FARVEL:  Louis van Gaal vinket til fotografene da han kjørte ut fra Manchester Uniteds treningsfelt Carrington mandag kveld. Foto: NTB Scanpix
FARVEL: Louis van Gaal vinket til fotografene da han kjørte ut fra Manchester Uniteds treningsfelt Carrington mandag kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Offisielt: Louis van Gaal ferdig i Manchester United

- Jeg er veldig skuffet.

(Dagbladet): Det var i dag bred enighet i engelske medier om at Louis van Gaal hadde fått sparken som manager i Manchester United. Og nå er det offisielt: Nederlenderen er ferdig i klubben.

Det skriver United på sin offisielle hjemmeside.

Oppsigelsen skjer to år inn i den opprinnelige kontrakstida på tre år. Ifølge rapportene får van Gaal en fallskjerm på rundt seks millioner pund (rundt 72 millioner norske kroner) når han nå forlater klubben. Det er den samme summen han tjente i året som manager.

- Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke får fullføre treårsplanen. Jeg mener fundamentet er på plass for klubben til å utvikle seg og oppnå enda større suksess. Jeg håper seieren i FA-cupen vil gi klubben en plattform å bygge videre på neste sesong, slik at den kan  gjenopprette suksessen som de engasjerte supporterne krever, sier van Gaal.

Han fortsetter:

- Etter å ha trent klubber i Nederland, Spania og Tyskland har jeg alltid håpet på muligheten for å trene et lag i engelsk fotball og bli en del av den engelske kulturen. Begge disse erfaringene har levd opp til forventningene og har vært fantastiske. Jeg vil takke spillerne mine og ønske dem lykke til neste sesong. Det har vært en ære å jobbe med dem. Spesielt flott har det vært å se så mange unge spillere ta sjansen og få gjennombrudd på førstelaget. Jeg ser fram til at de utvikler seg ytterligere neste sesong. Takk til eierne og styret i Manchester United for at de ga meg muligheten til å trene denne store klubben.

Takker van Gaal Styreformann Ed Woodward sier i en uttalelse:

- Jeg vil takke Louis og staben for en utmerket jobb de siste to åra som endte med klubbens tolvte FA-cupseier. Den sikret van Gaal en tittel i fire forskjellige land. Han har opptrådt meget profesjonelt den tida han har vært her.

Woodward fortsetter:

- Han har satt sitt stempel ved at han har gitt unggutter selvtilliten og latt dem prøve seg på det aller høyeste nivået. Alle i klubben ønsker ham lykke til i framtida. Etterfølgeren vil bli annonsert snart.

Mourinho på vei The Telegraph er blant mediene som melder at José Mourinho nå skal ta over den engelske storklubben.

Sky Sports hevder at Mourinhos agent Jorge Mendes vil fly til Manchester tirsdag for å gå gjennom sluttforhandlingene med klubben.

Tabloidavisa Daily Mail skriver i dag at Mourinho fikk 4 millioner pund (rundt 48 millioner norske kroner) av United for å ikke ta en annen jobb, mens de vurderte framtiden til Louis van Gaal. Allerede halvveis inn i sesongen skal partene ha blitt enige om at Mourinho skulle overta, hevder avisa.

FAVORITT:  José Mourinho fotografert utenfor sitt London-hjem i dag. Foto: NTB Scanpix'
FAVORITT: José Mourinho fotografert utenfor sitt London-hjem i dag. Foto: NTB Scanpix' Vis mer

Den sparkede Chelsea-manageren har lenge vært koblet til Manchester United, og det er ventet at portugiseren tar over den ledige managerjobben på Old Trafford.

I skyggen van Gaal visste ikke selv om han fikk fortsette i klubben, noe han skal ha fortalt deler av støtteappratet etter FA-cuptriumfen mot Crystal Palace.

Det skal ha vært van Gaals kone Truus som fortalte ham at hun hadde lest på BBC at han snart var ferdig i klubben - like før han skulle holde en pressekonferanse etter FA-cupfinalen. Dette skal ha opprørt van Gaal, som også skal ha reagert med sinne.

Det sies også at Louis van Gaal hadde mistet garderoben. The Guardian-journalist Daniel Taylor har skrevet en kommentar der det kommer fram at nederlenderen ikke akkurat var godt likt av United-spillerne. Han brukte blant annet spesielle metoder når han kritiserte spillerne.

Svak ligaplassering Manchester United kom på fjerdeplass i den første sesongen under van Gaal, 17 poeng bak seriemester Chelsea. I år endte laget på femteplass på tabellen, men fikk en god avslutning på sesongen da de tok gull i FA-cupen 21. mai.

Det var likevel ikke nok til at van Gaal reddet jobben.

United røk ut av Champions League i gruppespillet denne sesongen, og seinere mot Liverpool i Europa League.

van Gaal vant 51,3 prosent av Premier League-kampene han ledet Manchester United - 39 seire på 76 kamper. Det er litt bedre enn David Moyes som vant 17 av 34 kamper. Det er likevel et godt stykke bak Sir Alex Ferguson som vant suverene 65,2 prosent av ligakampene med United (528 seire på 810 kamper), skriver BBC.

Mest oppsiktsvekkende er det at klubben bare maktet å finne veien til nettmaskene 49 ganger i ligaen denne sesongen. Det er 13 mindre enn de 62 målene som ble scoret i den første sesongen med van Gaal som sjef - og heller ikke det var imponerende tall.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.