Økonomitrøbbel i halve Tippeligaen

Brann slåss for livet. Strømsgodset har knapt råd til nye skruknotter. Lillestrøm og Viking driver med betydelige underskudd. I Bodø skal lønnskostnadene reduseres med en million neste sesong, og salget av Drillo til Wimbledon har «reddet» Vålerenga.

Konkurs er ikke lenger noe utenkelig fenomen i norsk toppfotball. Det går snart an å stille spørsmål om hvor den kommer, ikke når .

Årsaken til elendigheten er lett å finne: Skyhøye lønninger, gammal moro, dyre kontrakter.

Skrevet av klubbledere med et naivt håp om at treet skulle vokse rakt til himmels.

Brann mislykkes

Av de klubbene som har latt seg friste til å slenge seg på lønnskarusellen, har Stabæk og Molde klart å beholde noenlunde kontroll over økonomien. Brann har mislyktes, til dels også Lillestrøm.

Nærmest en konkurs i teknisk forstand er legendariske Brann.

Men konkurs blir det ikke, uansett hva som skjer. Grunnen er at klubben er stinn av verdier i form av egen stadion og spillerstall.

Likevel vil klubben om et par måneder ikke være i stand til å betjene sine løpende utgifter om ikke noe ekstraordinært skjer. Klubben går med flere hundre tusen kroner underskudd hver eneste uke, og styrer mot et endelig rødt tall på 26 millioner.

Kritisk i august

- Uten en aksjeemisjon eller salg av spillere er situasjonen kritisk i begynnelsen av august, bekrefter klubbformann Harald Scheldrup.

Går emisjonen i orden - noe som er langt fra sikkert - er økonomien reddet, men Brann mister kontrollen over seg sjøl.

At klubbdirektør Harry Herstad er tatt med buksene nede og har innrømmet ulovlige kontrakter, gjør ikke akkurat tilliten til Bergens-klubben større.

  • Dagbladet har tatt en ringerunde til samtlige Tippeliga-klubber, og gir terningkast om den økonomiske situasjonen:

BODØ/GLIMT

Budsjetterte med overskudd, men styrer mot underskudd. Har ikke klart å kutte kostnadene nok. Baserer seg på spillersalg, men har ingen planer om lønnskutt eller andre drastiske tiltak i inneværende sesong. Neste år skal lønningene ned med flere millioner kroner.

BRANN

Har permittert flere personer og iverksatt lønnskutt. Er likevel helt avhengig av ekstraordinære inntekter i form av spillersalg eller fersk aksjekapital for å klare seg.

KONGSVINGER

Ingen dramatikk tross publikumstilslutning under budsjett. Ingen planer om kostnadskutt. Driver nøkternt og påstår seg å ha god kontroll.

LILLESTRØM

Uten spillersalg ender det med solid underskudd. Sliter med gamle og veldig dyre kontrakter. Diallos lønn alene er nok til at klubben må inndra bonusordningene for resten av spillerstallen. Har likevel tatt solid tak i det økonomiske, og er i gang med en snuoperasjon som foreløpig ser vellykket ut. Får god hjelp av strålende sportslige resultater. Ingen planer om ytterligere kostnadskutt i inneværende sesong. Regner med null-resultat i løpe av to år. Jobber også med aksjeemisjon.

MOLDE

Har en liten svikt i publikumstallet, men ikke dramatisk. Ser det likevel som nødvendig at lønningene må flates ut på sikt. Vil også selge spillere i løpet av sesongen - for å få inn penger.

MOSS

Holder seg stort sett på budsjett. Ikke aktuelt å iverksette kostnadskutt.

ODD

Har en liten pluss i margen. Ligger bra an i henhold til budsjettet, har hatt flere tilskuere enn beregnet og har god kontroll på kostnadssiden.

ROSENBORG

Vasser i penger, men er nøkternheten selv når det gjelder å bruke dem.

SKEID

Har Tippeligaens snevreste budsjett, og klarer seg OK i forhold til det. Intet behov for ekstraordninære tiltak, men heller ikke rom for uforutsette utgifter.

STABÆK

Ligger på lønnstoppen i Tippeligaen, men har ifølge seg selv råd til det. Styrer mot et nullbudsjett, som også er målsettingen. Har imidlertid innbakt spillersalg i budsjettet for å komme i null.

STRØMSGODSET

Sliter tungt fra før, og har i tillegg fått en publikumssvikt. Innrømmer at konkurs er et et reellt spørsmål, men ser ingen fare for det nå. Vurderer fortløpende ekstraordinære kostnadskutt, men vil i det lengste spare den sportslige biten. Jobber for å få ned lønnskostnadene på sikt.

TROMSØ

Ligger i minus både på publikum og reklameinntekter, men ingen røde lamper blinker ennå. Vil gå i underskudd uten spillersalg, og jobber kontinuerlig med kostnadsreduksjon.

VIKING

Styrer mot et kontrollert underskudd på 11 millioner kroner, større om de sportslige resultatene ikke bedrer seg. Resultatet kan bare pyntes på ved hjelp av spillersalg. Klubben har god likviditet, og det er ingen fare. Like fullt må lønnspolitikken under streng kontroll for å komme på plussida på sikt.

VÅLERENGA

Sliter med dyre kontrakter inngått tidligere. Har leid ut Haug og Kaasa til Lyn og solgt Drillo til utlandet. Konstaterer at den kostandsbesparelsen de tiltakene innebærer langt på vei redder situasjonen. Har håp om å komme ut i null, men det krever jevnt publikumstilsig utover sommer og høst.