Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

O.J.-saken:

O.J. Simpson kan snart være en fri mann: - Avskyelig

De etterlatte kommer seg ikke videre.

SNART FRI MANN IGJEN? O.J. Simpson avbildet under «århundrets rettssak» 13. juli 1995. I oktober er Simpson aktuell for prøveløslatelse i forbindelse med en annen dom. Foto: NTB Scanpix/Steve Grayson
SNART FRI MANN IGJEN? O.J. Simpson avbildet under «århundrets rettssak» 13. juli 1995. I oktober er Simpson aktuell for prøveløslatelse i forbindelse med en annen dom. Foto: NTB Scanpix/Steve Grayson Vis mer

(Dagbladet): 12. juni 1994 ble Nicole Brown Simpson og Ron Goldman funnet knivdrept i førstnevntes hus. O.J. Simpson, Nicole Browns eksmann, ble pågrepet kort etter.

Den påfølgende rettssaken og frikjennelsen av fotball- og film-ikonet O.J. er en av nyere amerikansk histories mest omtalte, og spesielt det siste året har saken fått stor oppmerksomhet, mye på grunn av dramaserien «The People vs. O.J.Simpson» og den nylig oscarnominerte dokumentaren «O.J.: Made In America».

EVIG MARERITT: Fred Goldman og datteren Kim avbildet i 1996. Kims bror Ron Goldman ble drept sammen med Nicole Brown Simpson. Foto: NTB Scanpix/AP/Nick Ut
EVIG MARERITT: Fred Goldman og datteren Kim avbildet i 1996. Kims bror Ron Goldman ble drept sammen med Nicole Brown Simpson. Foto: NTB Scanpix/AP/Nick Ut Vis mer

Det er også andre årsaker til at Simpson er tilbake i nyhetsbildet, i oktober er 69-åringen aktuell for prøveløslatelse fra fengsel.

Familien til Ron Goldman frykter den dagen.

- Jeg føler avsky, sa faren Fred Goldman i et nylig intervju med ABCs Good Morning America.

- Fortsatt den dag i dag sliter jeg med at han ble frikjent i straffesaken. Alt lå der, alt var på plass. Men for mye annet søppel ble blandet inn, sier Goldman.

Ble dømt i sivil rettssak

O.J. Simpson ble frikjent av juryen etter et enestående mediesirkus av en rettssak, men tapte et sivilt søksmål mot familien til Goldman og Nicole Brown i 1997.

O.J. ble erklært ansvarlig for de to drapene, og måtte betale 33,5 millioner dollar i erstatning.

FILMATISERT: Her er traileren på serien om O. J. Simpson. Video: FX Vis mer

Det førte blant annet til at Goldman-familien eier rettighetene til Simpsons kontroversielle bok «If I Did It» som kom ut midt på 2000-tallet, der den tidligere NFL-stjernen leverer en hypotetisk tilståelse av hvordan drapene kunne skjedd.

- Vi kommer ikke unna det, sier Ron Goldmans søster Kim.

- Det har vært masse TV-programmer og filmer. Jeg orker ikke å fortsette å diskutere bevisene. Jeg orker ikke gå over vitnemål på nytt. Jeg vil ikke fortsette å forsvare og diskutere, sier Kim Goldman, som mener det vellykkede sivile søksmålet for 20 år siden var viktig for familen fordi «tolv mennesker enstemmig mente Simpson var ansvarlig for drapet på Nicole og Ron».

POPULÆR TV: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story vant Golden Globe i januar. Foto: NTB Scanpix/ Paul Drinkwater/Handout Photo via USA TODAY NETWORK
POPULÆR TV: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story vant Golden Globe i januar. Foto: NTB Scanpix/ Paul Drinkwater/Handout Photo via USA TODAY NETWORK Vis mer

- Det var alt vi ønsket oss, å få det svart på hvitt at det var han som gjorde det, sier søsteren.

Sitter inne for ran

O.J. Simpson sitter ikke inne for drapene, men derimot for et væpnet ran i 2007. I dokumentaren «O.J.: Made In America» fremstilles hendelsen som et amatørmessig forsøk av Simpson og en gjeng andre på å stjele tilbake diverse sportssuvenirer O.J. hevdet var stjålet fra ham.

Simpson ble dømt på ti punkter, inkludert ran, kidnapping og våpenbesittelse, en dom eksperter i dokumentaren omtaler som overraskende streng. På dagen 13 år etter frikjennelsen i 1995 fikk Simpson 33 års fengsel, et tall de samme ekspertene påpeker er påfallende tilsvarende erstatningssummen fra 1997.

O.J. Simpson hevder fortsatt han er uskyldig i drapene fra 1994. Han sitter nå i Lovelock-fengselet i Nevada, og har ifølge kjennere oppført seg såpass godt på anstalten at en prøveløslatelse i oktober ikke er helt usannsynlig.

Hjelper andre ofre

For Goldman-familien har livet i ettertid handlet om å bearbeide sorgen, og veldedighetsarbeid for ofre for vold i hjemmet.

- Selv om vi vant (den sivile rettssaken), sitter vi igjen med en tomhet. Men jeg tror det staket ut en vei for andre ofre og overlevere. Og jeg tror det ga andre muligheten til å ta tak i gjenoppbyggingen av sitt eget liv, ved at de så det var mulig å ta styringen, sier Fred Goldman, ifølge ABC.

- Det følger så mye tragedie av alle de drapene som skjer i dette landet hver dag, hvert år. Og de fleste hører du aldri om, fordi gjerningsmennene ikke er berømte eks-fotballstjerner. Det minste vi kan gjøre er å hjelpe noen som er i samme situasjon som oss, sier han.

DE DREPTE: Nicole Brown Simpson og Ron Goldman. Foto. NTB Scanpix/AP
DE DREPTE: Nicole Brown Simpson og Ron Goldman. Foto. NTB Scanpix/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media