PERLEVENNER. Torsdag vitnet Ezinne Okparaebo (t.h.) i straffesaken mot sin venn Jaysuma Ndure. Foto: NTB/scanpix
PERLEVENNER. Torsdag vitnet Ezinne Okparaebo (t.h.) i straffesaken mot sin venn Jaysuma Ndure. Foto: NTB/scanpixVis mer

Okparaebo: - Jays er bare snill. Men nå blir saken utsatt

Sprinteren fikk støtte fra flere vitner.

LILLESTRØM (Dagbladet): Ezinne Okparaebo fortalte i retten at hun hadde søkt etter tiltalte Jaysuma Ndure. De skulle vært på trening sammen den dagen.

Hun fikk fatt i telefonnummeret til fornærmede via Facebook og fikk vite at tiltalte satt på glattcelle.

Okparaebo fortalte at hun traff fornærmede.

Friidrettsutøveren beskrev en kvinne helt ute av seg. Og at hun viste henne et blåmerke på leggen. Men Okparaebo hadde ikke observert noen merker på halsen.

Okparaebo fortalte at hun ikke hadde fått et godt inntrykk av fornærmede. De hadde truffet hverandre et par ganger sammen med tiltalte.

- Hun framsto som eiesyk. På en fest virket det som hun mente hun ikke fikk nok oppmerksomhet og ble sur, sa Okparaebo.

Okparaebo forteller at hun møtte Ndure påfølgende søndag etter det som hadde skjedd i leilligheten.

- Jeg ville høre hans versjon. Han fortalte at de hadde kranglet, og at han hadde dyttet henne så hun falt over en koffert.

Forsvarer spurte om vitnet hadde oppfattet tiltalte som voldelig.

- Aldri, svarte Okparaebo.

Og hun utdypet:

- Jays har bare vært snill mot meg.

Okparaebo fortalte om hvordan hun mente at tiltalte forandret seg under forholdet han hadde med fornærmede:

- Vi snakket mye om alt, men han fortalte ikke mye om det forholdet. Jeg tror kanskje han ville beskytte henne, fordi han visste at jeg ikke likte forholdet. Han forandret seg virkelig. Han var alltid motiverende på trening, men det ble mye mindre. Han trente ikke hardt nok, sa den norske sprintersken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ezinne Okparaebo ønsket ikke å la seg fotografere, eller kommentere noe om saken overfor Dagbladet.

Saken utsettes Det ble full forvirring rundt en kosmetisk behandlingsform og forklaringen til fornærmedes mor vedrørende to klinikker. Behandlingen skal kunne framskaffe røde prikker i huden. Som forsvareren mener kan forveksles med de røde prikkene rundt halsen til fornærmede som angivelig skulle vært framkalt ved halsgrep.

Det viste seg ikke mulig å skaffe vitner fra to aktuelle klinikker.

Dette ble nok for forsvarer Mette Yvonne Larsen, som begjærte saken utsatt.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet at saken er styrket for hans klient etter torsdagens vitneførsel.

- Hvis beviset rundt bitemerket står seg, så er det snakk om legemsbeskadigelse. Om det min klient eventuelt blir dømt for, så dreier det seg om legemsfornærmelse, sier Larsen til Dagbladet.

Om forsvarerens begjæring om utsettelse, sier Ndure til Dagbladet at han stoler på Larsen.

- Det har vært noen tøffe dager i retten, og jeg hadde håpet det kunne vært avslutta nå. Men Mette (Yvonne Larsen, red. anm) vet hva hun gjør, sier sprinteren til Dagbladet.

Han synes det har vært en tøff tid, noe som også har gått utover treningskvaliteten hans.

- Men nå går det bedre. Også treninga går mye bedre, sier Ndure.

Tidligere samboer Tiltalte Jaysuma Ndure fikk også sterk støtte av en tidligere samboer i retten torsdag. De to hadde hatt et forhold i seks og et halvt år.

- Jays er generøs, snill og omtenksom. Han har et godt humør og er veldig glad i barn. Han har en ro, som han sprer rundt seg. Han får deg til å slappe av og føle deg vel. Han er stolt, men er også naiv. Han tror det beste om alle, sa den tidligere samboeren om tiltalte.

Friidrettsutøveren er tiltalt for vold og trusler mot sin siste samboer. Lovparagrafen har en strafferamme på fire års ubetinget fengselsstraff.

Fornærmedes mor ga et bilde av tiltalte som kontrollerende i et tidligere vitnemål torsdag. At tiltalte sjekket både PC og mobil til sin datter.

Det motbeviser den tidligere samboeren.

- Han er veldig opptatt av å behandle kvinner veldig bra. Han tar godt vare på alle i sin familie, sa vitnet.

Hun forteller om en person som alltid var i godt humør.

