss hvordan effektiv fotball skal spilles. I går holdt Per-Mathias Høgmo en liten innføring i hvordan Norge ønsker å spille.

KLAR TIL KAMP: Landslagssjef Per Mathias Høgmo  har en krystallklar ide om hvordan Norge skal opptre for komme tilbake på kartet, skriver Morten Pedersen.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLAR TIL KAMP: Landslagssjef Per Mathias Høgmo har en krystallklar ide om hvordan Norge skal opptre for komme tilbake på kartet, skriver Morten Pedersen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABU DHABI (Dagbladet): Aldri har forskjellen mellom Egil Olsens lære og Per-Mathias Høgmos fotballsyn vært tydeligere enn i går ettermiddag. I løpet av 15 minutter forklarte og illustrerte Norges nye landslagstrener den enorme forskjellen på fortid og framtid.

Ikke fordi han hadde behov for å markere noe som helst - snarere fordi helt åpenbare misforståelser rundt tolkingen av Norges seiersmål mot Moldova krevde det.

Da en journalist spurte om Jo Inge Bergets glitrende bakromspasning til Yann-Erik de Lanlay betyr at Norge skal slå mye langt under Høgmo også, følte han med ansvaret at tida var inne for en oppklaring.

DA DRILLO PREKET sin fotballfilosofi for 20 år siden tok han norske fotballjournalister i skole både hva fag og terminologier angår. Det var i alle sammenhenger ekstremt lærerikt og nyttig. Drillo på sitt beste var en glitrende pedagog både for spillerne og media. Men problemet var, skulle det vise seg, at læren var like udiskutabel som den var ufravikelig.

Det var bare en vei til målet.

Den forsøksvise spillestildebatten - den som handlet om et annet syn, altså saklig og faglig motstand — ble oppfattet som vranglære.

PER-MATHIAS HØGMO er ikke der. Han har ikke alle svarene og sier ikke hvordan fotball MÅ spilles for å få mest mulig ut av den (resultater). Men han har en krystallklar ide om hvordan Norge skal opptre for komme tilbake på kartet. Og den handler om alt det 90-tallets (offensive) vranglære handlet om.

Eller hva synes du om dette:

A) Norge ønsker å bestemme kampbildet slik at motstanderen må forholde seg til vårt spill — ikke omvendt.

B) Norge skal spille med stor risiko, gjerne større enn man bør, det er helt bevisst.

C) Norge skal spille med innoverkanter og "overbefolke" mellomrommet for å skape trøbbel for motstanderen — variasjoner av 4-4-2 er "the new black".

D) Backene skal høyt i banen — innlegg fra back til motsatt back kan forekomme.

E) Ideen bak filosofien er krystallklar — den skal utvikle individuelle ferdigheter og kompetanse.

ALT DETTE BETYR at Per-Mathias Høgmo står for et offensivt grunnspill og en offensiv tenkning Drillo ikke ofret for mange tanker. Det igjen betyr, selv om de med noen unntak går hånd i hånd i det defensive (sone)spillet, at forskjellene er langt større en likhetene. Så hvor folk har fått det fra at Drillo og Per-Mathias Høgmo er over 90 prosent like hva fotballfilosofi angår, det aner jeg ikke.

Og til orientering etter at tidligere belæringer i går ettermiddag ble gjort til læring:

Hva ydmykhet og tilnærming til samtidens trender og utvikling angår er de to trenerne 100 prosent forskjellige. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!