<strong>IKKE LOV:</strong> Finnene trener med oksygenmasker, men har ikke lov til å bruke dem i konkurranser. Foto: Trond Tandberg/Getty Images
<div><br></div>
IKKE LOV: Finnene trener med oksygenmasker, men har ikke lov til å bruke dem i konkurranser. Foto: Trond Tandberg/Getty Images

Vis mer

Oksygenmaskene og astmadebatten

Oksygenmaskene forbys i konkurranser: - Men vi fortsetter å trene med dem, sier finnene

Oksygenkrigen mellom Norge og Finland nærmer seg klimaks. Sverige fortviler over sine naboland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele langrennsverden venter på høydepunktet i VM i Lahti. Den norske-finske krigen nærmer seg klimaks.

Det startet da finnene trente med oksygenmasker på treningsleir i Val Senales i fjor og fikk lov av det internasjonale skiforbundet (FIS) til å bruke dem også i konkurranser.

- Finland har tatt kontakt med oss. Oksygen er ikke forbudt, verken i trening eller konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sa Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, den gang.

Reaksjonene var mange og sterke fra de norske langrennsstjernene.

- Det ser ikke bra ut med disse maskene, sa Martin Johnsrud Sundby.

<strong>INGEN PROBLEM:</strong> Sami Jauhojärvi tar det ikke tungt at finnene ikke får bruke oksygenmasker i konkurranser. Foto: NTB Scanpix
INGEN PROBLEM: Sami Jauhojärvi tar det ikke tungt at finnene ikke får bruke oksygenmasker i konkurranser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det blir helt feil å gå rundt med slike masker med oksygentank. Vi skal ikke ha på oss noe annet enn skiutstyr når vi konkurrerer, supplerte Petter Northug.

De finske langrennsprofilene ble fornærmet: Maskene var jo ikke forbudt.

- Alt som ikke er forbudt, er lov, sa Matti Heikkinen til Dagbladet.

Kontramelding

Det budskapet har den finske leiren gjentatt. Og da dopingsakene til Sundby og Therese Johaug nådde fram til overflaten, fikk Finland endelig muligheten til å angripe tilbake.

Den grep de med begge hender. Finnene har kommet med angrep på angrep mot norsk langrenn gjennom hele høsten. Det er ingenting finske medier skriver mer om enn dopingsakene til Johaug og Sundby.

Men nå har finnene fått en lite ønskelig kontramelding fra FIS: Oksygenmaskene som ble tillatt i vinter, og som de hadde planer om å bruke i konkurranser i høyden i framtiden, forbys likevel i konkurransesammenheng.

Den finske langrennsveteranen Sami Jauhojärvi bekrefter søndag kveld til Dagbladet at finnene har fått beskjed om regelendring, men sier samtidig at han likevel ikke tar det tungt.

- Det spiller ingen rolle, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Personlig har jeg bare brukt oksygenmaskene tre-fire ganger i livet. Det skjedde forrige høst i Val Senales. Og det blir barre forbudt i konkurranser, ikke på treninger. Jeg har aldri sett noen bruke maskene i konkurranser. En del kommer til å fortsette å trene med maskene.

<strong>KRITISK:</strong> Expressens kommentator Tomas Pettersson er kritisk til sine naboer i øst og vest. Foto: Nils Jakobsson / bildbyrån / kod nj / 74044 
 publicerad text:
KRITISK: Expressens kommentator Tomas Pettersson er kritisk til sine naboer i øst og vest. Foto: Nils Jakobsson / bildbyrån / kod nj / 74044 publicerad text: Vis mer

- Produserer mindre surstoff

- Hva synes du om det midt i den pågående debatten?

- Det er ikke mitt problem. Alle får gjøre sine egne valg. Noen kan komme til å bruke oksygenmaskene under oppvarmingen. Mange mener det kan være en fordel. På den måten produserer vi mindre surstoff og får lavere laktatverdier, avslører Jauhojärvi.

Expressens kommentator Tomas Pettersson liker ikke gråsonetenkingen hos sine naboland.

- I vårt naboland i øst går de med oksygenasker. I vårt naboland i vest gjemmer de seg i en lastebil for å anvende medisin. Begge deler er tillatt, men ingen av delene føles riktig ut. Dette er gråsoner, mener den svenske langrennseksperten.

- Det er så mange gråsoner i langrennssporten nå at det begynner å bli helt svart. Nå er grensen nådd. Jeg vil ikke ha en idrett hvor man må være medisinsk ekspert for å forstå hva det dreier seg om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer