Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To kvinner skal redde hestesporten

Økonomisk krise: Tar oppvasken etter herrefesten

- Alt vi ber om er tid. At ingen forhaster seg nå.

STERKE KVINNER: Silvija Seres (t.v.) og Camilla Garmann bryter med mannsbastionen på murveggen på Bjerke travbane. De har påtatt seg å redde norsk hestesport ut av en betydelig krise. Foto: Christian Roth Christensen.
STERKE KVINNER: Silvija Seres (t.v.) og Camilla Garmann bryter med mannsbastionen på murveggen på Bjerke travbane. De har påtatt seg å redde norsk hestesport ut av en betydelig krise. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Det har aldri vært en eneste kvinnelig leder i norsk trav og galoppsport. Aldri en kvinnelig direktør i Det Norske Travselskap, aldri en kvinnelig leder i Norsk Jockeyklub. Og aldri en kvinnelig direktør eller styreleder i Norsk Rikstoto.

Men nå er mye snudd på hodet på kort tid.

Camilla Garmann (49) overtok stillingen som administrerende direktør i Rikstoto 2. juli.

Og Silvija Seres (49) er blitt den første kvinnelige styrelederen i Rikstoto siden oppstarten for 37 år siden.

Snuoperasjon

Sammen skal de forsøke å dra hestesporten opp av ei økonomisk hengemyr.

Omsetningsnedgang og store kostnader med nytt regelverk, kombinert med store beløp som må tilbakebetales etter tvist om fradrag for moms for TV-sendingene Rikstoto Direkte. En rettssak som Norsk Rikstoto tapte både i tingretten og seinere i lagmannsretten. Stiftelsen ble dømt til å tilbakebetale momsen for flere år. Millionene velter ut av stiftelsen. Samt en belastende stor statsavgift på 3,33 prosent av omsetningen. Dette har nesten bunnskrapt gryta for egenkapitalen i selskapet.

- Det er helt klart at vi allerede i år må starte å bygge egenkapital. Og det må selvfølgelig gå utover noe annet, sier Rikstoto-direktør Camilla Garmann.

Hun ble raskt kjent for å være knallhard med økonomien da hun fikk jobben som økonomisk direktør i stiftelsen.

- Jeg var med på å nedbemanne med ti prosent og reduserte utgiftene på blant annet TV-produksjon da jeg startet i 2012. Alt ned til nøtter og frukt forsvant, forteller dama som raskt fikk tilnavnet Cruella de Ville. Den skumle og målbevisste Disney-figuren med de 101 dalmatinerne som var besatt av pelskåper.

Hun ler.

- Ja, det der var litt morsomt. Altså jeg nektet ingen å spise nøtter på jobb. Men da måtte de kjøpe dem selv, smiler hun.

16 000 arbeidsplasser

Rikstoto-direktøren får raskt en dypere rynke mellom øynene.

- Det står 16 000 arbeidsplasser på spill, og en hestepopulasjon på 125 000 hester. Blir hesten borte, svekkes samfunnet enormt, sier Camilla Garmann til Dagbladet.

STOLT: Det er dette vi skal være stolte av, mener den nye styrelederen i Norsk Rikstoto. Her er det den norske hesten Noble Superb (i midten) som kjemper om seieren i fjorårets storløp Prix d'Amerique på Vincennes i Paris foran fullsatte tribuner. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media
STOLT: Det er dette vi skal være stolte av, mener den nye styrelederen i Norsk Rikstoto. Her er det den norske hesten Noble Superb (i midten) som kjemper om seieren i fjorårets storløp Prix d'Amerique på Vincennes i Paris foran fullsatte tribuner. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media Vis mer

- Alt vi ber om er tid. Nå må ingen forhaste seg med å fatte betydelige politiske beslutninger, sier den ferske styrelederen Silvija Seres.

Analyse

For det skjer mye nå. Kulturdepartementet har bestilt en utredning av selskapet Oslo Economics. Spesialisten på økonomiske analyser i bedrifter skal legge fram en analyse om de økonomiske resultatene og driften av Norsk Rikstoto.

En sammenslåing med Norsk Tipping på Hamar ligger der framme som en mulig konsekvens.

- Jeg skal ikke uttale meg om avgjørelser som ble fattet før min tid. Om de var kloke eller ikke. Jeg forholder meg til den faktiske situasjonen som er min oppgave å forbedre, sier Camilla Garmann.

Etter forhandlinger med kulturdepartementet har Rikstoto fått gjennomslag for at også det skal leveres en redegjørelse fra stiftelsen.

- En endelig utredning leveres kultur i midten av januar, forteller Garmann om den siste utviklingen.

Belastende avgift

Norsk hestesport befinner seg i en dyp krise.

