Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug og idrettsutøvernes rettssikkerhet

Offer for falske nyheter

Skal Therese Johaug bli fratatt all ære her hjemme fordi enkelte utenlandske medier fortsatt vil skrive noe usant om henne?

LAR VI HENNE MISTE ÆRESPRISEN?: Noen mener at det å gi Egeberg Ærespris til Therese Johaug må ofres av hensyn til Norges omdømme i utenlandske medier. Det er en ulogisk sammenblanding. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAR VI HENNE MISTE ÆRESPRISEN?: Noen mener at det å gi Egeberg Ærespris til Therese Johaug må ofres av hensyn til Norges omdømme i utenlandske medier. Det er en ulogisk sammenblanding. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

RETT etter at nyheten sprakk om Therese Johaugs bruk av en anabol leppekrem høsten 2016, innledet hennes finske konkurrent Aino-Kaisa Saarinen en privat etterforskning på det lokale apoteket i den lille italienske fjellbyen Livigno der kremen var innkjøpt. Meningen var å avsløre Johaugs egen forklaring av det som hadde skjedd.

Denne privatetterforskningen endte med en tweet med bildet av Saarinen som triumferende fastslo at esken med kremen Trofodermin var merket med advarsel om doping. Denne tweeten ble seinere kåret til årets beste sportsbilde av «The Sports Museum» i Finland.

Akkurat det var neppe sportsverdenens viktigste kåring, men det gir et innblikk i hvordan Johaug-saken er blitt omtalt i enkelte land.

PÅ JAKT ETTER NORSKE SKURKER: Aino-Kaisa Saarinen viser fram en eske med dopmerket leppesalve på Årets sportsbilde i Finland for 2016. Hun ble fotografert på apoteket i Livigno av den finske lagkameraten Sami Jauhojärvi som til Dagbladet seinere har understreket at han verken mistenker Johaug eller norsk langrenn for noen ting.
PÅ JAKT ETTER NORSKE SKURKER: Aino-Kaisa Saarinen viser fram en eske med dopmerket leppesalve på Årets sportsbilde i Finland for 2016. Hun ble fotografert på apoteket i Livigno av den finske lagkameraten Sami Jauhojärvi som til Dagbladet seinere har understreket at han verken mistenker Johaug eller norsk langrenn for noen ting. Vis mer

FOR tweeten var jo ingen avsløring av noen som helst svindel. Ifølge både de nasjonale og internasjonale domspremissene har Therese Johaug aldri gjort noe bevisst galt. Det eneste falske i denne saken har vært de mange nyhetene om Johaug som doper. Altså å framstille hennes regelbrudd som hvilken som helst annen av idrettens svindelsaker:

- Den finske holdningen der man på en måte prøver å sammenligne det russiske jukset med Therese Johaug, gjør meg ille berørt. Jeg har ikke tall på hvor mange saker jeg har lest som dreier seg om at doping er doping. Slik er det jo ikke i det hele tatt, sa Christoffer Herberts, sportssjef i det statlige TV-selskapet Yle. Herberts var en av de finske motstemmene da han midt i saken tok et oppgjør med det han kalte finsk skadefryd:

Skadefryden som finnes i Finland rundt det som skjedde med Johaug gjør meg kvalm, sa Yle-sjefen.

Slik udokumenterte vinklinger har vært vanlig i flere finske og svenske medier. Over tid har Johaug lært seg å leve med usannhetene, men i lengden truer denne nyhetsformidlingen rettssikkerheten til alle utøverne i internasjonal toppidrett.

HER er den selvoppnevnte gravejournalisten Aino-Kaisa Saarinen et sorgens kapittel for seg. Hun var en av de få i den finske VM-troppen i Lathi 2001 som ikke ble tatt for planlagt og gjennomført bloddoping. De fleste i miljøet trodde at hun på det viset hadde lært seg det meste om hvor pinlig det er å jukse , at erfaringen holdt for resten av idrettskarrieren. Likevel valgte Saarinen noen år seinere å bruke den livstidsutestengte treneren fra dengang; Jarmo Riski, som sin personlige trener.

