LIKER SEG I OSLO: Veton Tusha (11) fra Kosovo og Antea Dulaj (17) fra Albania deltok på fredskonferansen i forbindelse med Norway Cup. .Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LIKER SEG I OSLO: Veton Tusha (11) fra Kosovo og Antea Dulaj (17) fra Albania deltok på fredskonferansen i forbindelse med Norway Cup. .Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

... Og 11 år gamle Veton hadde planlagt å stille spørsmål til Blatter

Veton Tusha fra Kosovo håper hjemlandets landslag en dag kan bli en del av FIFA.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Han er bare 11 år, men Veton Tusha fra Pristina i Kosovo har allerede gjort seg opp mange meninger om fotball, og hvordan man kan bygge vennskap gjennom fotballen, på tvers av landegrenser.

Han er den yngste av 14 deltakere som er plukket ut til å være med på en fredskonferanse for barn og unge i regi av Norway Cup, for å sette fokus på fargerikt fellesskap.

Alle deltakerne hadde på forhånd forberedt hva de ville si om ulike temaer, og de diskuterte blant annet respekt på fotballbanen og hvordan fotballen kan motivere og inspirere i hverdagen.

Ville takke Blatter Veton spiller for Diti Sport i Pristina, og trener hver dag.

Han drømmer om en dag å spille for et av de store klubblagene som Barcelona, Real Madrid eller Manchester United, aller helst på favorittlaget Barcelona.

Han håper også å kunne få spille for hjemlandet Kosovo, og var derfor spent da han fikk høre at han skulle få muligheten til å møte FIFA-president Sepp Blatter, men Blatter avlyste Oslo-besøket i siste liten.

- Jeg hadde lyst til å takke ham for at Kosovo nå får lov til å spille vennskapskamper, men jeg hadde også lyst til å spørre ham om Kosovo kommer til å bli en del av FIFA. Han er jo sjefen, så han vet det sikkert. Kanskje neste år eller året etter?, sier 11-åringen lurt.

Veton stortrives på Norway Cup, og synes det var gøy å ta del i fredskonferansen.

- Jeg kommer til å fortelle alle de andre i Kosovo hva jeg har lært. For eksempel om handshake for peace. Uansett hvordan kampene går, om man vinner eller taper, så skal man alltid ta hverandre i hånden etter kampen, sier han.

- Alle oppfører seg veldig fint på fotballbanen i Kosovo, men man kan alltid bli bedre. Jeg synes også det er viktig at man jobber med å forebygge rasisme.

Han bruker tida mellom kampene på Norway Cup til å bli kjent med andre spillere, og har allerede sjarmert mange av de norske jentene.

- De sier jeg ligner på broren til Justin Bieber, også kysser de meg på kinnet, sier han og ler.

- Jeg vil takke foreldrene mine for at de lot meg dra på Norway Cup.

Spiller på landslaget Også 17 år gamle Antea Dulaj fra Albania deltok på fredskonferansen. Hun spiller ikke på årets Norway Cup fordi det eneste jentelaget fra Albania er yngre enn henne, men hun var deltaker i fjor. Hun har spilt fotball i to år, og spiller for det albanske U19-landslaget.

- Vi har bare spilt én turnering. Det var i Slovenia, og vi møtte vertsnasjonen, og Polen og Italia. Vi ble knust, men ett sted må vi begynne, og vi håper å utvikler oss, forteller hun.

- Det er veldig gøy at stadig flere jenter begynner å spille fotball i Albania, og det er et lite fotballmiljø, så jeg kommer til å snakke med de andre klubbene om hva vi diskuterte på fredskonferansen.