UTLIGNET: Stavanger Oilers slo Vålerenga 4-2 i Stavanger i ettermiddag, og dermed er lagene like langt i finaleserien, nå som det står 1-1 i vunnede kamper. Tirsdag møtes lagene til finale tre på Jordal Amfi i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
UTLIGNET: Stavanger Oilers slo Vålerenga 4-2 i Stavanger i ettermiddag, og dermed er lagene like langt i finaleserien, nå som det står 1-1 i vunnede kamper. Tirsdag møtes lagene til finale tre på Jordal Amfi i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Oilers skapte ny spenning i NM-finalen

Knepen seier i Stavanger.

(Dagbladet): 2. NM-finale ishockey. Stavanger Oilers - Vålerenga 4-2.

Oilers-trener Petter Thoresen både forventet og krevde en reaksjon fra spillerne sine etter 2-4-tapet på Jordal Amfi fredag kveld.

Og responsen var synlig fra første dropp. Oilers tok tak i kampen fra første dropp, men Vålerenga holdt unna med disiplinert forsvarsspill.

Sju og et halvt minutt ut i perioden fikk derimot hjemmelaget lønn for strevet:

Retur
Klubblegenden Christian Dahl Andersen (33) er våkent på returen etter at Martin Strandfeldt testet Vålerenga-målvakt Steffen Søberg.

Samme Dahl Andersen var nære å doble ledelsen et par minutter seinere, men denne gangen vant Søberg duellen med Oilers-spilleren, som prøvde seg via «kjøkkenveien».

Derimot tegnet samme Christian Dahl Andersen seg for en assist like etter, da han serverte lagkamerat Mathias Trettenes.

- Bedre enn Vålerenga
Vertene skapte et par gode muligheter til, men også Vålerenga skapte et par farligheter mot slutten av førsteperioden, etter å ha løftet seg både i kvalitet og fysisk høyere opp på banen.

- Jeg mener vi er bedre enn dette Vålerenga-laget, men det hjelper ikke å være best på papiret. Om vi ikke hadde skjerpet oss, så kunne finaleserien vært over før vi hadde kommet ordentlig i gang, sier Petter Thoresen.

VIF ut i hundre
Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen var neppe fornøyd med guttas innsats de første 20 minuttene, og fra start i andre var det et mer aggressivt bortelag som markerte seg.

Morten Ask fikk en gratismulighet etter at Ruben Smith i Oilers-målet forærte han pucken, men Ask tok ikke vare på kjempesjansen. Den type muligheter er man nødt til å omsette, om man skal ha noe håp om å slå Oilers i Stavanger.

Perioden ble preget av tøffe tak, men noen scoringer ble det ikke. Vålerenga viste seg fra en bedre side i midtperioden, og viste at de ikke hadde tenkt å gi seg uten sverdslag.

Det borget for en spennende tredjeperiode.

Scoring i undertall Vålerenga gjør det ikke enklere for seg selv når de kløner det til i eget overtallsspill...
 
En VIF-spiller har full kontroll på pucken i egen sone, men faller klønete. Oilers-spilleren Petter Røste Fossen er plutselig alene med Vålerenga-målvakt Steffen Søberg og sender hjemmelaget opp i 3-0.

En fra før tung oppgave ble brått til nesten umulig for Vålerenga.

Riktignok reduserte Jonte Berg til 1-3 like etter, men tendensen i kampen er at Stavanger er på god vei mot utligning til 1-1 i kamper i best av sju i finalespillet.

Ingen lykkeby
Stavanger har da heller ikke vært noe lykkested for Vålerenga, selv om de slo Oilers i Stavanger i seriespillet tidligere i år. I sluttspillsammenheng er statistikken dyster:

Før denne kampen hadde Stavanger Oilers vunnet seks strake sluttspillkamper mot Vålerenga i Stavanger. Siste Vålerenga-seier i en sluttspillkamp i Stavanger er helt tilbake i 2006.

Fem minutter før slutt skapte Fredrik Csisar ny spenning i matchen med en kanonscoring fra distanse etter et at pucken hadde gått raskt og presist mellom gutta.

Scoring i åpent bur
Vålerenga presset på for en utligning og spilleforlengelse i sluttminuttene, men i sluttsekundene gikk det som det ofte gjør når et lag tar ut målvakten for å sette innpå en ekstra utespiller i jakten på en scoring; det andre laget scorer.

Oilers' Travis Ehrhardt scorer fra egen sone i det åpne VIF-buret.

Oilers vinner altså 4-2, og dermed står det 1-1 i best-av-sju-serien. Neste kamp er på Jordal Amfi førstkommende tirsdag.