HOPPENDE GLADE: Thor Hushovd (i midten) ble verdensmester i proffenes landeveisritt i sykkel-VM i Melbourne søndag. Sammen med lagkameratene Alexander Kristoff (tv) og Edvald Boasson Hagen skålte de med champagne senere på kvelden - og våget seg til og med på en biff til middag.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HOPPENDE GLADE: Thor Hushovd (i midten) ble verdensmester i proffenes landeveisritt i sykkel-VM i Melbourne søndag. Sammen med lagkameratene Alexander Kristoff (tv) og Edvald Boasson Hagen skålte de med champagne senere på kvelden - og våget seg til og med på en biff til middag. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

«Oksen» feiret med kengurubiff

- Da kommer jeg til å bli hoppende glad, sier Thor Hushovd på seiersfesten.

||| - Jeg skal feire med kengurubiff. Da kommer jeg til å bli hoppende glad, annonserte sykkelverdensmester Thor Hushovd (32) på seiersfesten.

Sykkelpresident Harald Tiedemann-Hansen og sportssjef Steffen Kjærgaard hadde allerede uken før bestilt deler av en restaurant i VM-byen Geelong til VM-fest.

At det skulle bli VM-gullfest hadde neppe noen av dem våget å tro.

Hoppende glad
- I dag skal jeg ha kengurustek for første gang i mitt liv. Da kommer jeg til å bli hoppende glad. Hittil har det nemlig ikke helt gått opp for meg at jeg er verdensmester, sa en fortsatt undrende Thor Hushovd til NTB.

På bordet ved siden satt selveste UCI-president Pat McQuaid. Han gjorde fint lite mer enn å hilse så vidt på verdensmesteren i restaurantkaoset. Mens McQuaid framstår mer og mer som en heller svak leder for et internasjonalt sykkelforbund i dopingkrise, framstår Thor Hushovd som en engelen sendt fra oven.

Nordmannen er, i likhet med forrige verdensmester Cadel Evans, antidopingarbeidets frontkjempere i sykkelsporten.

På en sky
Den første norske proffmesteren i sykling og tidenes første sykkelverdensmester i Oseania sprettet en champagne og slukte det første innholdet fra flasketuten, men lot ikke jubelen løfte taket på den lokale restauranten Le Parisien.

- Jeg har tenkt litt gjennom dagen i timene som er gått, men fortsatt svever jeg på en sky. Det er stort det jeg har greid, og jeg er heller ikke redd for å si nettopp det.

I timene før start var Thor Hushovd i kontakt med kona Susanne, broren sin og foreldrene via telefon.

- Jeg sa at «i dag tar jeg medalje». Som «vanlig» annonserte jeg det på forhånd. Jeg har vært i kjempeslag før mesterskapet. Nå kan folk kanskje skjønne hvor viktig det er å ha med seg hodet i idrett, mente Thor Hushovd.

I 1998 vant Hushovd VM i temposykling for U23-ryttere.

- Dette er helt annerledes. For tolv år siden ante jeg ikke at jeg kunne sykle så fort som jeg gjorde den dagen. Nå vet med meg selv at jeg kan, men likevel var det uvirkelig å tenke på at jeg faktisk kunne klare det før dagens ritt. Og like urealistisk føles det å være verdensmester nå.

(NTB)