Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Også Even Northug føler seg forbigått. Nå går familien sammen

Even Northug ble vraket fra rekruttlandslaget. Nå skal brødrene Northug danne et sterkt tremannslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug gikk hardt ut mot landslagsledelsen da lillebror Tomas Northug ble vraket fra sprintlandslaget.

Men det er ikke bare Tomas som ble skuffet over landslagsuttaket. Det ble også yngstebror Even Northug. 20-åringen har akkurat lagt sin beste sesong i karrieren bak seg.

Even ble blant annet nr. 8 i verdenscuprennet i Drammen. Likevel ble han ikke tatt ut på rekruttlandslaget.

Mathias Rundgreen, Håvard Solås Taugbøl, Magne Haga, Simen Hegstad Krüger, Johan Hoel og Johannes Høsflot Klæbo ble alle vurdert som bedre enn lillebror Northug, selv om ikke alle kan vise til de samme toppresultatene på seniornivå.

Noen trodde muligens at Even Northug ikke ønsket å være en del av dette laget, men det stemmer ikke.

- Nei, jeg ble rett og slett ikke tatt ut. Grunnen er at jeg ikke har gode nok allroundresultater. Samtidig har jeg toppresultater i sprint som er bedre enn de fleste på rekruttlandslaget. Derfor synes jeg at jeg hadde fortjent en plass på laget, sier han til Dagbladet.

- Samtidig er bredden veldig god Norge, men jeg synes ikke det hadde vært feil å prioritere den spisskompetansen jeg har i sprint.

Skal trene med brødrene 20-åringen er en del av Team Veidekke Trøndelag og vil i løpet av de to neste ukene vurdere om han vil fortsette der. Uansett hva avgjørelsen blir, vil Even fortsette å trene med storebror Petter og bli med Team Northug på treningssamlinger.

Der blir også Tomas Northug et nytt innslag i årets oppkjøring, ettersom han ble vraket fra sprintlandslaget etter en sesong preget av sykdom.

- Det synes jeg er synd og kjedelig. Jeg er enig med Petter i at Tomas burde få en ny sjanse når skadene har ødelagt for ham. Det er brutalt, mener yngstemann i Northug-flokken.

- Det positive er at nå kan dere tre trene reise på samlinger sammen?

- Ja, det blir moro. Jeg gleder meg til det. Vi fungerer veldig bra sammen og utfyller hverandre godt. Vi kan pushe hverandre på trening og sy sammen et veldig bra opplegg, håper Even.

Vil til VM Han slår ofte Petter på hurtighetsdrag og er en av verdens aller raskeste langrennsløpere. Hvis utholdenheten forbedres et par hakk, kan Evens 8. plass fra Drammen overgås til vinteren.

- Målet er å komme til en verdenscupfinale. Det er ikke umulig å komme til VM. Vi har fem plasser ettersom Petter er tittelforsvarer. Jeg kan ikke være så pessimistisk at jeg sier at det ikke er mulig, sier Even.

- Er det mulig med tre Northug-brødre i Lahti-VM?

- Ja, det kan skje, men det blir knalltøft. Det er en drøm, som ikke er veldig realistisk. Men det er definitivt mulig.

Kanskje kan det bli en duell mellom Tomas, som er best i klassisk sprint, og lillebror Even.

- I skøytesprint føler jeg at vi er ganske jevne, så det blir spennende å se hvem som gjør det best av oss til vinteren.

Sterke brødrebånd Mandag uttalte Petter Northug at han tror Northug-navnet gjør det vanskeligere for brødrene å bli uttatt på landslaget. Det er Even mer usikker på.

- Jeg har ikke så lyst til å si noe om det egentlig, svarer sprinttalentet.

Også pappa Jon Northug er skeptisk til å slenge seg på Petters teori.

- Det burde jeg ikke uttale meg om, men Northug-navnet bruker jo å være positivt det, sier John Northug til Dagbladet og smiler.

Han er stolt over sine tre sønner og er spent på hva de kan utrette sammen utenfor landslaget.

- De er veldig motiverte og gleder seg til å ta fatt på treningen. Brødrebåndene er veldig sterke, og de konkurrerer om det meste. De er ulike typer, men er alle veldig glad i idretten sin og i å trene, forteller pappa Northug.

Stolt over sønnene Han gleder seg over minstemann Evens utvikling.

- Even er den som har brukt lengst tid på å hevde seg på høyt nivå, fordi han var mye syk i junioralderen. Men han hadde en glitrende sesong nå og har noe veldig spennende på gang, mener Jon.

- Jeg er stolt over det de har fått til. Det har buttet litt imot for Tomas i år, men han er veldig klar for å slå tilbake. Jeg tror de kan få en veldig god treningshverdag sammen.

Startskuddet for sesongoppkjøringen er 1. mai.

Menn, sprint Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub 

Menn, allround Anders Nøstdahl Gløersen, Rustad IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Sjur Røthe, Voss IL
Emil Iversen, IL Varden
Petter Northug, Strindheim IL 

Rekrutt, menn Mathias Rundgreen, Byåsen IL
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub
Magne Haga, Åsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Johan Hoel, Åsen IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL

VRAKET: Even Northug ble vraket fra rekruttlandslaget. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
VRAKET: Even Northug ble vraket fra rekruttlandslaget. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!