Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Seriestart 16. juni!

Økonomien vil fortsette å blø

De tøffeste restriksjonene i fredstid har rammet én idrett spesielt hardt. Gjenreisingen, fotballens etterkrigstid, begynner nå.

GODE NYHETER: 15. juni sparkes Eliteserien og OBOS-ligaen i gang. Det er gledelig. Men klubbenes økonomiske situasjon er fortsatt dramatisk. Det er skremmende. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GODE NYHETER: 15. juni sparkes Eliteserien og OBOS-ligaen i gang. Det er gledelig. Men klubbenes økonomiske situasjon er fortsatt dramatisk. Det er skremmende. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

DET LÅ I kortene, datoen for fotballens gjenåpning måtte komme. Med velsignelse fra Folkehelseinstituttet og Norges idrettsforbund var det bortimot umulig for regjeringen å stoppe fotballens gjennomtenkte og godt utarbeidede pilotprosjekt.

Fra kilder på Ullevaal stadion blir jeg fortalt at det er NFFs toppfotballdirektør Lise Klaveness som har hatt handa på rattet.

Det er godt jobba.

MED DATOENE LANSERT denne torsdagskvelden betyr det at toppfotballen har fått det toppfotballen trengte for å bremse en økonomisk blødning industrien aldri har opplevd. Et definert mål å jobbe mot.

Først for vanlig fotballtrening fra og med i dag.

Deretter for Eliteseriestart 16. juni.

INGENTING ER VIKTIGERE enn det, enn seriespill og kamper. Med Eliteserien tilbake på TV fra medio juni, og OBOS-ligaen og Toppserien en måned senere, er inntektene fra medieavtalen tilbake i spill, 400 millioner kroner per sesong. Det redder ikke en økonomi som fikk beina sparket under seg av regjeringens lovhjemlede nedstengning på grunn av pandemien - uten billettinntekter og andre kamprelaterte inntekter er det ikke mulig å redde sesongen 2020.

Men det hjelper.

Der fotballen er nå hjelper alt.

RESTEN HANDLER OM hjelp fra dem som stengte butikken av helsemessige årsaker, det offentlige. Fotballen som andre smitteutsatte og nedstengte næringer - både de som har fått hjelp og de som ikke har fått det - fortjener å bli hørt og behandlet med respekt og forståelse. Da regjeringens første tiltakspakke misset toppfotballen totalt, og kultur- og idrettsministeren møtte kritikken med rop om hersketeknikker og meningsløs selvforherligelse, var det lite som minnet om empati og ydmykhet.

Det synes å være litt bedre nå.

Selv om Rajas statssekretærs sjokkavskjed bærer bud om et departement og et politisk miljø med klare mangler, synes det å være litt bedre.

SKAL DET BLI godt (nok) må også toppfotballen kompenseres for store deler av sine tapte inntekter. Abid Raja og regjeringen kan verken nøye seg med eller dekke seg bak at de gjør sitt beste.

De må gjøre det som kreves.

NÅR DE NÆRINGSMESSIGE grepene skal evalueres i den andre enden av pandemien kan vi ikke sitte igjen med en forståelse av at vi har hatt ett virus for oljeindustrien, ett for flyindustrien, ett for reiselivsbransjen, ett for frisører, ett for restaurantbransjen, ett for breddefotballen, ett for toppfotballen og så videre.

Alle som har vært nedstengt har ligget i dvale på grunn av det samme viruset.

Da må også alle næringer behandles med respekt og forståelse, og kompenseres deretter.

SEKS UKER INN i en fotballsesong som aldri startet har toppfotballen allerede tapt nærmere 300 millioner kroner. Tallet er basert på innrapporterte inntektstap til Norsk Toppfotball, og vil garantert bli verre.

Med ti av 15 hjemmekamper uten publikum - undersøkelsens medio case scenario - vil tapet øke med ytterligere 180 millioner kroner.

Må hele sesongen spilles bak lukkede dører - hvilket fort kan skje selv om 15. september inntil videre er en dato for ytterligere oppmyking av restriksjonene - vil det samlede inntektstapet beløpe seg til 850 millioner kroner.

I SKYGGEN AV lettelsen rundt åpninga for treninger og seriestart er dette tallenes tale. De er skremmende og blir ikke borte. Så jobben er ikke gjort selv om fotballen snart ruller igjen.

Nå er det NTF som trenger en stø hand på rattet.

Abid Raja må forklares at dugnad ikke er en publikumssport.

Alle må delta.

Også det offentlige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!