Magnus Carlsens nye klubb

Offerspill SK får stemmerett

Norges Sjakkforbund har konkludert med at Magnus Carlsens nystartede klubb Offerspill får stemmerett under Kongressen i Sandefjord 7. juli.

SJAKKSTJERNE: Magnus Carlsens nye klubb får stemmerett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SJAKKSTJERNE: Magnus Carlsens nye klubb får stemmerett. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Det har stormet rundt Magnus Carlsen den siste tiden. Sjakkstjerna har opprettet en ny sjakklubb, Offerspill SK, hvor han betaler medlemskontingenten til de 1000 første medlemmene.

Dette gjør den nye klubben til Norges desidert største, noe som gir dem flere stemmer under kongressen i Larvik i helga. Der skal det blant annet stemmes over en avtale mellom Sjakkforbundet og spillselskapet Kindred, som ønsker å gå inn med 50 millioner kroner i norsk sjakksport.

Det har vært mye strid rundt om Carlsens nye klubb skal få stemmerett under kongressen. Nå har altså Norges Sjakkforbund konkludert med at de får det. Det kommer fram i et notat utarbeidet for Norsk Sjakklubb (NSF) av Kvale advokatfirma, som VG har fått tak i. Det var avisa som først meldte om at Carlsens klubb får stemmerett.

«Vår konklusjon er at det antall delegater OS har krav på basert på deres innrapporterte medlemstall pr. 1. juli 2019, har stemmerett på Kongressen. Om det skulle bli reist innsigelser mot deres stemmerett og krav om avstemning om dette på Kongressen, vil OS-delegatene ha stemmerett i en slik avstemning forutsatt at den møteleder som åpner Kongressen ikke har nektet å oppføre dem på delegatlisten. Vår vurdering er at møteleder ikke har hjemmel til å nekte å oppføre OS delegatene på delegatlisten», heter det i notatet.

Sjakkpresident Morten L. Madsen sier til Aftenposten at NSF støtter seg til den juridiske vurderingen.

På spørsmål om sjakkforbundet stiller seg bak konklusjonen sier Madsen følgende:

- Det var intensjonen da vi hentet den inn. Vi trengte å hente juridisk kompetanse for å få dette vurdert på en ordentlig måte, sier Madsen.

Steile fronter

Avgjørelsen om å la Carlsens klubb få stemmerett kan ha stor påvirkning på avgjørelsen om å inngå et samarbeid med Kindred. Sjakkspilleren har åpent støttet avtalen, og enkelte har beskyldt han for å kuppe kongressen gjennom sin nyoppstartede klubb.

- Jeg tenker at de som snakker om et kuppforsøk, får ta det på sin kappe. Vi ønsker å være en sjakklubb for flest mulig, og vi ønsker å få gjennom avtalen på lovlig og demokratisk vis, har Carlsen tidligere uttalt til NRK.

Carlsens tidligere trener, Simen Agdestein, uttalte seg tidligere i dag kritisk til avtalen gjennom et innlegg på bergensjakk.no.

I sitt innlegg skriver Agdestein at han har lest synspunktene til og snakket med folk i begge leirer for å forsøke å forstå, men det skal ifølge 52-åringen bare ha forsterket «den spontane ryggmargsrefleksen om at dette er noe vi bør holde oss unna».

– Jeg er krystallklar på at dette er en avtale vi bør si nei til, skriver han, og berømmer de som orker å ta kampen i «en konflikt vi aldri burde vært i».