Økonomen som ble kuskekomet

Kristian Malmin skulle bli økonom, men det ble for treigt.

Det tilhører sjeldenhetene at en stallmann har økonomisk utdannelse. Det har Kristian Malmin (25). Men han valgte likevel det usikre levebrødet som travkusk fremfor et trygt liv som økonom.

Kristian Malmin har grunnfag i bedriftsøkonomi og har vært elev ved Høgskolen. Et par år til og han hadde fullført utdannelsen til bedriftsøkonom eller siviløkonom.

-Jeg var så utrolig lei skolen. Jeg hadde en hobby i travsporten. Det ble avgjørende for meg, siden jeg heller ville ha hobbyen som jobb, enn en treig jobb i en kontorstol.

Når sjansen bød seg at jeg kunne jobbe med hest på heltid, var det bare å slå til. Og jeg har ikke angret ett sekund på det. Det er helt optimalt å kunne gjøre det man trives best med.

-Hvordan havnet du i travsporten?

-Det var egentlig helt tilfeldig. Ingen i min familie hadde noen som helst tilknytning til hest. Jeg begynte å jobbe hos Rune Wiig hvor jeg var et års tid. Nå når jeg har valgt min levevei, støtter familien meg fullt ut. De har til og med skaffet seg TV-kanalen Rikstoto Direkte. På den måten får de sett mer til sønnen sin, for det er ikke så ofte jeg er hjemme på besøk, ler Kristian Malmin.

-Hva fascinerer deg mest ved å jobbe med hest?

-Hester er enormt flotte dyr, og de er svært intelligente. De forstår mer enn mange tror. Og jeg er jo et konkurransemenneske. Da er det optimalt å kunne få drive med travhester. Jeg liker både treningsbiten og konkurransebiten. Helheten gjør det uhyre spennende. Og man blir aldri utlært. Det er varierte dager og det skjer noe nytt hele tiden.

LUFTIG STJERNE:S.J.\'s Gold er en spretten traver. Sammen med sin eier venter neste års store løp. Foto: HESTEGUIDEN.COM
LUFTIG STJERNE:S.J.\'s Gold er en spretten traver. Sammen med sin eier venter neste års store løp. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Taktiker

Kusking er taktikk. Den legger Kristian gjerne opp i bilen på vei til banen. Han gjør også en grundig research på forhånd. Han gjør seg opp en mening om hesten han skal kjøre kontra konkurrentenes styrker og svakheter. Når startvogna går, har han det meste klart.

-Men det er slett ikke sikkert det går som planlagt. Det er små marginer og man lærer seg å tenke kjapt. Ting skjer fort i løpsbanen.

Lange dager

Arbeidsdagen til Kristian Malmin starter klokka sju med morgenstell og foring. Så er det bytting i luftegårder og trening hele dagen.

På ettermiddagen stelles hestene, før kursen settes mot en travbane.

-Jeg er hjemme rundt midnatt.

Det blir jo et kjør, men så lenge jeg trives med en hektisk hverdag er det ikke noe problem. Det blir en livsstil mer enn en jobb. Jeg synes det er fantastisk givende. Man treffer mange hyggelige mennesker og sporten har et stort mangfold å by på.

Et begivenhetsrikt år

Kristian Malmin fylte nylig 25 år og startet som en urutinert og fersk kusk. Han fikk stor tillit av sin arbeidsgiver Trond  Anderssen. Kristian har jobbet for ham i to og et halvt år. Den unge kuskekometen har fått sjansen bak mange fine hester, og kan neppe kalles urutinert i dag. Det går nesten ikke en dag uten at Kristian Malmin vinner løp. Han har vunnet med sin egen S.J.\'s Gold på Solvalla. Da kjørte han mot Sveriges beste kusker.

I EM for stallmannskusker i Finland tidligere i år ble han nummer to. Han vant ett løp. Hadde han vunnet et til hadde han blitt europamester.

Nylig vant han Østfold Travforbunds Stallmannsserie etter å ha vunnet begge finaleløpene etter perfekte styringer. Kristian Malmin leder championatet for stallmannskusker på fem av seks østlandsbaner. Han er en kuskekomet, en kommende internasjonal stjerne.

- Jeg er svært takknemlig for at Trond har gitt meg tilliten. Jeg kan takke ham for at jeg har fått sjansen til å utvikle meg som kusk. Det er et stort ansvar, og uten ham hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. I tillegg må jeg berømme hesteeierne som har tro på meg og lar meg kjøre. De gir meg fine oppsitt.

Jeg har hatt en kjempesesong i år, men det nytter ikke å hvile på laurbærene. Man må jobbe stenhardt hele veien. Ambisjonsnivået har steget i takt med at det har gått så bra. Det er ikke utenkelig at jeg en dag vil stå på egne bein. Men foreløpig blir jeg hos Bullern hvor jeg stortrives. Så det blir eventuelt lenge til at jeg skal starte opp for meg selv, sier Malmin til Dagbladet.no.

-S.J\'s Gold som du eier selv har du feiret mange triumfer sammen med. Hvilken er den største?

-Da vi vant et V65-løp på Solvalla tidligere i år. Det hersker en helt spesiell atmosfære på Solvalla. Det føltes helt utrolig å vinne der og kan ikke måles i penger. Det blir som å vinne på Wembley.

-Det er en historie om en gulrotåker fra da S.J.\'s Gold var unghest. Hva var det som skjedde?

- Han stakk ut under en treningstur og havnet på ryggen i en gulrotåker under dramatiske omstendigheter. Det så stygt ut, men det gikk heldigvis bra. Det er en skikkelig tøffing!

S.J.\'s Gold tilhørte landets beste både som 3-åring og 4-åring. I år har han vært på trippelen i 12 av 15 starter. I seks av startene har han seiret.

Neste år kan S.J\'s Photo-sønnen ta skrittet inn i eliten.

-Vi legger lista høyt for neste år. Han får en vinter med masse trening, og kommer ikke ut før til våren. Som 4-åring travet han 1.12.0. Neste år tror jeg han kan ned mot 1.11.0. S.J.\'s Gold er en skikkelig tøffing og full av pågangsmot. Noen ganger blir han litt for ivrig og pigg, men det er en komplett hest. Han har det som kreves. Om han er god nok til neste år avgjør han selv, avslutter Kristian Malmin som har hatt en strålende sesong. Han har vunnet 39 løp hittil i år. Det stopper ikke der før nyttårsrakettene smeller for et nytt år.

Kristian Malmin er kortvokst med liten vekt.

Men han vokser til å bli en tungvekter i sulkyen. Han er snart klar for de store internasjonale oppgavene.

ØKONOMEN:</B> Nå sørger Kristian i stedet for å gi hestene økonomiske løp.