FRYKTET: Evi Sachenbacher-Stehle var lenge en fryktet konkurrent for de norske langrennsjentene, men etter å ha testet positivt for doping i Sotsji-OL forsvant hun fra idrettsverdenen. Foto: Frank Gunn / The Canadian Press
FRYKTET: Evi Sachenbacher-Stehle var lenge en fryktet konkurrent for de norske langrennsjentene, men etter å ha testet positivt for doping i Sotsji-OL forsvant hun fra idrettsverdenen. Foto: Frank Gunn / The Canadian Press Vis mer

Doping under Sotsji-OL

Ofret i skandalen: Knakk sammen

Tidligere Johaug-rival Evi Sachenbacher-Stehle ble ofret i jakten på dopere under OL i Sotsji, skriver avhopper i ny bok. Nå forteller hun om sjokket til Dagbladet.

Publisert

Den russiske avhopperen og den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, kommer med avsløringene i sin nye bok.

I boka kommer det frem nye sjokkerende detaljer om det som skal ha vært statsstøttet, systematisk doping i Russland under de olympiske lekene i Sotsji.

Blant annet kom det frem at den tyske stjernen Evi Sachenbacher-Stehle ble ofret i russernes kamp etter dopere. Rodtsjenkov innrømmer i boka at tyskeren ikke fortjente straffen hun fikk og at det var tilfeldig at han meldte inn prøven hennes.

Sachenbacher-Stehle hadde vært tyskernes beste i lekene fram til hun testet positivt for doping og ble trukket fra det tyske stafettlaget. Over seks år seinere knakk den tyske stjernen sammen da hun leste Rodtsjenkovs innrømmelser.

FELT: Evi Sachenbacher-Stehle under lekene i Sotsji der hun ble felt av en dopingdom. Foto: Lee Jin-man / AP Photo / NTB Scanpix
FELT: Evi Sachenbacher-Stehle under lekene i Sotsji der hun ble felt av en dopingdom. Foto: Lee Jin-man / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Følelsene mine var ganske blandet, forteller Sachenbacher-Stehle til Dagbladet morgenen etter at hun fikk nyheten.

- Først gråt jeg fordi alt det vonde kom fram igjen. Jeg har lært meg å leve med alt dette, men det kommer alltid til å være der, og når sånt som dette kommer fram igjen, kommer følelsene. Men jeg er lettet og glad for at dette kommer frem nå, fortsetter hun over telefon fra sitt hjem i Tyskland.

Evi Sachenbacher-Stehle, var lenge en av nordmennenes argeste konkurrenter i langrennssporet i en årrekke, før hun byttet til skiskyting før OL i 2014.

Desperate

I ett av flere utdrag fra Rodtsjenkovs bok gjengitt i avisen Mail on Sunday og nettstedet Inside the Games, kommer det frem at de russiske dopingjegerne underveis i lekene ble desperate etter å ta noen i doping.

- En stor skuffelse den første uka var at ingen utøvere fra noe land var tatt i doping - vi hadde et toppmoderne antidopinglaboratorium og ingen skalper for å bevise det, skriver Rodtsjenkov i boka, som kom denne uka.

- Vi oppdaget flere positive prøver, men dette var kontrolltester plantet av IOC for å sjekke at laboratoriet mitt funket skikkelig, skriver han videre.

Grigorij Rodtsjenkov har tidligere fortalt om hvordan russiske idrettsutøvere brukte doping under Sotsji-OL i den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Icarus».

- Offer

Den tidligere sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva var også hovedkilden i den omfattende McLaren-rapporten, som førte til at Russland ble nektet deltagelse i Pyeongchang-OL i 2018.

AVSLØRER: Grigorij Rodtsjenkov avslører at Evi Sachenbacher-Stehle like gjerne kunnet slippe unna dopingdommen hvis det hadde vært andre som testet positivt før henne. Foto: Netflix
AVSLØRER: Grigorij Rodtsjenkov avslører at Evi Sachenbacher-Stehle like gjerne kunnet slippe unna dopingdommen hvis det hadde vært andre som testet positivt før henne. Foto: Netflix Vis mer

Rapporten avslørte hvordan Rodtsjenkov og hans mannskap skjulte systematisert doping og byttet positive dopingprøver med negative.

Samtidig som nettene ble brukt til å dekke over sine landsmenns dopingbrudd, var jakten etter å avsløre utenlandske dopere viktig.

Etter å ha oppdaget få positive tester den første uka av lekene, begynte Rodtsjenkov og kompani å oppdage genuine dopingovertredelser.

- Første offer var den tyske utøveren Evi Sachenbacher-Stehle, som hadde små mengder metylheksanamin i urinen sin etter et løp. Hennes sak var i en gråsone fordi dette stoffet vanligvis brukes i store konsentrasjoner, skriver varsleren, som nå bor under vitnebeskyttelse i USA.

Metylheksanamin er et sentralstimulerende middel som kan redusere trøtthetsfølelsen, og kan til en viss grad påvirke fettforbrenningen. Stoffet ble oppført på World Anti Doping Agencys (WADAs) dopingliste i 2009.

- Hvis jeg allerede hadde registrert fem overtredelser, ville jeg kanskje ikke ha meldt henne inn, men vi trengte blod. Hun ble utestengt, og straffen passet aldri forbrytelsen hennes, innrømmer Rodtsjenkov.

- Lettet

Sachenbacher-Stehle er nå 39 år gammel og har to døtre. Etter at nyheten kom ut har hun fått mye støtte, og mange innrømmer at de ser på saken annerledes nå.

- Jeg er ikke sint. Jeg er mest lettet, og jeg ønsker ikke å tenke på hva som kunne ha vært. Alt dette skjedde, og jeg kan ikke endre det nå, sier den doble olympiske mesteren.

Den tyske stjerna ble opprinnelig utestengt i to år for den positive prøven under lekene i Sotsji, men dommen ble kuttet til seks måneder etter at den tyske statsadvokaten beviste at Sachenbacher-Stehle hadde fått stoffet i seg gjennom te.

Likevel la hun opp kort tid etterpå. Det ble for vanskelig å komme tilbake til idretten selv om straffen ble forkortet.

- Jeg mistet gleden med sporten og spesielt konkurransene, så jeg ville ikke fortsette lenger, fordi jeg fryktet reaksjonene fra andre utøvere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer