Ekspertene kritiske til Ronny Deila

Også tøffinger blir preget i Vålerenga

Vålerenga er ett tap unna nedrykksstriden. Ronny Deila (44) tåler det også.

DETTE GJØR VONDT: Ryggen hans er smertefull og trenger en operasjon for å bli bedre, fotballen er enda verre. Vålerenga har ikke vunnet siden 5. juli. Det plager Ronny Deila. Og søndag kommer Ranheim til Intility Arena. Taper Vålerenga den er de i nedrykkstriden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DETTE GJØR VONDT: Ryggen hans er smertefull og trenger en operasjon for å bli bedre, fotballen er enda verre. Vålerenga har ikke vunnet siden 5. juli. Det plager Ronny Deila. Og søndag kommer Ranheim til Intility Arena. Taper Vålerenga den er de i nedrykkstriden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET BLE IKKE som treneren sa det skulle bli denne sesongen heller. Litt bedre enn i fjor. Mest sannsynlig blir det ganske mye dårligere, akkurat som ryggen hans er blitt veldig mye dårligere. Og når Vålerenga ikke leverer, hvilket de sjelden gjør – gode sesonger er nemlig unntaket på Oslos østkant – blir det alltid støy og trenerspekulasjoner.

Det er Vålerenga.

Sånn er det å trene Vålerenga.

Nå, i disse sosiale medier-tider, mer enn noen gang.

RONNY DEILA TRENER Vålerenga, og du ser det på han. Han er preget. Akkurat slik Kjetil Rekdal var det i sin andre periode i klubben. Akkurat slik Martin Andresen var det i 2011 og 2012.

DET ER EN stor belastning å trene Vålerenga. Sånn har det alltid vært og sånn vil det alltid være. Siden klubbens første seriemesterskap i 1965 har laget fra Oslo hatt en helt spesiell aura, posisjon og betydning i norsk fotball. Ikke fordi de har vært så gode selv om Vålerenga har vært det også – veldig gode – men fordi Vålerenga er Vålerenga.

En klubb helt utenom det vanlig.

En klubb som har overlevd alle nedturer nettopp fordi den har vært en klubb helt utenom det vanlige.

En institusjon i norsk fotball.

EN KLUBB HVIS image og posisjon er veldig mye større enn lagets slagkraft og konkurranseevne, vil alltid være en massiv utfordring for han med det sportslige ansvaret. 1) Fordi forventningene alltid er store, gjerne altfor store. 2) Fordi forventningene må være store i en klubb som Vålerenga. For Vålerenga hadde ikke vært Vålerenga om ikke forventningene var store.

Vålerenga er som Brann i Bergen, bare i et nasjonalt perspektiv.

JEG TROR IKKE Ronny Deila, selv om han som spiller og Godset-trener kjente på godfølelsen det var å slå Oslo-laget, var klar over akkurat den biten da han kom til Vålerenga. Han vet det nå. En seier i Eliteserien gir tre poeng. En seier over Vålerenga gir tre poeng pluss litt til. Det unnskylder selvfølgelig ingen verdens ting, Vålerenga er ikke der de er fordi de andre så inderlig gjerne vil klå dem.

Vålerenga er der de er fordi det har gått til helvete denne sesongen også.

På Ronny Deilas vakt.

RONNY DEILA VET det, husker hva han lovet før sesongen og hører hva ekspertene roper og skriker fra alle kanter. Det er ikke riktig "korsfest, korsfest", ikke ennå, men det kan fort bli det. For skuffende er en ting, det er man vant til på Vålerenga – nedrykksstrid vil være noe helt annet.

Etter 22 serierunder er Vålerenga ett tap unna høstens engsteligste drama.

Vinner Ranheim på Intility Arena i runde 23 blir nerver til frykt.

RONNY DEILA STÅR i det, tilsynelatende fjellstøtt. Det skal han ha. Han svarer på spørsmål, ser deg i øynene og viker ikke en tomme. Du får ingen unnskyldninger av Ronny Deila, ingen ansvarsfraskrivelse.

Du får bare forklaringer.

DET HJELPER SELVFØLGELIG ikke tabellposisjonen, den nærmer seg kritisk, men det hjelper Ronny Deila. Trenere som tviler på seg selv er det verste et fotballag kan ha. Ronny Deila tviler ikke. Han fortsetter med det han tror på, og vet at desperate forandringer i tilnærmelse og spillestil vil være en betydelig fartsdump i det han ønsket å bygge over tid.

VÅLERENGA ER HANS lag. Dette er hans ansvar. Og så lenge han har eier og velgjører Tor Olav Trøim i ryggen, hvilket alt tyder på, trenger ikke Ronny Deila å være redd for jobben sin.

Ikke ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer