Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ofrer profflivet for Marie(2)

PORTO (Dagbladet): Christer Basma (29) har bestemt seg for å si nei til alle profftilbud fra utlandet fordi han ikke ønsker å miste den tette kontakten med datteren Marie. Han har aldri vært bedre på banen enn i år. Samtidig har ekteskapet røket. Men nå fungerer privatlivet. Det synes på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kunne reist til en klubb i utlandet på dagen, men det er ikke lenger aktuelt. Jeg har det utrolig bra her i Trondheim, sier Basma.

Han er separert, men har fortsatt god kontakt med mammaen til Marie.

- Vi har en veldig bra dialog, og så lenge jeg bor i Trondheim har jeg en samværsavtale som gir meg rett til så mye tid sammen med datteren min som jeg vil. Det er utrolig viktig for meg, sier han.

På turene med Rosenborg er han romkamerat med Bent Skammelsrud, som dro til Bayer Leverkusen, men savnet datteren som bodde hjemme hos mamma. Ekteskapet røk for ham også, men Bent kom hjem, og fikk en ny vår i RBK.

- Jeg har snakket med Bent om dette. Det er naturlig, sier Christer Basma, som i mai skrev ny kontrakt med Rosenborg ut 2004.

- Voksent valg

Skammelsrud roser lagkameratens beslutning om å droppe spill i utlandet til fordel for datteren.

- Det er et voksent valg. Man får andre verdier når slikt skjer. Alt ved min situasjon og hans er veldig likt, sier Skammelsrud, som har merket seg at Basma har blitt mye mer avslappet nå som privatlivet fungerer igjen.

Slik går RBK videre

Rosenborg, Porto og Celtic kjemper om den siste plassen for å avansere til mellomspillet i mesterligaen. Fra før er 15 av 16 lag klare.

I tillegg til å vinne, må Rosenborg ha hjelp fra gruppevinner Juventus om det skal bli avansement i mesterligaen. Tirsdagens runde ga likevel ikke stort håp om slik hjelp. De fire klubbene som allerede hadde sikret avansement, tok til sammen ett poeng.

Juventus har også varslet at laget vil stille uten flere av de beste mot Celtic onsdag.

Denne høsten har Basma - den tidligere innbitte og litt sky forsvarsspilleren - tøyd opp og senket skuldrene. Det gir resultater også på fotballbanen. Han spiller solid høyreback for Norge. Og bunnsolid midtstopper for Rosenborg.

- Jeg har aldri vært så god på så høyt nivå før, og jeg føler at jeg har fått anerkjennelse for jobben jeg har gjort fra noe småskeptiske omgivelser, sier han.

Han innrømmer at han lot seg prege av tøff medieomtale etter variable prestasjoner de første sesongene etter overgangen fra Stabæk.

Mentalt løft

Nå føler han seg mye sterkere rustet til å takle motgang.

- Jeg har fått et løft mentalt, sier han.

Det siste året har han tenkt mye, og kommet til noen konklusjoner.

- Jeg forholder meg roligere til det jeg driver med. Jeg orker ikke å strebe så mye, og har blitt trygg på omgivelsene, og det har gjort meg mer virkelighetsnær. Nå orker jeg ikke lenger tenke fotball 24 timer i døgnet.

I kveld skal han styre forsvarsrekka til Rosenborg sammen med Erik Hoftun i det som bli seier. Ellers er sesongen over. I samme by bør han - om Nils Johan Semb og Norge gjør jobben - være en sentral landslagsspiller under EM-sluttspillet i 2004.

Vanskeligere

- Dette tar jeg litt som det kommer, sier Basma - helt i tråd med sitt nye syn på fotballivet.

Han spiller fortsatt back på landslaget, men har ingenting imot å ta opp kampen om en stopperplass også der.

- Det gjør jeg gjerne, men synes egentlig det er mer utfordrende å spille back. Det ligger i rollens egenart, men som midtstopper blir du mer synlig.

- Men hvorfor har du blitt så tydelig i midtstopperrollen på Rosenborg akkurat i høst?

- Sjøltillit hjelper - både på og utenfor banen.

STØDIG KAR:</B> Etter en tung tid på hjemmebane er Christer Basma klar for å gi alt for Rosenborg i kveld. Jeg har aldri vært så god på så høyt nivå før, sier midtstopperen som vil avslutte karrieren i Rosenborg.
Hele Norges coronakart