Okeke jublet for tidlig

EDMONTON (Dagbladet): Aham Okeke (31) forbedret sin personlig rekord fra 10.26 til sterke 10.15 i nattas kvartfinale på 100 meter i VM. Han jublet hemningsløst da han av lederne i Norges Friidrettsforbund ble fortalt at han var klar for semifinalen. Men Okeke kom raskt ned på jorda da han av pressekorpset fikk beskjed om forbundslederne bommet: Okeke var fire hundredeler for seint i mål.

- Skitt au, sier Aham Okeke.

Forbundsledelsen surret nemlig med opptellinga, og trodde Okeke var videre som 16. og sistemann til semfinalen.

På fem kvartfinaleheatene gikk de tre beste fra hvert heat rett til semifinalen. Okeke løp inn til fjerdeplass i det fjerde kvartfinaleheatet, fire hundredeler bak Abdul Aziz Zakari fra Ghana. I tillegg til de 15 direktekvalifiserte løperne, gikk den beste tida fra resten av heatene videre.

Da siste heat var ferdigløpt noen minutter seinere, fikk Okeke straks beskjed fra presseattache Tim Kronborg om at semifinaleplassen var i boks fordi han angivelig hadde den beste tida utenom de direktekvalifiserte.

Okeke ble selvfølgelig hoppende glad, lot seg jublende intervjue av NRK som semifinalist, og tenkte allerede da på hva dette ville bety for den videre karrieren. Sjøl om 10.15 er ei solid tid, er en semifinaleplass i VM langt viktigere for muligheten til å få starte i de store internasjonale friidrettsgallaene med svære pengepremier selv for gutta et stykke ned på resultatlista.

- Men jeg regner med at jeg får tilbud om å være med i noen av disse stevnene likevel nå, sier han.

Bittersøtt resultat

Ahams lykke varte helt til han med et bredt glis og med tommelen i været, kom opp trappa for å snakke med resten av pressekorpset, det vil si Dagbladet, VG, Aftenposten, NTB og NRK Radiosporten - flere medier er ikke tilstede i VM denne gangen.

Forbundet trodde nemlig at nederlenderen Troy Douglas i første kvartfinale løp inn til tredjeplass på tida 10.09. Men Douglas var nummer fire.

Med andre ord: Okeke røk ut fra semifinalen som førstemann.

Da begynte Okeke å henge med geipen. Men bare noen sekunder. Tross alt perset han med elleve hundredeler. Det er enkelt og greit imponerende for en løper som knapt har løpt internasjonalt siden dopingskandalene satte karrieren på vent i seks år like før han skulle dra til EM i Helsingfors i 1994.

13 av de 38 sprinterne som fullførte kvartfinalen satte personlig rekord. Bare briten Mark Francis-Lewis (fra 10.10 til 9.97) og nevnte Troy Douglas (fra 10.22 til 10.09) reduserte persen med mer enn Okeke.

- Klart jeg er kjempefornøyd med tida. Men akkurat nå er det litt bittert at semifinalen røyk, sier Aham, som med 17. plassen ble såkalt beste «non-qualifier».

Siden VM ble arrangert for første gang i 1983 har ingen løpere mistet semifinaleplass på en så god tid som 10.15.

I Sevilla-VM for to år siden var ungareren Roland Nemeth beste «non-qualifier» fra kvartfinalen med 10.16.

Slik er beste «non-qualifier»-tid fra kvartfinalene i VM siden staten i 1983: Helsingfors-83/10.44, Roma-87/10.38, Tokyo-91/10.19, Stuttgart-93/10.32, Gøteborg-95/10.29, Athen-97/10.22, Sevilla-99/10.16.

- Svak start

Okeke mener nemlig at han burde unngått hele opptellinga ved å slå Zakari, som klokket inn til tredjeplass med 10.11. Da hadde Okeke gått direkte til semifinalen.

- Jeg løp ikke noe perfekt løp. Burde reagert mye bedre ut fra start. Det gikk litt treigt i første del av løpet. Men slutten var bra, sier Aham.

