Ofrer Tonje for Norge

Larvik-treneren mener det kan gi OL-gull.

LARVIK (Dagbladet.no): Da LHK-jentene i går kveld slo rumenske Brasov med fire mål i den første finalen i cupvinnercupen, var Tonje Larsen (33) - som vanlig når det gjelder som mest - svært sentral.

Hun sloss i forsvar, blokkerte skudd, snappet pasninger og serverte de andre jentene framover.

- Tonje var ekstremt god i forsvar. Hun vil definitivt forsterke landslaget, når hun er skadefri og i form, sier Marit Breivik til Dagbladet.no.

Og nettopp det er Larsen nå; skadefri og i form.

Vil ha med Tonje

Larvik-trener Karl Erik Bøhn tror Larsen kan bli like viktig for Norge framover som hun er for klubblaget. Derfor er Bøhn villig til å ofre henne for landslaget. Larsen har tidligere slitt med et kne, som i perioder gjorde at hun bare spilte forsvar.

Nå er hun helt fin, men kampprogrammet i sommerens OL er knalltøft - selv om belastningen vil være mindre enn i et VM eller EM.

- Det er ingen garanti for at kneet hennes vil tåle belastningen en tøff oppkjøring og et langt mesterskap innebærer, men det er verdt å prøve det. Vi kan ikke være så ego at vi ønsker å holde henne hjemme. Landslaget er lokomotivet til norsk håndball, så derfor er det riktig å ofre henne for Norge, sier Bøhn til Dagbladet.no.

JOKER: Tonje Larsen har både EM-gull og VM-gull hjemme i skapet, men mangler olympisk toppmedalje. Foto: MORTEN RAKKE/SCANPIX
JOKER: Tonje Larsen har både EM-gull og VM-gull hjemme i skapet, men mangler olympisk toppmedalje. Foto: MORTEN RAKKE/SCANPIX Vis mer

I vinterens VM ble det norsk tap i finalen mot Russland, og Evgenij Trefilovs jenter er favoritter foran de olympiske lekene også. Derfor kan Tonje Larsen gi Norge et løft som er nødvendig for å ta igjen russerne.

- Jeg mener Tonje er et soleklart landslagsvalg nå som hun er skadefri. I noen kamper har hun vært et helt lag alene og hun har kvaliteter i alle ender av banen, sier Bøhn.

Mangler OL-gullet

Tonje Larsen selv er sikker på at kneet vil tåle sommerens mesterskap. Hvis ikke hun hadde hatt troen på det, ville hun ikke vært med. Men kroppen hennes har fått mye juling gjennom en lang karriere.

- Kneet tåler det meste nå, så det jeg tenker på er å prøve å holde meg unna andre skader, sier Larsen til Dagbladet.no.

Hun har spilt med flagget på brystet 213 ganger. I mars gjorde hun comeback på landslaget, etter å ha vært ute siden VM i 2003. Når oppkjøringen til OL starter i juni, er det 16 år siden Larsen debuterte.

33-åringen har både EM-gull og VM-gull i samlinga, men mangler en triumf i de olympiske leker. Derfor ofrer hun glatt sommerferien for å få med seg Beijing-OL.

Kamp om plassene

Ofrer Tonje for Norge

For Marit Breivik blir det en utfordring å ta ut OL-troppen, som må inneholde én spiller mindre enn det som er vanlig i mesterskap. Det er stor kniving om plassene, og det kommer det til å være helt til uttaket i juli.

Nå er også flere spillere som tidligere har vært skadd - som Kristine Lunde og Isabel Blaco - tilgjengelige igjen. I tillegg til Tonje Larsen.

- Det er supert å ha de beste tilgjengelig og det er bare bra for oss at det er kamp om plassene. Treningene og samlingene framover vil avgjøre mye. Da får vi fulgt spillerne tett over tid, og vi får muligheten til å finslipe samspillet, sier Breivik.

I gårsdagens cupvinnercupfinale ledet Larvik med sju mål midt i 2. omgang, takket være forsvarsjobbingen, strålende keeperspill av Lene Rantala og treffsikre skudd fra Heidi Flaatnes.

- Vi har noen småting å rette på, men det er vel kanskje bare bra det. Vi kan ikke ri på firemålsledelsen, og kommer til å gå for seier i Romania, sier Larsen.

• Les også: Heidis herlige farvel