- Det som kjennetegner ham, er jo hans hysteriske latter, sa den tidligere samboeren som fortsatt har god kontakt med tiltalte.

Hun fortalte at hun var i kontakt med tiltalte helt fram til han ble kastet på glattcelle på grunn av utfylling av sin selvangivelse.

Bitemerket Den tidligere samboeren fulgte sin tidligere kjæreste til A-hus for at legen skulle ta en ny sjekk av det mye omtalte bitemerket som samme lege oppdaget halvannet døgn etter opptrinnet i leiligheten, da Ndure ble arrestert.

Hun er overbevist om at det er fornærmede som har påført tiltalte merket på ryggen.

- Det var tydelige tegn etter tenner, sa vitnet.

Forsvarer Larsen sier at politiet ble bedt om å ta et biteavtrykk av fornærmede i saken, for å se om det stemmer overens med bitemerket på ryggen til Ndure, men at det ikke ble gjort.

Vitnet fortalte også i retten at hun hadde sendt en mail til politiet med spørsmål om etterforskningen. Blant annet hvorfor ikke temaet med bitemerket ble fulgt opp. Hun sa hun aldri mottok svar på henvendelsen.

En kvinnelig leder i BUL, som var sjefen til tiltalte i ti år har et godt forhold til tiltalte. Hun var den første som så det omtalte bitemerket.

- Jays ba meg ta en kikk på noe han trodde var kloremerker, fordi det sved i huden. Jeg ble sjokkert. Jeg så at det mest sannsynlig dreide seg om et bitt, og at vi måtte gjøre noe med det. Jeg skjønte at vi måtte skaffe ham en advokat, fortalte vitnet.

Lederen omtaler Jays med varme ord:

- Vi hadde veldig mye glede av ham i klubben. Han var alltid blid og omgjengelig. Tok seg av utøvere på alle nivåer. Han var veldig flink med barna i klubben, stilte opp på friidrettsskole og viste dem ting. Det var alltid stas når Jays kom.

Ørefik En tidligere venninne som hadde et såkalt av og på-forhold med tiltalte Jaysuma Ndure i omtrent to år vitnet også i rettsaken torsdag.

Hun fortalte at hun hadde fått en ørefik av Ndure under en krangel. Og at det også hadde hendt en annen gang. Men at det da startet som tøys.

- Han er snill og omtenksom. Men jeg så at det var tendenser.

Sjalu Aktor spurte hva hun mente med tendenser.

- Han var ganske sjalu. Han ble fort sint noen ganger, etter at jeg hadde snakket med andre guttevenner. Men jeg var aldri redd for å bli banket. Han var ikke slik, fortalte vitnet.

Om episoden da hun fikk ørefiken, fortalte hun følgende:

- Jeg viste ham finger'n. Det likte han ikke. Han liker ikke å bli kalt ting, fortalte kvinnen.

I en tekstmelding skrev hun at han måtte lære seg å styre temperamentet sitt. Hun mente at det sannsynligvis var etter en annen episode.

Dyttet Et annet vitne fortalte at hun hadde vært til stede under en «facetime-samtale» med fornærmede fra USA, sammen med en annen  venninne som vitnet på skype onsdag. Tiltalte var til stede sammen med fornærmede. En samtale som endte med at fornærmede gikk i bakken.

Vitnet fortalte at hun fikk inntrykk av at fornærmede ble dyttet, falt hardt og slo hodet.

- Hun gikk etter ham og spurte hvor han skulle. Så falt hun, og døra smalt igjen, fortalte vitnet.

Høyesterettsadvokat Jaysuma Ndure fikk også støtte av tidligere høyesterettsadvokat og forretningsmann Jan Einar Greve fra vitneboksen torsdag ettermiddag. Den 83 år gamle bergenseren har kjent Ndure siden friidrettsutøveren var 16-17 år gammel.

Greve traff Ndure i Gambia, da forretningsmannen var involvert i et hotellprosjekt. Hans interesse for friidrett, som tidligere utøver brakte ham sammen med løpertalentet.

Han ble spurt av forsvarer Mette Yvonne Larsen om hvilket inntrykk han hadde på Ndures kvinnesyn.

- Jeg vil trekke det tilbake til hans oppvekst i Gambisk kultur. Gambianere har respekt for kvinnen, sa Greve.

Han mener at dette har vært med på å forme Ndure og hans syn på kvinnen.

- Jeg ble kjent med Jays som en ung og helt åpen gutt. Og nå en grei og ærlig mann, sa Greve.

Han fortsatte:

- Jeg vil påstå at jeg kjenner ham så godt, at hadde han virkelig gjort det han nå er tiltalt for, så ville han ha vært ærlig om det.

Han sa at et langt liv som jurist og forretningsmann har gitt ham gode egenskaper som en menneskekjenner.

- Han er ikke typen til å ha gjort noe slikt, sa Greve.