Med reaksjonstida 0.155 sekunder hadde han 12. beste reaksjonstid av de 38 i kvartfinalen. I sitt eget heat var bare Jamal Abd. Al-Saffar fra Saudi-Arabia på plassen bak Aham raskere ut fra blokkene (0.150).

Slik sett kunne ikke starten vært dårlig heller.

- Jeg er litt skuffet akkurat nå, men dette løpet motiverer meg i alle fall til videre satsing, sier han.

I Norge har bare Geir Moen med 10.08 fra NM i Kristiansand i 1996, løpt raskere enn Okeke.

Slipper slitasje

Og neste år arrangeres EM i München. Med 10.15 er Okeke nå nummer fem på årsbestelista for 100 meter i Europa. Bare de tre britene (Chambers, Lewis-Franc, Malcolm) og Douglas har bedre årsbeste enn Okeke. Og den tida har Okeke oppnådd med bare ett års regelmessig trening etter seks år der dopingutestengelser, rettsaker og kamp mot Norges Friidrettsforbund og Norges Idrettsforbund sto i fokus.

Nå mener Okeke paradoksalt nok at den lange pausen fra friidretten vil gi ham et løft de neste sesongene.

- Så sant jeg slipper unna skader har jeg planlagt å løpe i alle fall i tre år til, til og med OL i Athen. Kroppen min har sluppet unna slitasje på grunn av den lange pausen. Det vil jeg profittere på i forhold til like gamle løpere i disse åra, sier Aham.

Som ikke hadde bestemt seg for om han skulle feire eller deppe da han forlot stadion.

- Jeg får i alle fall ikke sove i natt, sier han.

Kanskje bør han tenke på at han gjorde tidenes norske prestasjon på 100 meter i VM-sammenheng. Ingen norske løpere har kommet seg videre fra innledende heat før i går. På sju tidligere VM har bare faktisk bare to løpere vært kvalifisert og deltatt på kortsprinten: Fernando Ramirez i Gøteborg-VM i 1995 (utslått i forsøksheatet som fjerdemann med 10.53) og Per Ivar Sivle i Athen-VM i 1997 (utslått som fjerdemann i forsøksheatet med en hundredel med tida 10.42)

Raskest reaksjon

Men i natt var to nordmenn videre til kvartfinalen. John Ertzgaard ble også utslått i nattas raskeste heat. Han løp inn til sjetteplass til 10.25 - forbedring av den personlige rekorden med en hundredel. Det lover godt for 200 meteren som starter med innledende heat tirsdag morgen 09.45 lokal tid (17.45 norsk tid).

- Jeg er veldig fornøyd med tida mi. Løpet var heller ikke optimalt. Det er mye å hente på den tekniske biten. Dessuten kunne jeg ikke ha tatt 3. plassen i heatet mitt. 10.06 (tredjeplassen til nigerianske Uchenna Emedolu) er altfor tøft for meg, sier Ertzgaard, som følte seg kjørt av lasset allerde etter ti meter.

- Det var nesten som jeg ropte «vent på meg, vent på meg» etter 10 meter. Jeg hadde en liten drøm om å komme til semifinalen, men den sluknet fort.

Det sier Ertzgaard til tross for at han med 0.134 hadde dagens raskeste reaksjonstid av samtlige løpere, inkludert de elleve forsøksheatene.

Totalt ble det registrert 108 reaksjonstider i går.

- 100 meter blir for kort for meg. Nå ser jeg fram til 200 meter. 20,50 bør holde til semifinale, og er jeg først der har jeg sjansen. Alt jeg kan gjøre er å prøve, sier Ertzgaard, som synes å være på vei mot 99-formen da han vant EM-gull for utøvere under 22 år med den fortsatt gjeldende persen 20.47.

PS: Bare én gang har en nordmann vært i en sprintfinale i VM eller OL: Geir Moen, som løp inn til sjetteplass med 20.51 i Gøteborg i 1995.

<B>JUBLET FOR TIDLIG:</B> Aham Okeke (31).