COMEBACK-GLIS: Japanske Takanobu Okabe gjør comeback i hoppsirkusets største manesje da han skal representere landet sitt i årets hoppuke. Her gliser han bredt etter å ha vunnet sin foreløpig siste verdenscupseier i finske Kuopio tilbake i 2009. Foro: AFP PHOTO LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
COMEBACK-GLIS: Japanske Takanobu Okabe gjør comeback i hoppsirkusets største manesje da han skal representere landet sitt i årets hoppuke. Her gliser han bredt etter å ha vunnet sin foreløpig siste verdenscupseier i finske Kuopio tilbake i 2009. Foro: AFP PHOTO LEHTIKUVA / Martti KainulainenVis mer

Okabe (43) gjør hoppuke-comeback 24 år etter verdenscup-debuten

Anders Jacobsen: - Det er helt rått, men samtidig skremmende.

GARDERMOEN (Dagbladet): I dag tok landslagssjef Alexander Stöckl ut laget som skal representere Norge i den 62. tysk-østerrikske hoppuka.

Det var ingen store overraskelser på det norske laget med Ole Marius Ingvaldsen, Tom Hilde, Rune Velta, Anders Fannemel, Anders Jacobsen og Anders Bardal, men på det japanske laget var det et navn som skilte seg ut.

43 år gamle Takanobu Okabe gjør nemlig comeback i hoppuka nesten fire år etter at han sist deltok i et verdenscup renn utenfor Japan, og 24 år etter at han debuterte i hoppsirkuset.

- Helt rått På laget får han selskap av en annen velkjent veteran i Noriaki Kasai. Seg imellom har de opplevd ikke mindre enn 84 vintre. Anders Jacobsen sier til Dagbladet at han lar seg imponere.

- Det er helt rått, men samtidig er det litt skremmende at de ikke har noen yngre som tar opp kampen. Men for all del - det sier litt om de to gutta. Det har vært en ganske stor stilforandring i hoppinga i løpet av de 20 årene, men de henger fortsatt med. Det er veldig moro, sier han.

UNGFOLE: Anders Bardal er godt fornøyd med at gamlegutta fortsatt hevder seg slik at han kan dra snittalderen i toppsjiktet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UNGFOLE: Anders Bardal er godt fornøyd med at gamlegutta fortsatt hevder seg slik at han kan dra snittalderen i toppsjiktet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Okabe tok sine første verdenscup-poeng tilbake i 1993, og allerede året etterpå var han med på det japanske laget som tok sølv i lagkonkurransen under OL på Lillehammer.

Høydepunktet kom likevel i 1995 da han noe overraskende tok VM-gull i normalbakken i Thunder Bay - for ikke å snakke om laggullet på hjemmebane under OL i Nagano i 1998. Anders Bardal sier til Dagbladet at han ønsker veteranen hjertelig velkommen tilbake til det gjeveste selskapet.

- Det er veldig tøft at Okabe skal være med, og det er artig at «gamlingene» er med og viser seg frem. Det var litt sånn i rennet i Neustadt forrige helg også. Amman, Kasai og Ahonen var helt i toppen. Det er ikke ofte jeg trekker snittet ned i topp fem, flirer Bardal.

Fortjente plassen Stöckl sa på dagens pressekonferanse at laget langt på vei ga seg selv, og at det ikke var store vanskeligheter med å plukke ut de seks nordmennene.

Han flirer godt når han hører at Okabe skal representere Japan, og tror det blir et hyggelig gjensyn med veteranen.

LAGGULL: Det japanske laget sikret laggullet på hjemmebane under OL i Nagano i 1998 med blant annet Okabe på laget. Foto: NTB / Scanpix
LAGGULL: Det japanske laget sikret laggullet på hjemmebane under OL i Nagano i 1998 med blant annet Okabe på laget. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Det blir veldig spennende med Okabe. De hadde fire konkurranser i Japan nå. Han vant alle sammen, og ble tatt ut på laget. Vi får se hvordan det går, men det blir uansett et artig gjensyn, sier han til Dagbladet.

Hoppuka 2013/14 starter i Oberstdorf den 29. desember - en bakke med gode norske tradisjoner. Sigurd Pettersen har fortsatt bakkerekorden i den tradisjonsrike Schattenbergbakken med 143,5 meter.

Deretter venter nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen 1. januar, før hoppuka avsluttes i Innsbruck og Bischoshofen henholdsvis 4. og 6. januar.

IMPONERT: Anders Jacobsen er imponert over at Okabe har kommet tilbake til hoppuka i en alder av 43, men mener samtidig det er bekymringsverdig at de ikke har noen yngre hoppere som kan ta hans plass. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IMPONERT: Anders Jacobsen er imponert over at Okabe har kommet tilbake til hoppuka i en alder av 43, men mener samtidig det er bekymringsverdig at de ikke har noen yngre hoppere som kan ta hans plass. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer