... og dette mener Dagbladets lesere

Tekst: GRO STRØMSHEIM WOLD og JANNICKE NILSEN

Ragnhild Bjørkås:

- Er det ikke litt drøyt å utestenge spillere fra landslaget av økonomiske grunner?

Omdal:

- Dette dreier seg om en avtale vi har hatt i mange år. En majoritet av spillerne har sagt ja. Noen spillere har sagt nei. Det er deres eget valg.

Erik:

- Hvorfor skal spillere miste sjansen til sponsorer de har utenom landslaget? Hvorfor går NFF til så drastiske skritt når reglene deres er strengere enn for eksempel de i Sverige?

Kjenner:

- Helt enig. Dette er slik vi også ser det.

Jens:

- Solskjær, Johnsen og Iversen er ikke et must for vårt landslag. De får la være å representere Norge om de ikke ønsker det.

Kjenner:

- Tvert imot, de sier ikke nei på grunn av egoisme. Dette har ingenting med grådighet å gjøre. Dette dreier seg om kontrollen over eget navn, bilde og signatur.

Nini Meland, Trondheim, lærer:

- Jeg synes Fotballforbundet har tatt en riktig avgjørelse. Spillerne har blitt høye på pæra. Det er et ordtak som heter at «mye vil ha mer». Nå har de gått altfor langt. Ingen er så gode at de er uerstattelige. Det gjelder å dra lasset sammen for mange. De kan spare seg å komme og si at de ikke tjener nok.

Håkon Eikeland (27), Lindås, pølsemaker:

- Jeg støtter Omdal. De grådige gutta kan bare holde seg borte. Det er det samme som skjedde med Tore André da han gikk fra Brann. Nå selges han for 160 millioner kroner. Vi har ikke behov for slike folk. De får dekket alle utgifter og får bonuser i tillegg. Og her sliter vi fra 07.00 til 15.00 hver dag. Om de ikke er interessert i å gjøre tjeneste for nasjonene, så trenger vi dem ikke. De behøver ikke komme hjem til 17. mai heller.

Espen Blystad (24), musiker, Oslo

- Har dette noe med fotball å gjøre?

Kjenner: - Nei, i utgangspunktet ikke. I relasjon til fotball har dette bare med kommersielle rettigheter å gjøre, om utnyttelse av bilde, signatur og navn.

Omdal:

- Det går ikke an å skille mellom det kommersielle og det sportslige i dag. Vi lever i en helt annen hverdag enn vi gjorde før. For oss gjelder dette vann og brød.

Morten Jensen (36), bryggearbeider, Skedsmo

- Hvorfor skal profileringen gå på forbundet og ikke de enkelte spillerne?

Omdal:

- Forbundet er 19 kretser og 2000 klubber. Landslaget er viktig for å skaffe inntekter som deles ut igjen til bredden i norsk fotball.

Jørn Bendiksen (40), rørlegger, Drammen

- Det er hevdet at spillerne er grådige. Gjelder det også de som spiller i Norge, med langt lavere lønninger? Ellers er jeg enig i at rettighetene bør tilhøre NFF og klubbene.

Omdal:

- Deler av denne avtalen gjelder proffene i utlandet. Dette er fordi alle avtaler spillerne i Norge skriver går gjennom klubbene deres, og blir regulert av lovverket til NFF. Denne praksisen har vi hatt i mange år.

Harald Berg (53), ufør, Trondheim

- Jeg vil gi en stor honnør til NFF som står på og jobber for disse viktige prinsippene. Jeg tenker på bredden i fotballen, alle barnespillerne. Dette er usolidarisk av proffene, de burde skamme seg.

Marie Hougen Ørsnes (13), skoleelev, Løten

- Er det helt sikkert at disse spillerne blir utestengt, eller er det håp om forhandlinger?

Omdal:

- Vi håper og ønsker at alle får lyst til å være med. Vi håper selvsagt å ha med de beste.

Herland Krogstad (75), pensjonist, Hokksund

- Jeg er enig med Omdal, han må ha tukt. Det er viktig med alle pengene som går til småklubbene.

Jan Harald Askevold

- Hvorfor er landslaget attraktivt for sponsorer, bør en spørre seg. Hva skjer med sponsorene hvis alle «stjernene» forsvinner og landslaget havner tilbake på «Tord Grip»-nivå. Dette er et klassisk tilfelle av NFF-arroganse som vi er blitt så vant med. Det er klart at landslags-spillerne bør ha visse forpliktelser, men de er først og fremst klubbspillere og privatpersoner.

