PRAKTSCORING: Stine Bredal Oftedal fikk mye skryt for dette målet. Video: Viasat

Norge slo Sverige:

Oftedal hylles for superscoring. Stjerna selv måtte le

Sikret 5. plassen i håndball-EM.

  • Sverige - Norge 29-38 (14-22)

PARIS/OSLO (Dagbladet): Norge slo Sverige med ni mål og sikret dermed 5. plassen i håndball-EM.

- En god kamp, men det føles bittert å reise hjem, sier Stine Bredal Oftedal til dagbladet.

Seieren i plasseringskampen kan være viktig for kvalifiseringen til OL 2020 - men det er bare en fattig trøst før semifinalene i EM spilles i gigantiske AccorHotels Arena, med plass til over 15 000 tilskuere seinere i kveld.

Til slutt var det bare ett mål som skilte avansement fra exit.

- Jentene var veldig på fra start. Vi har jobbet med det. Det er en skuffelse når det ryker med ett mål, men det var ikke i våre hender egentlig. Da gikk lufta litt ut, men jeg syns de har stått veldig bra fram og samlet seg godt. Vi var fast bestemt på at vi skulle gå ut herfra med seier i siste kamp, sier Thorir Hergeirsson til TV 3 etter kampen.

Han er klar på at på at åpningstapet mot Tyskland var det som ødela for Norge.

Sterk periode

Norge ledet hele 22-14 til pause mot Sverige i dag, etter at trioen Silje Solberg, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen storspilte.

Bakover var det fortsatt store utfordringer, men som tidligere i mesterskapet fortsatte Norge å bøtte inn mål.

Sverige utliknet faktisk til 10-10 i første omgang, men så tok Norge timeout og det som ble sagt responderte spillerne tydeligvis på. For noen minutter seinere sto det plutselig 17-10 på måltavla, og grunnlaget for storseier var lagt.

Sverige klarte aldri å hente seg etter kalddusjen, og Norge fortsatte å øke ledelsen utover i kampen.

- Det er godt å avslutte med stil, at vi får fire strake seire på slutten her og femteplassen. Men man har jo lyst å gråte litt når du ser kulissene her, vi skulle gjerne spilt om en annen plass, sier Silje Solberg til TV 3.

NORSK JUBEL: Norge kunne slippe jubelen løs etter seieren over Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORSK JUBEL: Norge kunne slippe jubelen løs etter seieren over Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- EMs scoring

Kampens høydepunkt var nok Stine Bredal Oftedals scoring på 6-3, hvor hun vendte bort de svenske forsvarerne med en kroppsfinte og dunket ballen i mål.

- Jeg vil bare si til alle som sitter og titter fra 13 til 20 år. Se den tyngdeoverføringa, balansen, retningsendringen, avslutninga ... Dette er EMs beste scoring, og en illustrasjon av en fantastisk tekniker, sa TV 3-ekspert Frode Kyvåg i pausen.

Når Dagbladet bringer hyllesten videre til Oftedal etter kampen, bryter hun ut i latter.

- Jeg må si takk for ros, men jeg er ikke enig i at dette er EMs beste scoring. Det er kanskje topp 50, sier Oftedal til Dagbladet og ler.

- Finta satt bra og jeg er fornøyd, legger hun til.

Se den vakre scoringen til Norges kaptein øverst i artikkelen.

Sportslig nedtur

Selv om håndballjentene faktisk avsluttet EM med fire strake - og overlegne - seiere, blir årets mesterskap stående igjen som en sportslig nedtur.

Bookmakere og tv-eksperter hadde Norge som favoritter til gullet før EM. Rett bak fulgte lag som Frankrike, Russland, Nederland og Romania som alle er klare for semifinale.

Ergo er det bare den største gullfavoritten som har feilet.

EM-skuffelse

EM åpnet på katastrofalt vis for det norske laget med tap for Tyskland og Romania i gruppespillet. Det sørget for at Norge kom til hovedrunden med 0 poeng.

Tre strake seire mot Spania, Nederland og Ungarn tente et lite håp om semifinale, men den elendige EM-starten ødela hele mesterskapet.

- Skal jeg peke på én ting, så er det kampen mot Tyskland som irriterer meg, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet når semifinalen røk.

Femteplass er den svakeste plasseringen i et EM siden år 2000. Da ble Norge nummer seks. Det er bare i 2017 og 2000 at Norge ikke har tatt medalje i EM siden starten i 1994.

I et historisk perspektiv må årets mesterskap sies å være skuffende. Dette er første gang siden VM 2013 at landslaget ikke tar medalje i mesterskap.