Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg vraker Ivar Koteng

Offer for egen lederstil

Når valgkomiteen i Norges største fotballklubb vraker Norges mest profilerte fotballeder, er det bare en måte å tolke avgjørelsen på. De er lei.

DET BLE FOR MYE: Ivar Koteng tok for stor plass, gjorde for mange feil og påførte Rosenborg for mange omdømmetapende sår. Dette bildet er tatt under førjulsstriden mellom Haugesund og Rosenborg rundt ansettelsen av Eirik Horneland for ett år siden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DET BLE FOR MYE: Ivar Koteng tok for stor plass, gjorde for mange feil og påførte Rosenborg for mange omdømmetapende sår. Dette bildet er tatt under førjulsstriden mellom Haugesund og Rosenborg rundt ansettelsen av Eirik Horneland for ett år siden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

ROSENBORGS VALGKOMITÉ HAR bestemt at Ivar Koteng har gjort sitt som klubbens styreleder. Det er til å forstå. Etter en skuffende sesong vil RBK ha nye krefter inn, og møte framtida med en annen formann enn han som har levert enda flere dårlige prestasjoner enn laget det siste halvannet året.

Det er heller ikke overraskende.

DA IVAR KOTENG gikk i bresjen for å sparke Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun i fjor sommer, startet han det som har vist seg å bli en storrengjøring i på Lerkendal.

På klubbens årsmøte i februar skylles han selv ut med badevannet.

Han skal ha fått beskjed for tre uker siden.

ROSENBORGS TROFASTE VAR ikke samstemte da Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk avskjed uten noen som helst forvarsel sommeren 2018. Spesielt behandlingen av klubblegenden Hoftun falt mange tungt for brystet.

Men man jobbet seg gjennom det, for Rosenborgs skyld.

Klubben er tross alt viktigere enn enkeltindivider.

Selv de med legendestatus havner i skyggen av bokstavene RBK.

IVAR KOTENG HAR alltid vært synlig som Rosenborgs styreleder. Siden 19. juli i fjor har han vært ekstra synlig. Som om det å være brumlebasse følger det å være styreleder i suksessbedriften Rosenborg.

Som om det å alltid ha rett følger det å være styreleder i Rosenborg.

IVAR KOTENG BLE ikke mer populær da han gikk i bresjen for å sparke Ingebrigtsen/Hoftun for halvannet år siden. Da han noen måneder seinere, etter semifinaleseieren over Start i fjor høst lirte av seg den famøse setningen "Rosenborg spilte som et femtedivisjonslag" ble han enda litt mindre populær. Og derfra og fram til valgkomiteens vraking av en styreleder som ønsker gjenvalg, har det egentlig bare gått nedover.

Prosessen rundt ansettelsen av Eirik Horneland på denne tida i fjor var bare enda en omdømmetapende sak for Rosenborg og klubbens styreleder.

Søksmålet som endte med forlik i Sør-Trøndelag tingrett i januar – der saksøkerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun til de grader spikret Rosenborgs styreleder til veggen, før klubben kastet inn håndkleet og påtok seg en ny millionutgift for å slippe ytterligere pinligheter – var en omdømmekatastrofe av dimensjoner.

SESONGEN 2019 HAR tatt voldsomt på Norges største fotballklubb. Hadde det ikke vært for tredjeplassen som reddet den kvalifiserende billetten til Europa League 2020, ville den vært en katastrofe. For det hjelper ikke på totalen at det ble bra etter at det hadde vært helt elendig, og at klubben, om du ser veldig positivt på det, var en omgang og to scoringer unna Champions League.

16 poeng bak Molde i serien, utslått av Aalesund på Lerkendal i cupens fjerde runde, og tidenes dårligste gruppespill i Europa, er det som står igjen.

Det er faktum.

Det er Rosenborgs sesong 2019.

STIG INGE BJØRNEBYE varslet sin egen avskjed før Ivar Koteng rakk å gjør det, gikk på dagen, og tok på den måten regien på høstens første dramatiske exit i Rosenborg. 14. desember varslet Trond Alstad, klubbens organisasjonssjef de siste sju åra, sin avgang på Lerkendal. Og nå, to dager seinere, har klubbens valgkomité bestemt at Ivar Koteng går ut den samme døra på det neste årsmøtet.

Det er ikke bare noe som ikke stemmer på Lerkendal.

Det er veldig mye.

JEG TROR FORANDRINGENE vil gjøre Rosenborg godt. Jeg tror klubben trenger det. Det kan ikke alltid være sånn at det er treneren eller lagets skyld når det går dårlig. Det kan være andre årsaker også. Og på Lerkendal tror jeg årsakene er sammensatt langt ut over det vi alle så på vårparten, at Eirik Horneland sleit med å implementere nye ideer og finne sin plass i et lag og en klubb som helst vil forme alle etter den malen Nils Arne Eggen støpte på 90-tallet.

Nils Arne Eggen sa alltid at du ikke kan gå baklengs inn i framtida.

Med valgkomiteens vraking av Ivar Koteng kan det virke som om noen har husket akkurat den setningen.