DÅRLIG START PÅ OL: Ole Einar Bjørndalen ødela både sprinten og tirsdagens jaktstart med sine tre bom på første liggende skyting. I mål var han bare nummer 17. Foto:ARNT E. FOLVIK
DÅRLIG START PÅ OL: Ole Einar Bjørndalen ødela både sprinten og tirsdagens jaktstart med sine tre bom på første liggende skyting. I mål var han bare nummer 17. Foto:ARNT E. FOLVIKVis mer

«Oi, hvorfor gjør du det?»

NRK-Lunde skjønte lite da Bjørndalen vraket skive nummer 12.

||| WHISTLER (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen skjøt seg ut av medaljekampen på sprinten allerede på første liggende, da han bommet på tre av fem skudd.

Til slutt endte forhåndsfavoritten helt nede på 17. plass, ett minutt og 41 sekunder bak vinneren Vincent Jay.

- Jeg tok feil avgjørelser. Da gikk det ikke som det skulle, forklarte Bjørndalen til den skrivende pressen etterpå, uten å gå nærmere inn på hva han mente med «feil avgjørelser».

En tabbe?NRKs skiskytterekspert Ola Lunde lot seg i hvert fall overraske av én Bjørndalen-manøver på sprinten: Da han «vraket» skive 12 på liggende skyting og la seg helt inn på skive 1.

- Det overrasker meg at han gikk inn på skive 1 når han hadde skutt på skive 12 under innskytingen. Da er det en fordel å holde seg til den samme skiva. Ved skive 1 er det veldig vanskelig å vite hvordan vinden og forholdene er, med den veggen som er der, sier Lunde til Dagbladet.

- Var det en tabbe av en så rutinert løper som Bjørndalen?

- Det overrasker meg at han gjorde det, vil jeg si. Plutselig passerte han meg og gikk til skive 1. «Oi, hvorfor gjør du det?», tenkte jeg. For det var ganske like forhold som det han hadde under innskytingen.

LA SEG HELT INNTIL VEGGEN: Ole Einar Bjørndalen la seg ned på skive 1 og skjøt tre bom. Foto: AP Photo/Jin-man Lee
LA SEG HELT INNTIL VEGGEN: Ole Einar Bjørndalen la seg ned på skive 1 og skjøt tre bom. Foto: AP Photo/Jin-man Lee Vis mer

To til høyre og en over- Har du noen tanker om hvorfor han valgte som han gjorde?

- Hans tanke var sikkert at det var det vindstille, og at han bare kunne gå inn og skyte fem raske skudd, sier Lunde.

I den ødeleggende førsteserien satt to av bommene «ned til høger» og én over.

- Hvis det var vindstille på skive 1, var det ikke like greit å legge seg der?

- Joda, men samtidig er det alltid en fordel å skyte rundt de skivene du har brukt under innskytingen, som du er trygg på og hvor du kjenner forholdene og hvordan vimplene slår ut, sier Lunde.

MENER BJØRNDALEN GJORDE EN FEIL: NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Ola Lunde. Her klemmer han Bjørndalen etter et av gullene i Salt Lake City i 2002. 

FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER/Dagbladet
MENER BJØRNDALEN GJORDE EN FEIL: NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Ola Lunde. Her klemmer han Bjørndalen etter et av gullene i Salt Lake City i 2002. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER/Dagbladet Vis mer