Sverre Nilsen

- Det er kanskje på tide med et generasjonsskifte i landslagstroppen. Synd det må skje på denne måten. Penger styrer toppfotballen, også landlagsspillerne og NFF. Når spillerne har viklet seg inn i agentnettet, bundet seg på hender og føtter til respektive toppklubber, hever millionlønninger osv., er tydeligvis ikke landslaget like viktig for alle. Spillerne har fått reklame av å spille med flagget på brystet. Nå er det på tide å gi noe tilbake.

Sigve Losnegård

- Forbundet tenker kort. Vi kommer ikke til VM, og sponsorene til landslaget trekker seg når laget mister alle trekkplastre og taper seg i kvalitet. Derfor bør ledelsen i forbundet gå. De skjønner ikke at de nå forhindrer at vi kan stille et best mulig landslag. Stjernespillerne trenger ikke landslaget, men landslaget trenger stjernespillerne. Ledelsen i forbundet kan erstattes. Det er verre å erstatte Solskjær og Flo.

Bjarte Stav

- Makten ligger hos spillerne fordi spillerne danner landslaget. NFF må innse at man kan ikke bygge et hus uten grunnmur, og må derfor bøye seg i støvet og oppfylle spillernes krav. Hvis spillerne utnytter denne makten bevisst, er det hva vi kaller grådighet. Men om spillerne er grådige eller ikke, betyr ingenting. NFF må, hvis de ønsker et slagskraftig landslag, bøye seg for spillerne. DE har makten!

Jarle Berskaug

- Så flaut, NFF! Forhandlet dere fram til gode penger fra sponsorene uten å spørre spillerne først! Tenkte at det var greit for alle å bli behandlet på akkurat samme måte, uansett status og privat overbevisning. Men dette er jo Norge i et nøtteskall og det er slik alle innbyggere blir behandlet daglig (uten at man egentlig merker det når man ikke kommer seg utenlands). Overstyrt fra ende til annen.

Reidunn Søvik

- Det synes klart i denne saken at enkelte såkalte «stjerner» bare er opptatt av seg selv. Det er klart at millionærene burde betale tilbake litt av det de mottok da de spilte i serien som unge og talentfulle. Uten denne sjansen hadde de ikke vært der de er i dag.

Hallgeir Pedersen (46), Ålgård

- Spillerne må vise mer solidaritet, det er klubbene, fotballkretsene og forbundet som har fått til det som er i dag. Samtidig er det nok rådgiverne som er for grådige - ikke spillerne.

Berg Andersen (70), Bergen

- Nå er det best Per Ravn Omdal tar kofferten sin og reiser.

Oddvar Mathisen (73), pensjonist, Oslo

- Når fotballspillerne tjener så grovt som de gjør, blir denne striden helt fjollete. De må heller yte litegrann tilbake og tenke på at det er mange minstepensjonister som sitter på tribunene. De må skrive under på kontrakten.

Rune Djuve (41), regnskapsfører, Telemark

- Jeg er helt enig med Fotballforbundet og Monn-Iversen i Dagbladet. Fotballgutta må ta til vettet, de har mange nok millioner. De må tenke på oss på grasrota som sliter med å få inn tusenlapper til hobbyfotball.

Kåre Bekkevold (52), bonde, Hamar

- Det er helt tåpelig at fotballspillerne får så mye penger. Fotballforbundet har rett til å gjøre hva de vil. Jeg er enig i strategien deres.

Stig Lundberg (33), personalkonsulent, Arendal

- Fotballforbundet gjør rett i å nekte de aktuelle spillerne å være med. Er de med, må de forholde seg til spillereglene. De er ikke individualister, men med på et lag. Fotball er og blir et lagspill, og det har forbundet en kjempejobb med å ivareta.

Jan Lund (40), postmann, Ski

- Spillerne må tenke seg om, de sviker landet sitt og dem som har brakt dem fram. Jeg kjenner ikke avtaleverket, men så jævla viktig kan ikke avtalen være. Det lukter Quisling av hele saken.

Jan Åge Mikalsen (51), hotelldirektør, Skodje

- Jeg støtter Omdal fullt ut. Vi må tenke på fotballens framtid og rekrutteringen til sporten. De grådige spillerne tenker bare på å mele sin egen kake.