Og dette er bare starten

JORDAL AMFI (Dagbladet): I sesongens 13. kamp mellom Vålerenga og Storhamar liknet omsider den utmerkede Mika Rautio en helt vanlig hockeykeeper. Og da minnet Storhamar mest om et helt vanlig hockeylag. Særlig når de valgte en høyst uvanlig taktikk.

For de startet denne finaleserien i troen på at angrep var det beste forsvar, selv om forsvar har vært deres beste angrepsvåpen i bortekampene mot nettopp Vålerenga.

Derfor kan årets finale avgjøres allerede i den tredje kampen på torsdag.

For aldri har Vålerenga kunnet komme oftere inn i Storhamar-sonen med mye folk i fart, enn de gjorde i går. Med en dårlig keeperkveld på kontoret ble det en kostbar taktikk for laget som har vunnet de siste tre kongepokalene.

Nå kan det bli lenge til den neste.

Beskjeden

Storhamar må vinne tre av de fire neste kampene mot Vålerenga for å ta denne finalen, og det vil sitte svært langt inne.

Kledelig beskjeden spådde VIF-trener Roy Johansen at laget vinner denne finalen i løpet av tre kamper.

Han har alle de gode argumentenene for den spådommen. Med unntak for Mika Rautio.

  • Ole Eskild Dahlstrøm har vært Storhamars offensive juvel de siste tre sesongene. De som har fått den utakknemlige jobben med å fylle rommet etter ham, har verken kraft eller rutine til å avgjøre som Dahlstrøm kunne.
  • Vålerenga har bredde til å mønstre fire rekker med kvalitet i en finale, og det ble avgjørende i en kamp som startet jevnt i går.

Myrvold kommer

Fysikken vil bare veie tyngre og tyngre til Vålerengas fordel etter hvert som denne serien skrider fram, og slik blir denne finalen også et varsel om at hegemoniet i norsk ishockey er i ferd med å flyttes tilbake til Jordal.

Storhamar suser mot et kraftig økonomisk underskudd. Og kan trolig se langt etter forsterkninger i Dahlstrøm-klassen. På de neste par årene kan Vålerenga bli tunge å fange inn.

  • Neste sesongs VIF-lag får Atle Olsen tilbake på backplass, og har brukbare utsikter til å vinne kampen om kraftige Anders Myrvold.

Da er det ikke spennende rundt norsk ishockeys beste lag før det satser i en nordisk liga eller forsvinner ut i Europa.

Brum-brum

I første omgang skal Storhamar redde spenningen i denne finalen. Det kan bli vanskelig nok.

En Rautio i toppslag kan vinne en kamp eller to, men det er antakelig så mye offensiv kraft i årets VIF-lag at Rautio ikke får bestemme.

For én ting er Vålerengas bredde.

Noe annet er kvaliteten på deres beste.

Førsterekka med Johan Brummer, Rune Fjeldstad og Hans Abrahamsson herjet stort i går.

  • Brummer hadde 51 plussmål på 42 kamper i grunnserien, og har fortsatt å produsere i sluttspillet. Han startet finalen med to mål og tre assists.
  • Fjeldstad blir bare sterkere og bedre, og var utsøkt da han slo 3- 2 inn under Rautio etter duell med Petter Salsten.
  • Abrahamsson svinser rundt. Uten å lage så mange poeng, men han skaper desto større vanskeligheter for motstanderne. Og har større ære for Brummer og Fjeldstads uttelling enn statistikkene indikerer.

- De er vonde å spille mot, sier VIF-kaptein Geir Hoff.

Verre skal det bli, før denne finalen er over.