...og slik blir fotballsommeren

Om 19 dager braker det løs i Tippeligaen igjen. Her er de første spådommene. Noen er dystre. De fleste er gledelige.

INTERESSEN

Større enn noen gang. Aalesund og Tromsø erstatter Kristiansand og Moss på fotballkartet og hever både publikumssnittet og entusiasmen. Den økonomiske virkeligheten i Fotball-Norge tvinger fram en satsing på egne talenter og lokale spillere. Dette gir økt klubbfølelse og oppslutning. Nye trenere i landets fire største byer og en gjenfødt entusiasme rundt landslaget og en spennende EM-kvalifisering skaper ytterligere interesse.

GULLKAMPEN

Det overordnede spenningsmomentet i de fleste toppserier verden over noen uker før en seriestart. Bare ikke i Norge. Visst er det mulig å finne grunner til at Rosenborg ikke vinner, men de er ikke mange og tunge nok til å ende opp i en såpass vågal konklusjon.

MEDALJEKAMPEN

Desto mer interessant. 19 dager før seriestart kan resten av medaljene havne hos to av følgende sju lag - prioritert i rekkefølge etter vinterens resultater og skadesituasjonen: Vålerenga, Viking, Molde, Lyn, Stabæk, Lillestrøm og Odd Grenland.

De fleste av dem har en utfordring som vil gjenspeiles i statistikken fra årets Tippeliga: De mangler en pålitelig spiss. En som scorer 15 mål og som er robust nok til å tåle en lang sesong. Medaljene vil ende hos de to lagene som er mest effektive framover.

NEDRYKKSSTRID

Alltid spennende til siste serierunde. Klubber som Brann og Bodø/Glimt hadde elendige høstsesonger i fjor, og må snu en negativ trend for å unngå gjørma. I Brann har det skjedd konkrete endringer på trenersiden som kan bidra i positiv retning, men først og fremst må det en holdningsendring til i Bergen. Lovende vinterresultater, slik sett.

Aalesunds spillermateriell limer klubben til de farlige strekene på tabellen, men - i motsetning til Brann og Glimt - er klubben på opptur. Entusiasmen og selvtilliten er skyhøy både i laget og byen.

JOKERNE

Tre stykker:

 • Tromsø - nyopprykket med rutinert sentrallinje og et par løfterike målscorere.
 • Sogndal - med ny trener og en gjeng bråvoksne unggutter som må innse at fotballvirkeligheten er blitt slik at bare knallhard jobbing og gode prestasjoner kan føre dem til Trondheim eller utenlands.
 • Vålerenga - fordi de har presentert en haug målscorere fra de fleste posisjoner denne vinteren. Meget viktig i en serie som er tappet for kvalitetsspisser. Det betyr at Tromsø og Sogndal kan yppe seg på øvre halvdel og at Vålerenga kan ta medalje.

  TRENERNE  Nils Arne Eggen og Benny Lennartsson er ute av Tippeligaen, men nye fargerike og verbale typer er kommet inn. Regn med mye moro og høy temperatur rundt karer som Ivar Morten Normark, Kjetil Rekdal og Åge Hareide.

  Ellers en usedvanlig sammensatt gjeng av norske og utenlandske trenere med ulik ballast og forskjellige filosofier. Spennende å se hvordan Mons Ivar Mjelde (Brann) og Kjell Inge Olsen (Viking) takler tilværelsen i to av de mest intense fotballbyene.

  PROFILENE  Trenerprofilene er allerede nevnt. Flere av de antatt store spillerprofilene er nøkterne karer som helst lar beina tale - sannsynlivis så effektivt at de er i landslagstroppen til Semb i løpet av sommeren: Fredrik Winsnes (Rosenborg), Brede Hangeland (Viking) og Jan Derek Sørensen (Lyn). Og forhåpentligvis får fjorårssesongens beste midtbanespiller, Jonny Hanssen, fortsatt lov til å svare ærlig på spørsmål.

  MÅLSCORERNE  Mye tyder på at kampen om toppscorertittelen blir en intern Rosenborg-duell mellom Harald Brattbakk og Frode Johnsen. Bak Rosenborg-duoen ser det åpent ut, for å være litt diplomatisk. Sannheten er at det ser veldig tynt ut. Bengt Sæternes og Thorstein Helstad forsvant under fjorårssesongen - og etterlot seg et hull. Alle landslagsaktuelle spisser er i utlandet eller i RBK (Johnsen, Karadas).

  Dette vil Tippeligaen bære preg av. Sannsynligvis får vi færre scoringer, men vi får garantert generelt svakere spissprestasjoner. Antydningene har vi allerede sett i vinterens treningskamper.

OPPTUR: Interessen rundt Tippeligaen er større enn noen gang.
NEDTUR: Rosenborg får gjøre som de vil og blir uten kamp om gullet i år også.