Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopfrie treningssenter:

Ok å isolere Johaug? Nei, å bruke feil leppesalve er ikke smittsomt

Den eneste farlige smitten her er forestillingen om at alle dopingsaker er helt like.

ØDELAGTE LEPPER: Therese Johaug fotograferes med sprukken leppe under treningsleiren i Livigno sist høst. FOTO: Tormod BRENNA / Dagbladet.
ØDELAGTE LEPPER: Therese Johaug fotograferes med sprukken leppe under treningsleiren i Livigno sist høst. FOTO: Tormod BRENNA / Dagbladet. Vis mer

FOR et par uker siden skrev et medlem hos Sats Elixia et innlegg på treningssenterets facebookside der han spurte hvorfor Therese Johaug fikk lov til å trene med dem selv om hun var utestengt på grunn av funn av et anabolt stoff.

Den landsomfattende kjeden Sats Elixia er med på antidoping-programmet «Rent Senter», og slik var det absolutt grunn til å spørre om dette velmente prosjektet mellom norsk idrett og den private treningsbransjen ble lagt til side bare fordi innholdet rammet en av Norges mest populære idrettshelter.

Forutsatt at du da var av de ytterst få nordmenn som i løpet av det siste halve året ikke hadde fått med deg hvorfor Therese Johaug nå venter i usikkerhet på ankesaken i Idrettens internasjonale Voldgiftsdomstol (CAS) i Lausanne.

Hvis ikke var dette bare en provokasjon.

BJØRN MAASEIDE, lederen av Sats Norge, tolket innlegget på den måten. Til Dagbladet ønsket han Johaug velkommen igjen når som helst og avfeide problemstillingen som «umenneskelig». Det er et stort ord, men er ganske dekkende.

For dette var enda et sjofel innspill i denne saken for å få satt et ødeleggende dopingstempel på Therese Johaug.

Og sånt har ingen ting å gjøre med posjektet «Rent Senter» .

DETTE prosjektet til Anti-Doping Norge omfatter 460 sertifiserte treningssteder landet rundt. I årevis har slike steder vært en utfordring for arbeidet mot doping. Dels fordi noe av treningen på sentrene er knyttet til ulike kroppskonkurranser der dop gjør en tydelig forskjell på resultatet, og dels fordi enkelte disse av disse konkurransene foregår i miljøer utenfor den organiserte idretten.

Mye av dette er blitt rettet på fordi sentrene selv er blitt så populære som hverdagslig plass for trening at det i seg selv har presset ut de mest ekstreme dopmiljøene. I tillegg har kriminaliseringen av dopingmidler fra 2013 gitt de samme rammene for alle uansett tilknytning til organisert idrett.

Men så enkelt er det visst ikke å tolke intensjonen med «Rent Senter»

grunn av totalt dopinfiserte sportsgrener og store kulturelle ulikheter fra land til land, har den internasjonale idretten strenge regler hvordan en dopingutestengt utøver under soning skal isoleres fra det organiserte idrettsmiljøet.

Dette har historisk vist seg som et helt nødvendig forsvarsverk. De idrettene som ikke klarer å isolere smittekildene for svindelen, sliter med å få til endring.

Det var derfor den såkalte WADA-koden ved siste revisjon ble utvidet til å gjelde alle typer støttepersonell. Denne økte oppmerksomheten på hele miljøet har gitt gode resultater. Dette vises for eksempel gjennom den raske positive forandringen som nå skjer både i friidrett og sykkel etter at ledelsen ble overtatt av enkeltpersoner med vilje og kraft til å holde unna de som ønsker en fortsatt dopet sport.

MÅLET for programmet «Rent Senter» var nettopp å begrense dopsmitten. Desto mer uforstålig blir det å vise til denne målsettingen for å holde Therese Johaug ute. For hvilken smittefare ligger det i denne saken:

  • Er det forlokkende for en annen skiløper eller en annen lege å oppleve hva en feil leppesalve kan få av fatale konsekvenser?

Therese Johaug er hverken tiltalt eller dømt av idretten for bevisst doping. Saken mot henne gjelder graden av uaktsomhet ved medisinbruk der selve medikamentet ble angitt før noen prøve var testet.

Dette har altså ingen ting å gjøre med en vanlig dopingsvindel, og da heller ikke med formålet ved å holde dopingdømte utenfor de private treningssentrene.

DET noen vil oppnå med kravet om en slik utestengelse, er å fylle igjen den moralske avgrunnen mellom bevisst doping og det å få et dopingstoff i kroppen på grunn av uoppmerksomhet.

Nettopp en slik forvirring har vært bakgrunnen for flere av de utenlandske reaksjonene på Therese Johaug sin sak. For de som ønsker å bortforklare sitt eget dop, passer det å gjøre alle dopingsaker like ille.

Det er da også den eneste smitten fra denne saken som må holdes unna de private treningssentrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media