Norsk trav og galoppsport har opplevd en betydelig omsetningsnedgang de siste åra. Dette kombinert med at staten krever sitt, har sørget for en mer og mer tynnslitt økonomi.

Eksempelvis overførte Rikstoto 537 millioner kroner til formålet i 2018. I 2017 var tallet 579 millioner. Hele 42 millioner kroner mindre i løpet av bare ett år. Utsiktene for neste år er enda mørkere.

Rikstoto som har konsesjon på hestespill i Norge sliter med en totalisatoravgift som bidrar sterkt til den svake økonomiske situasjonen.

Spill på hest ble innført i 1927, med Bondepartiet som pådriver. Hensikten var å støtte hesteavl og landbruk. Samtidig ble hestesporten pålagt å betale en avgift av omsetningen til staten. Denne avgiften er blitt mer og mer kontroversiell, men er aldri blitt fjernet.

Nå går Arbeiderpartiet i sitt alternative budsjett inn for at hestesporten skal slippe å betale 100 millioner kroner neste år. Den nåværende regjeringen har innvilget at hestesporten får slippe med ti prosent reduksjon i avgiften. Dette tilsvarer rundt 13 millioner kroner.

FATTIG: De to kvinnene som leder norsk hestesport er enige om at Norge blir fattigere uten hesten. Foto: Christian Roth Christensen.
FATTIG: De to kvinnene som leder norsk hestesport er enige om at Norge blir fattigere uten hesten. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Med andre ord er det bevegelse rundt avgiften som Norsk Tipping ikke er belastet med i den norske enerettsmodellen. Der disse to instansene har konsesjon for pengespill.

Lobbyvirksomhet

Dette er mye takket være en ny giv i hestesportens møtevirksomhet på Stortinget.

Camilla Garmann har vært en sentral skikkelse i gangene og vandrehallen i Stortinget siden hun ble konstituert som direktør i sommer.

OPPDAGET VED EN ULYKKE: Geir Flåten opplevde hell i uhell da han 27. april ble kastet ut av sulkyen. Ulykken kan ha reddet livet hans. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ja, det har jo blitt noen timer der i bra samarbeid med representanter for trav og galoppsporten. Politikerne er mer med på banen nå, smiler Garmann.

Teknologi-guru

Silvija Seres har en solid bakgrunn i den teknologiske verden. Teknologi-guruen ser en forbedret digital hverdag for hestesporten.

- Det må legges til rette for å gjøre hestesporten mer tilgjengelig. Flere bør komme med i trav og galoppsporten. Vi må fortelle om hestesporten og hestens betydning i det sosiale livet, for familiene, barn og ungdom. Jeg har en datter som sitter og spiller et dataspill der det dreier seg om en enhjørning. Hun er veldig engasjert. Tenk om vi kan utarbeide et kunnskapsspill for barn som dreier seg om å bli engasjert i hestesport. Med alt som hører til, med natur, harmoni, spenning, samhold og glede, sier kvinnen med bakgrunn fra det globale IT-senteret Silicon Valley i California.

- Se hva FIFA har fått til i fotballen. Det bør vi få til på hest, fastslår styrelederen som har solid bakgrunn i blant annet IT-giganten Microsoft.

De to kvinnene er enig i at framtida er smarttelefonen.

- I dag er det altfor komplisert å levere spill på mobilen. Her er det en viktig og stor jobb som må gjøres. Dette er vi i gang med, sier Garmann.

Seres er enig.

- Jeg har begynt å sette meg inn i denne problematikken. Jeg tar med meg kunnskap fra mitt felt og har allerede forstått at det er mye som kan forbedres og forenkles, sier den ferske styrelederen.

- Tilbudet til kundene har vært litt vel statisk fra 1982 og fram til i dag. Vi må tenke alternativt, sier den nye direktøren i Rikstoto.

Omdømmebygging

De er også enige om en vesentlig sti de må gå opp.

- Vi må jobbe med omdømmebygging for hestesporten og spill på hest, sier Camilla Garmann

Silvija Seres blir engasjert.

Magnus Carlsen og Vinmonopolet

- Se hva Magnus Carlsen har betydd for sjakk i Norge. Og noe jeg kanskje ikke skal nevne, men se hvor bra Vinmonopolet har lyktes. Nå er det ikke befengt med skam å kjøpe ei flaske vin. Nå spør man heller om råd, enn å se ned i bakken. Hestesport er også kvalitetsopplevelser og i pakt med lange tradisjoner i Norge, smiler Seres.

Hun fortsetter:

- Vi må bygge profiler. Bare se på William Buick i galoppsporten. Han er kanskje verdens aller beste jockey, oppvokst på Eiksmarka utenfor Oslo. Han har alt i seg til å bli hestesportens Magnus Carlsen. Og våre travere reiser til Frankrike for å møte verdens beste hester i storløpene der. Vi må være stolte av dette, sier Silvija Seres.