Det forholdet de to imellom var en hån mot alt antidoping-arbeid, og gjør Aino-Kaisa Saarinen totalt uegnet som sannhetsvitne også i Johaug-saken.

Men altså god nok til å få en finsk pris i gledesrusen over at det norske glansbildet Therese visstnok ikke var noe etisk bedre enn alle deres egne falne skihelter.

SER DU DET?: Therese Johaug kaller det hele for et langrennsfenomen. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

AKKURAT det er uten tvil Therese Johaug. Alle utøvere som er dømt for ubevisst brudd på dopingreglene, er per juridisk definisjon noe helt annet enn de som har svindlet oss med overlegg. Den forskjellen gjør det til en grov feil å bruke Johaugs dom som begrunnelse for å nekte henne Egebergs Ærespris.

Dette ulogiske standpunktet er en følgefeil av det å hevde at Therese Johaug er dømt fordi hun «dopet seg». Når også norske sportskommentatorer snakker om «det vanskelig d-ordet» og forbeholder seg retten til fortsatt å omtale Therese som dopet, gjør de bare selve antidoping-jobben vanskeligere.

For en slik unyansert og retthaversk tolkning av begrepet «dopet», kan gi seg de rareste utslag.

I NRKs Dagsnytt Atten forleden argumenterte Adresseavisas sportskommentator for at Johaug ikke kunne få denne æresprisen fordi utenlandske medier på den måten ville misforstå utdelingen og tro at Norge æret en dopet utøver:

- Vi må kunne se dette fra utlandet. Der er det Johaug som dopingdømt som henger igjen. De som har satt seg inn i saken vil kanskje se at utdelingen er grei, men hva med alle de som bare har lest overskriftene, spurte Adressa sin kommentator Birger Løfaldli som altså ville ofre Therese Johaugs mulighet for å få en norsk ærespris av hensyn til eventuelle falske nyheter i utlandet.

NOEN mener at Johaug allerede er blitt ofret en gang for mye da det internasjonale Skiforbundet (FIS) valgte å anke den norske dommen på 13 måneders utestengelse til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) av hensyn til oppgjøret mot russisk statsdop i langrenn. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart var beinhard i Dagbladet mot den juridiske behandlingen av Johaug allerede før saken ble anket av FIS:

- En tragedie, sa mannen som felte Lance Armstrong om det å straffe en tilfeldig tabbe så hardt.

Jeg mener først og fremst at dette angår alle dømte utøveres rettssikkerhet uansett popularitet, status eller nasjonalitet.

DENNE sikkerheten gjelder i utgangspunktet selve gjennomføringen av rettsprosessen. Der var Johaug heldig fordi hun som norsk utøver gjennom Antidoping Norge sitt system var sikret en troverdig politifaglig basert etterforskning som beviste hennes uskyld når det gjaldt spørsmålet om hun bevisst hadde forsøkt å jukse.

Så angår det uavhengighet og åpenhet i de ulike rettssakene. Også der har oppmerksomheten rundt Johaug medvirket til at saksgangen både i FIS og i CAS er i ferd med å bli mer tilgjengelig, men det gjenstår mye i alle deler av idrettens domssystem. Utestengelsen av russernes stjerneløper Sergej Ustjugov fra sist vinter-OL var for eksempel ikke troverdig fordi ingen vet hva han ble straffet for.

MEN utøvernes rettssikkerhet omfatter også tida etter dommen. At vi behandler de som har brutt en regel i idrettens spesielle lovtolkning i forhold til hva dette lovbruddet egentlig innebærer:

  • Enhver må bli bedømt ut fra det de faktisk er blitt dømt for.

I Johaugs tilfelle var bruddet bare manglende aktsomheten på hva leppekremen inneholdt av virkestoffer. Det er en tabbe som har lite å gjøre med kriteriene for en norsk ærespris.

Omtrent like lite som eventuelle falske nyheter om denne tildelingen i utenlandsk medier.

For bare vent til Therese Johaug fullt fortjent får Egebergs Ærespris neste vår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media