Ofret for Senegal-seier

Hele Senegal er i ekstase etter seieren mot Sverige. Men kvartfinaleplassen kostet noe kyllinger livet.

Dakar er dekket i rødt, gull og grønt i kveld. Festen startet umiddelbart etter at Henri Camara dunket inn 2-1 og golden goal-seier i åtendedelsfinalen.

Feiringen er typisk senegalisk. Det er ikke plakater av spillerne som holdes opp i lufta, men bilder av de lokale «maraboutene» - åndelig ledere innenfor den lokale grenen av islam, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Min marabout ringte meg kl. 05 i dag tidlig for å forberede bannerne. Fordi Senegal skulle vinne kampen, sier studenten Bockar Seck.

Senegalesere er heller ikke fremmed for å slakte kyllinger for VM-suksess.

- Jeg ofret for Senegal og drepte en kylling. God har respektert ønskene mine, sier en annen student, Daniel Dabo.

Matchvinner Camara blir også hedret. En kvinne som fikk tvillinger i byen Matam har uttalt at sønnen skal døpes nettopp Henri Camara.

Presidenten i landet er også i lykkerus.

- Fram til nå har folk spurt seg om det bare var flaks. Vi så i dag at det ikke var flaks, sier president Abdoulaye Wade.

Også resten av Afrika gleder seg på Senegals vegne. I Kongo omkom over 100 mennesker i kamper siste uke. Drosjesjåfør Robert Loufimpou forteller om jubelskrik i hovedstaden Brazzaville.

- Senegals resultater er flott for Afrika, sier han.

Også i Kenya feiret menneskemasser. 1000 blokkerte en motorvei ut fra Nairobo. Nigeria skuffet i gruppespillet og nå bærer Senegal Afrikas fane.

I kvartfinalen venter enten Japan eller Tyrkia.

- Folk som ikek tror Afrika kan vinne VM må spise sine ord. Jeg tror Senegal går hele veien. Ingen kan stoppe dem nå, sier Chukwudi Okeke, en forretningsmann i Lagos.

(Dagbladet.no/Reuters)

SENEGALSKAP: Full fest i hovedstaden Dakar etter at Senegal banka Sverige.